Skocz do zawartości

Caproni Vizzola F6M , SBS 1;72.

zloty

Rekomendowane odpowiedzi

Ależ to niesamowicie wygląda, jak rendery grafiki komputerowej, albo rysunek. Bardzo fajny model, nieznany mi temat (wiem, pewnie powinienem znać), świetne przedstawienie. Na pewno sobie jeszcze do niego powrócę na spokojnie na dużym ekranie, ale już mi się bardzo podoba!

• Thanks 1

Caproni Vizzola F.6M (F.5 bis) prototyp, Vizzola Ticino, wrzesień 1941 r.

Pierwszy prototyp Caproni Vizzola F.6 wykorzystywał kadłub samolotu F.5 i nowe, metalowe płaty. Był napędzany silnikiem Fiat RA.1050 R.C.58 Tifone (licencyjny Daimler-Benz DB-605A produkcji niemieckiej). Samolot F.6M miał być uzbrojony w cztery karabiny maszynowymi Breda-SAFAT kalibru 12,7 mm, ale prototyp latał z dwoma karabinami zamontowanymi w kadłubie i miejscem na dwa kolejne km w skrzydłach, chociaż karabiny skrzydłowe nigdy nie zostały zamontowane. Samolot oblatano 12 września 1941 r. pierwotnie z chłodnicą pod silnikiem, jednak testy w locie wykazały, że takie rozwiązanie powodowało znaczny opór aerodynamiczny. Potem prototyp przebudowano, umieszczając płaską chłodnicę pod kadłubem w rejonie kabiny pilota. W trakcie prób samolot osiągnął prędkość max. 570 km/h. 9 maja 1942 roku samolot przeleciał do Centro Sperimentale w Guidonia w celu przeprowadzenia prób wojskowych, w trakcie których wykazywał dobre właściwości lotne, jednak jego osiągi były niezadowalające. W 1942 roku prototyp został rozbity podczas kolizji na lotnisku w Bresso, po tym wypadku zaniechano dalszych prac nad tą wersją na rzecz Caproni Vizzola F.7.

Edytowane przez obłok
  • Like 1
  • Thanks 1

W dniu 9.05.2026 o 22:48, barszczo napisał:

Też tak pomyślałem w pierwszej chwili. Przeciekawa konstrukcja, osłona kabiny a la Typhoon. Świetny jest :super:.

Miałem dokładnie tak samo, bardzo fajny modelik bardzo nieznanego samolotu...Świetna praca

• Thanks 1