Tomasz_Dusza Posted May 28 Share Posted May 28 Witam Używałem do niedawna klej cyjanoakrylowy UHU Ultra Fast 3g ale ciężko konkretnie ten dostać. W związku z tym czy możecie mi poradzić jakiś klej CA w tubce(opakowaniu typu Kropelka) taki aby szybko łapał tzn. kleił??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachud3 Posted May 29 Share Posted May 29 (edited) Osobiście używam czarnego CA od VMS, nadaje się też do uzupełniania szczelin, jest łatwy w obróbce no i jest czarny, więc go lepiej widać https://www.mojehobby.pl/products/Flexy-5k-CA-Black.html? Edited May 29 by jachud3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HKK Posted May 29 Share Posted May 29 9 godzin temu, Tomasz_Dusza napisał: taki aby szybko łapał tzn. kleił??? Godzinę temu, jachud3 napisał: Osobiście używam czarnego CA od VMS, Ten klej ma wymienione przez Ciebie cechy, ale akurat wcale szybko nie łapie. Co w jego przypadku jest zaletą. Błyskawicznie łapią zazwyczaj bardzo rzadkie kleje. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachud3 Posted May 29 Share Posted May 29 Fakt, jakoś całkowicie to pominąłem w swojej głowie z domysłu chyba zawsze wybieram takie CA które właśnie NIE łapią szybko... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_Dusza Posted May 29 Author Share Posted May 29 (edited) Nie wiem ale zawsze mi się wydawało że szybko łapią gęste kleje CA. Tzn. mi nie zależy na błyskawicznym klejeniem ale żebym nie musiał czekać dłużej niż kilkanascie sekund tak z grubsza ujmując. Albo kilkadziesiąt. Edited May 29 by Tomasz_Dusza poprawka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted May 29 Share Posted May 29 18 godzin temu, Tomasz_Dusza napisał: Witam Używałem do niedawna klej cyjanoakrylowy UHU Ultra Fast 3g ale ciężko konkretnie ten dostać. W związku z tym czy możecie mi poradzić jakiś klej CA w tubce(opakowaniu typu Kropelka) taki aby szybko łapał tzn. kleił??? Ja do klejenia druku 3d i elementów fototrawionych używam taniego CA: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qz9 Posted May 29 Share Posted May 29 Najlepszy jest z Wamodu. Są 3 gęstości średni będzie ci najbardziej odpowiadał. Opakowanie z zakretką solidną, nie zasycha. Fiolka 20g poniżej 10 PLN w sklepach modelarskich dostępna. https://www.google.com/search?client=opera&q=wamod+CA+sredni&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted May 30 Share Posted May 30 7 godzin temu, Qz9 napisał: Najlepszy jest z Wamodu. Są 3 gęstości średni będzie ci najbardziej odpowiadał. Opakowanie z zakretką solidną, nie zasycha. Fiolka 20g poniżej 10 PLN w sklepach modelarskich dostępna. https://www.google.com/search?client=opera&q=wamod+CA+sredni&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8 20g to duża ilosć kleju, który prędzej wyschnie niż go wykorzystasz. Poza tym nakrętka z dozownikiem sklei się na wieczność. Bardziej praktyczne są opakowania o pojemności 2-5 gram. Do większych powierzchni są z pędzelkiem są też tubki z żelem. Do wyboru do koloru. Trzymaj klej w lodówce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzy65siek Posted May 30 Share Posted May 30 Przede wszystkim nie uzywac dozownika. Wycisnac odrobine na kawalek plastiku i patyczkiem. Reszta zakrecona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qz9 Posted May 30 Share Posted May 30 7 godzin temu, robertmodelarz napisał: Trzymaj klej w lodówce. Ten nie zasycha to po pierwsze, po drugie używasz go w ten sposób ze na kawałeczek taśmy tamki przyklejonej do czegokolwiek dajesz kropelkę. Ta kropelkę przenosisz aplikatorem: wykałaczka, drucikiem, kawałkiem żyłki czy czego tam uźywasz na elementy które sklejasz. Aktualnie mam jeszcze 1/3 butelki gęstego którego używam od ponad roku i jest jak nowy. Zaleta zakrętki - nie skleja się a skutecznie odcina klej od powietrza. Przez wiele lat używałem różnych wynalazków w tym rocketa czy innych amerykańskich marek ale te są najlepsze. Najczęściej traciłem taką buteleczkę bo zakleja się aplikator, swego czasu rocket nawet sprzedawał zapasowe luzem. Dziś już nie mam tego problemu. A za te pieniądze to szkoda nawet dyskutować. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
push-up78 Posted May 30 Share Posted May 30 (edited) Potwierdzam WAMOD bardzo dobry.Średnia gęstość praktyczna.Jokery też używałem miałem i ma jeden bardzo gesty ale mniej praktyczny dłuużej łapie .Ale kto co woli. bardzo fajne.I do tego obowiązkowo w szpreyu przyspieszacz . Edited May 30 by push-up78 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts