Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Model... cóż, moim zdaniem trudny. Do zestawu RFM-u nie mam zastrzeżeń; spasowanie, jakość plastiku, detale, wszystko na najwyższym poziomie. Ale duża "otwartość" modelu powoduje duże kłopoty z modelarską logistyką. To w zasadzie sklejanie kolejnych małych modeli i łączenie ich później w całość i ciągłe kombinowanie kiedy i co skleić, pomalować, zwashować, spigmentować itd. itp. Niemniej robota chociaż wymagająca to wciągająca i satysfakcjonująca. Skoncentrowany ostatnio na 8-kołowcach, nie miałem takiego modelu jakoś specjalnie w planach, ale jak zobaczyłem ten "gazik" na żywo i w nim usiadłem to stwierdziłem, że musze spróbować. No i wiem, że na jednym tego typu pojeździe się nie skończy. 4 koła też fajne 😉

Z góry przepraszam za dużą, zbyt dużą, ilość zdjęć w galerii, sam nie lubię galerii gdzie jest powyżej 15-20 zdjęć, ale tym razem jakoś nie miałem serca robić zbyt dużej selekcji.

pod tym linkiem:
https://youtu.be/QGJu8Y8SZwY
film na YT w dobrej rozdzielczości - zapraszam.

g02.jpg

g03.jpg

g04.jpg

g06.jpg

g07.jpg

g08.jpg

g09.jpg

g10.jpg

g11.jpg

g12.jpg

g13.jpg

g14.jpg

g15.jpg

g16.jpg

g17.jpg

g18.jpg

g19.jpg

g20.jpg

g21.jpg

g22.jpg

g23.jpg

g24.jpg

g25.jpg

g26.jpg

g27.jpg

g28.jpg

g29.jpg

g30.jpg

g31.jpg

g32.jpg

g33.jpg

g34.jpg

g35.jpg

g36.jpg

g37.jpg

g38.png

inowroclaw.jpg

• Like 30
Napisano
2 godziny temu, Lestat napisał:

Z góry przepraszam za dużą, zbyt dużą, ilość zdjęć w galerii, sam nie lubię galerii gdzie jest powyżej 15-20 zdjęć, ale tym razem jakoś nie miałem serca robić zbyt dużej selekcji.

pod tym linkiem:
https://youtu.be/QGJu8Y8SZwY

Bardzo fajny model, M-ATV to jeden z ulubionych pojazdów zarówno w modelu jak i w rzeczywistości. Jego duża skrzynia ładunkowa gdzie często hula wiatr nie jest zachęcająca ale w wersji z podobnymi dodatkami  wygląda dużo ciekawiej.  Ten model wydaje mi się być znajomym z FB, był dla kogoś , może się mylę.

2d27da3f41e7881ec99a7f99a7ecbc7e.jpg

• Like 2
Napisano
11 minut temu, Adamo722 napisał:

Znaczek z przodu dlaczego żółty :wojo: na oryginale jest pomaranczowy

serio? :) jestem facetem, rozróżniam 3 kolory 😉  i nie robiłem żadnego konkretnego pojazdu... 

Napisano
30 minut temu, bulik58 napisał:

Ten model wydaje mi się być znajomym z FB, był dla kogoś , może się mylę.

na FB jest na Agtomie, ale mój jest nie dla kogoś. Wiem o czym piszesz, był taki post, ale to nie mój.

• Like 1
Napisano
14 minut temu, Lestat napisał:

serio? :) jestem facetem, rozróżniam 3 kolory 😉  i nie robiłem żadnego konkretnego pojazdu... 

Mówimy o tym samym :wojo: trójkącie odblaskowym :wpier:

• Haha 1
Napisano
10 minut temu, Adamo722 napisał:

Mówimy o tym samym :wojo: trójkącie odblaskowym :wpier:

wiem o czym mówimy, ale nie ma to dla mnie znaczenia czy jest on trochę bardziej żółty czy trochę bardziej pomarańczowy. Na kalkach w zestawie był taki i taki zrobiłem.

Napisano
11 godzin temu, Adamo722 napisał:

:wpier:

Grożby są podobno karalne :stolek:

11 godzin temu, Lestat napisał:

na FB jest na Agtomie, ale mój jest nie dla kogoś. Wiem o czym piszesz, był taki post, ale to nie mój.

Ok, sytuacja opanowana. Zasugerowałem się podobnym kolorem farby jak i fotką na tle M-ATV , tak czy tak model zacny. Widziałem 3 oryginały w innym malowaniu na autostradzie A4 koło Gliwic , chyba zmierzały do jednostki. Wielkość tych pojazdów robi wrażenie , może pojawią się na zlocie pojazdów militarnych w Tarnowskich Górach za parę dni

Napisano

Robi wrażenie :wow: strasznie mi się podobają takie modele - co prawda tematyka nie do końca moja ale wykonanie rewelacyjne, mnogość kolorków i detali robi robotę. Dopiero na zdjęciu z pozorantem widać jaki to gigant.

• Like 1
Napisano

Ale ten trójkąt  to nie zależy od pojazdu dla wszystkich polskich jest pomarańczowy z przodu. Dziwi mnie takie podejście model zdetalowany z drobiazgami pomalowany ale jak  kalki ,,to mi zwisa takie były'' . To poco się wogule starać sleic na rywal pies pomalować jak widzimi sie i ok. No szkoda bo model i wykonanie bardzo schludne i przyjemne.

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, OLO napisał:

Ale ten trójkąt  to nie zależy od pojazdu dla wszystkich polskich jest pomarańczowy z przodu. Dziwi mnie takie podejście model zdetalowany z drobiazgami pomalowany ale jak  kalki ,,to mi zwisa takie były'' . To poco się wogule starać sleic na rywal pies pomalować jak widzimi sie i ok. No szkoda bo model i wykonanie bardzo schludne i przyjemne.

Uwielbiam takie uproszczenia, jeden detal jest coś nie tak (oczywiście tylko według autora posta) i juz daaawaj  "po co sie starać, pomalować jak widzimi się". Ja na tym modelu znalazłby o wiele więcej niedoskonałość,  w tym jedną gigantyczną, ale nie, będziemy wałkować kolor kółeczka.  A poza tym zerknij sobie na zdjęcie, które dołączam i nie, nie edytowałem go.   Coś jeszcze do dodania?  Mam nie ufać zdjęciom w necie i  osobiście jeździc po jednostakach i sprawdzać czy bardzie żółte czy bardziej pomarańczowe kółeczka są? Odnajdować i czytać wytyczne malowania kółeczek? Bosz...

Screenshot_1.jpg

Edytowane przez Lestat
  • Like 1
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, OLO napisał:

Ale ten trójkąt  to nie zależy od pojazdu dla wszystkich polskich jest pomarańczowy z przodu.

Tak, tylko, że ów pomarańczowy zależy od sposobu wykonania znaczka

Dotychczas były takie, czyli klasyczne odblaski plastikowe:

image.thumb.png.4a691f6120eafc95f437a23ca4404ae3.png

Ale w poniższej wersji oznakowania, kolor jest jednak bardziej żółty niż pomarańczowy.

Tu znaczek jest zrobiony chyba w formie naklejanej na metalowe koło folii (czy odblaskowej - nie wiem)

image.thumb.png.ab7b33b4d829dbe21f1117481dc7a398.png

Trzy fotki są mojego autorstwa, więc oglądałem to na żywo.

Tu obie wersje w jednym kadrze.

Różnica wyraźnie widoczna

image.png.bcaac9135e05a0f6f6ae2027fb5323a0.png

Edytowane przez Grzes
  • Like 1
Napisano (edytowane)

Tak bardziej informacyjnie dla zainteresowanych https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20051160974/O/D20050974.pdf   ,  data Rozporządzenia , paragraf &7 i Załącznik , oraz nieobowiązujące już Zarządzenie MON...  https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WMP19840110079/O/M19840079.pdf  . Barwa żółta samochodowa jest bliższa bursztynowej (pomarańczowej) i różni się od barwy żółtej selektywnej, która ma jeśniejszy odcień żółtego.  Dla chętnych warto poczytać o natowskich standardach dotyczących kolorów amber i yellow  

Edytowane przez panmopsik
  • Like 1
Napisano
56 minut temu, Grzes napisał:

Ale w poniższej wersji oznakowania, kolor jest jednak bardziej żółty niż pomarańczowy.

Tu obie wersje w jednym kadrze.

Różnica wyraźnie widoczna

no i bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Czy kolega OLO jest usatysfakcjonowany?

Napisano
3 godziny temu, halset napisał:

Robi wrażenie :wow: strasznie mi się podobają takie modele - co prawda tematyka nie do końca moja ale wykonanie rewelacyjne, mnogość kolorków i detali robi robotę. Dopiero na zdjęciu z pozorantem widać jaki to gigant.

tak z ciekawości, pozorant to Jeep  z przedostatniego zdjęcia, czy ja z ostatniego? :D

Napisano
4 godziny temu, Lestat napisał:

tak z ciekawości, pozorant to Jeep  z przedostatniego zdjęcia, czy ja z ostatniego? :D

W zasadzie oba zdjęcia :D

• Like 1
Napisano (edytowane)

Przepraszam waszmośców i panow mistrzów że stary ramol śmiał powiedzieć że coś mu się nie podoba . Przepraszam za gówno burzę ,stary jestem i przyznaję się do błędu. Spokojnej nocy bez spiny bo popękacie.

Edytowane przez OLO
Napisano

Model wyglada swietnie. Widac wklad pracy w detale. Kolorystyka ciekawa, ale...gdzie są kable od anten, joystick kierowania wieżą i kabel od niego? Panie Autorze...

Napisano (edytowane)
46 minut temu, makinen napisał:

ale...gdzie są kable od anten, joystick kierowania wieżą i kabel od niego? Panie Autorze...

Może autor miał podobne problemy jak ja z dwoma załogantami podobnego M-ATV , gdy chciałem zrobić fotkę oświetlenia a dokładniej przewodu biegnącego do lampy nad tylnymi drzwiami. Nie przeszkadzało im za to gdy robiłem zdjęcia m.in. przewodów na tylnej ściance kabiny lub instalacji hamulcowej na tylnym moście. O takim zachowaniu  rozmawiałem z załogą Abramsa na temat odkrytych rejestracji , skwitowali to krótko ,, Nie wiele się zmieniło w tym temacie w polskiej armii ,,  raz panika chować wszystko a za chwilę wyjeżdżają bez jakiegokolwiek szminkowania 

Screenshot_1.jpg

Oshkosh m atv hi-res stock photography and images - Alamy

identyczny (prawie , wkręty były poziomo wkręcone :mrgreen: ) znaczek miał kolor ,, pomarańczowy ,.,

image.png.bcaac9135e05a0f6f6ae2027fb5323a0.png

Zdjęcie kabiny u US-ów , nie możliwe u naszych z AGATU

Oshkosh M-ATV Photo Gallery Image 33

Edytowane przez bulik58
Napisano
2 godziny temu, makinen napisał:

Model wyglada swietnie. Widac wklad pracy w detale. Kolorystyka ciekawa, ale...gdzie są kable od anten, joystick kierowania wieżą i kabel od niego? Panie Autorze...

kable od przednich anten akurat są jak najbardziej, bo się uparłem, że zrobię,  od kierowania wieżą nie ma, podobnie jak nie ma kabli dodatkowych w silniku i w kabinie. Trochę nie rozumiem pytania, czy taka dodatkowa waloryzacja jest obowiązkowa? Oczywiście, że super jak jest, jeśli modelarz czuje się na siłach i w chęciach żeby ja zrobić. Ale jak nie ma , to co?  Wywalamy model do zmieszanych? 

• Confused 1