greatgonzo Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja Jep. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja @abtb Amerykanie z nieznanego mi (bo się nigdy tym nie interesowałem głębiej) powodu nie malowali pierwszej 4 na żadnych maszynach, stąd "pełny serial Gonza" to 4413xxx. I coś czuję że to jest ten moment, w którym się w końcu dowiem o co chodzi z tą brakującą 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Maja Autor Share Napisano 5 Maja 2 godziny temu, jachud3 napisał: Amerykanie z nieznanego mi (bo się nigdy tym nie interesowałem głębiej) powodu nie malowali pierwszej 4 na żadnych maszynach, stąd "pełny serial Gonza" to 4413xxx. Ok, tylko ja w swoim poście nie użyłem numeru 4413xxx tylko 413xx, bez pierwszej czwórki więc nie ogarniam dla czego jest mi to przypisywane I wg tego rysunku będę maział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja Pacific Wrecks - P-47D-30-RA Thunderbolt Serial Number 44-32691 https://share.google/vUGgP1QcTeYmzr9hb Ciekawszym jest że znalazłem Thunderbolta o numerze zaczynającym się od 44 I nawet można stwierdzić że było ich trochę http://cgibin.rcn.com/jeremy.k/cgi-bin/gzUsafSearch.pl?target=44-32691&content= http://p47.database.free.fr/Database/44-xxxxx.htm Tu masz @abtbwspomniane ze 419689 nosił numer 32. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja 4 godziny temu, Moses napisał: Ciekawszym jest że znalazłem Thunderbolta o numerze zaczynającym się od 44 Żadne halo. Takich P-47 było 5347. Pierwsze dwie cyfry serialu to dwie ostatnie cyfry roku, w którym złożono zamówienie na daną serię samolotów. W owym czasie wszystkie zamówienia były z lat czterdziestych , toteż pierwsza cyfra serialu była stała i pomijana przy malowaniu numeru na samolotach. 4 godziny temu, abtb napisał: nie użyłem (...) więc nie ogarniam dla czego jest mi to przypisywane Oh, ogarnijże chłopie! Oczywiście, że użyłeś. Spirytualnie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 6 Maja Autor Share Napisano 6 Maja 19 godzin temu, greatgonzo napisał: Spirytualnie! A tymczasem na froncie: Jak to Tamiya - szybko idzie Wszystko co na fotkach obrobione i przygotowane do złożenia w całość Pytanie do dzbanowych purystów - powierzchnia kadłuba za fotelem pilota w Bubbletopie (ta widoczna przez owiewkę) ma być w kolorze wnętrza czy też kamo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Maja Share Napisano 6 Maja a jak jest w instrukcji? miało byc bez spiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 6 Maja Share Napisano 6 Maja 6 godzin temu, abtb napisał: W interpretację słowa spirytualny nie wnikam. To są prywatne sprawy, życiowe... . 6 godzin temu, abtb napisał: ma być w kolorze wnętrza czy też kamo Wnętrza nie, szczególnie, że kolor jakiś taki krzywy. Kamuflaż też nie z zasady. Z zasady - Olive Drab, raczej 41. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Maja Autor Share Napisano 7 Maja (edytowane) Tak jakoś przy czwartku Czyli wszystko nalepione, połoszowane i schnie sobie przed brudzeniem (delikatnym) i lakierem końcowym. Galeria pewnie tak w granicach miesiąca. Egzemplarz nr 2: - wnętrze + celownik kołowy z blaszki - w parze: Podsumowując - to samo co w pierwszym egzemplarzu, więc nie ma co pokazywać. Kilka godzin i złożony w całość. Tym razem poszedłem na łatwiznę i wkleiłem zestawowe lufy z nawierconymi otworami. Rurka pitota i maski na oszklenie dotrze jednak dopiero po 20 maja więc dalsze prace nad tym egzemplarzem zawieszam na kołku i biorę się za dalszą budowę "płaskiego" Edytowane 7 Maja przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 7 Maja Share Napisano 7 Maja Chrystepanie pasy z kalkomanii!!!!!!!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Maja Autor Share Napisano 7 Maja (edytowane) 17 minut temu, jachud3 napisał: pasy z kalkomanii Jak z kalkomanii, jak z płótna!!!! , A co - może miałem z blachy wyginać Przy pierwszym egzemplarzu jakoś Tobie nie przeszkadzały - uznaję twoją sugestię za zwykłe forumowe awanturnictwo Edytowane 7 Maja przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Maja Share Napisano 7 Maja 16 minut temu, jachud3 napisał: Chrystepanie pasy z kalkomanii!!!!!!!!!! Da się? Da się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Maja Autor Share Napisano 7 Maja 1 minutę temu, barszczo napisał: Da się? Objaśniam koledze, że tylko dwóch rzeczy nie da się zrobić - okopać w wodzie i wywrócić hełmu na lewą stronę. Także ten tego - proszę o spokój i założenie krawata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 7 Maja Share Napisano 7 Maja 17 minut temu, abtb napisał: Objaśniam koledze, że tylko dwóch rzeczy nie da się zrobić - okopać w wodzie i wywrócić hełmu na lewą stronę. Także ten tego - proszę o spokój i założenie krawata Chciałbym koledze przypomnieć że jest jeszcze jedna rzecz której nie da się zrobić. Tak ścisnąć orzełka na czapce żeby się ze...ł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 7 Maja Share Napisano 7 Maja 53 minuty temu, abtb napisał: Przy pierwszym egzemplarzu jakoś Tobie nie przeszkadzały Niepotrzebnie to napisałeś - wtedy mi to umknęło ZDRADA!!! 54 minuty temu, abtb napisał: uznaję twoją sugestię za zwykłe forumowe awanturnictwo Nie ma dymu bez ognia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Maja Autor Share Napisano 10 Maja W dniu 7.05.2026 o 20:34, jachud3 napisał: ZDRADA!!! Nic nie będę wspominał o tym "nie garbatym" A tymczasem na linii frontu: dodałem zestawowy motór z dorobionymi przewodami: i osłoniłem go osłoną: Teraz trochę pochlapię pudrami i będę powoli zakańczał Tymczasem na drugiej linii frontu takie oto wydarzenia: - podkłady, maziaje: - linie, oznaczenia i inne kolorowanki oraz maskowanie: Malowanie dołów: oraz czerwonych pól "No step" I oba zwei: Tera kolejne maskowanie i malowanie góry 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Maja Autor Share Napisano 12 Maja Cisza i spokój - rewelacyjne warunki do budowy modeli Pierwszy dzban osiągnął etap pełnego zakończenia budowy: Pewnikiem niebawem zużyję kilka rolek filmu i będzie coś do niedzielnej kawy (choć szału nie ma ) Drugi dzban osiągnął etap pełnego wymalowania: Teraz powinienem to zalakierować połyskiem() i rozpocząć ciężką batalię z tymi japońskimi nalepami Dzban trzeci, podobnie jak drugi, też osiągnął stan pełnego wymalowania. I jak mawiał gefrajter Kania: "Ein sztos, ein francos: I, tradycyjnie już, oba zwei: a nawet i w trójkę: Kolejny etap - wiadomo połysk i, o dziwo, całkiem przyjemne kładzenie kalek Revella, które kładą się revellacyjnie Sąsiad podszeptuje, że do pełnego składu osobowego to już tylko brakuje jednego dzbanka i można jechać pełnym składem na Babarybę i wyszarpywać wyróżnienie w kolekcjach. No nie powiem - plan nawet interesujący 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja 40 minut temu, abtb napisał: Sąsiad podszeptuje, że do pełnego składu osobowego to już tylko brakuje jednego dzbanka i można jechać pełnym składem na Babarybę i wyszarpywać wyróżnienie w kolekcjach. No nie powiem - plan nawet interesujący Świetny pomysł. Pozostaje mi życzyć koledze powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja Ależ obrodziło, zastawa się rozrasta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja (edytowane) to sa jakiejś gotowe gumy do zaślepiania róznych dziur w modelu? czy moze byly w zestawie..... Edytowane 12 Maja przez BRAVO112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja 3 minuty temu, BRAVO112 napisał: to sa jakiejś gotowe gumy do zaślepiania róznych dziur w modelu? czy moze byly w zestawie..... https://www.scalemates.com/pt/kits/omask-77208-p-47-thunderbolt-wheel-bay-plugs--1528575 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Maja Autor Share Napisano 13 Maja Fotki cyknięte - w niedzielę tradycyjnie kawa z galerią: A teraz porzępolić na bałałajce. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Maja Share Napisano 13 Maja No i bardzo ładne . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Maja Autor Share Napisano 14 Maja A tym czasem na budowie: - położyłem kalki - dokleiłem golenie podwozia - zrobiłem kabelki w motorkach Ze spraw technicznych to mogę napisać, że kalki Tamki to trochę ciężki orzech do zgryzienia . Mam nadzieję, że jakoś siądą w linie podziałowe ale na razie nie dostrzegam światełka w tunelu. Kalki Revella za to położyły się ładnie, ale z kolei w porównaniu z tym co jest na grafice Miniartu to widać, że bocian jest delikatnie innego pokroju (a poza tym tylko na jedną stronę a niby powinien być po dwóch) Kokardy na górze powinny być niby zdecydowanie mniejsze - Revell dał wszystkie jednakowe. Co prawda nie mam zamiaru tu drzeć szat z rozpaczy - jest jak jest i tyle Jutro - jakieś dalsze prace i zmiana tytułu warsztatu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Maja Share Napisano 14 Maja No Żabojad bardzo fajny. Brytola jeszcze koniecznie dorób do kolekcji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi