whiteeagle Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 (edytowane) Witam! Oto mój najnowszy model, ukończony tydzień temu - Polski FIAT 508 III/W "Łazik". I znowu tradycyjna formułka o tym, że Ci co mieli ten zestaw w rękach, wiedzą o co chodzi. Łamiące się i pękające na kilkanaście części detale to nic w porównaniu z ogólnym "dopasowaniem" części. Dodatkowo umiejętności rzeźbiarskie są tutaj mile widziane. Ale wykonanie tego maleństwa było czystą przyjemnością! Temat wart największych poświęceń! Zapomniałem dodać, że w środku jest rkm wz. 28, a także zdobyczny MG 34. Jak zwykle komentarze mile widziane Edytowane 22 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Piękna sprawa, kolejny polski wózek z okresu międzywojennego (wielki +) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Ładnie wykonany. Robiłem wiem Radzę mniej pasteli na siedzeniach, a najlepiej wogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Kolejna ofiara S Modela ... znam ten ból, też mam tego łazika. Kiedy już się go sklei wygląda ok, ale ma tak grube ściany... www.żal.pl Podoba mi się, trochę brakuje detali (można zrobić samemu) ale jest elegancki. Co dalej, polska seria ? A mi się te pastele podobają, taki frontowy syf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Mi też sie model podoba. Jak na mój gust fajnie przykurzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Śliczny, aż piach zgrzyta mi między zębami. Strasznie fajny klimat ma ten łazik i jeśli nie ustawisz go na jakiejś piaszczystej drodze to popełnisz błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Łazik piękny, napisy na oponach trochę nachalne, plus za rogatywkę, MG trochę zbyt srebrny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiub Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Świetny modelik.Jest taki zakurzony, podoba mi się taki syfek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Bardzo Bardzo miły dla oka modelik. Widać że weteran frontowych szos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Jaki jest otok na rogatywce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Fajny jest. Nareszcie nie kubelwagen i nie jeep Jaka to skala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yar75 Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Fajny.Fotele jednak powinny być bardziej wytarte przynajmniej kierowcy(moim zdaniem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 ogólnie ładny no i punkty za pochodzenie. a były w tym modelu wycieraczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2009 Witam wszystkich No więc tak: - nie było wycieraczki w zestawie(a ja już nie miałem siły jej wykonać, a teraz dręczy mnie to cały czas) - skala, to oczywiście 1/35 - otok na rogatywce jest czarny(saperzy) - jeśli chodzi o detale, to tutaj nawet podstawowe części trzeba było robić samemu - jeśli chodzi o kurz, to właśnie taki miał być Nie czarujmy się, wojna to nie salon paryski - a, no i do kurzenia używałem pigmentu CMK, a w 'zakamarkach' pigment + farba olejna o odpowiednim odcieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Znając modele S-Model, to jestem pełen podziwu, że wykonaleś ramę na ciedzenia. Mam rację? Za otok masz u mnie 6. Za temat drugie 6. Za wykonanie 5 (uważam, że za dużo kurzu na siedzeniach - kurzy się, jak się jedzie, a jak się jedzie, to ludzie tam siedzą i sami łapią kurz Brakuje mi ostatecznego smaczka... Chorągiewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2009 Masz rację Z wstawieniem i umocowaniem tam foteli to był spory problem. Kurzenie foteli wykonywałem poza modelem i wtedy były bardziej wytarte, ale po wstawieniu do wnętrza, przykurzyły się od pracy przy reszcie Łazika. A w sumie to na za przeproszeniem, tyłkach żołnierzy pakujących się do środka, może znaleźć się wszystko Ziemia, błoto itp. Jeśli chodzi o chorągiewkę, to znajdowała się tylko po prawej stronie, czy tak? No i jaki kolor? Ciągle szukam pomysłu na wycieraczkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Wycieraczkę zrób z kawałka polistyrenu osadzonego na druciku. A z chorągiewkami to jest wykład taki jak z tarczami Słupskiego. Postaram się dziś ten temat zamieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2009 Wieczorem powinienem mieć więcej czasu, to spróbuję coś zdziałać. Wycieraczka + chorągiewka, powinny dodać jeszcze większego uroku. Tylko właśnie przydałby się konkretny wzór, chociażby kolor, żeby zrobić ją raz a porządnie. Tak się składa, że o wielu detalach mam informacje, ale z chorągiewkami jest gorzej. Jendrass1 - co dalej? Dalej powinna być praca magisterska Już najwyższy czas! Ale jej temat jest mocno związany z tematyką kampanii polskiej, więc nie jest tak źle Szczerze mówiąc następny miał być BT-7, ale teraz wolałbym wykonać kolejny polski pojazd z oferty S Model. Wiem, że większość opiera się na tych samych formach, ale może któryś z nich jest nieco lepiej wykonany? Może wiecie z własnego doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Ja robilem PF w wersji patrolu telefonicznego...duże wyzwanie. Flagi już robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2009 A oto i wycieraczka Nowe zdjęcia - na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m1013 Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Wow, ładnie zrobiony, przynajmniej jak na S-Model ;). Też mam na niego chrapkę, ale najpierw muszę uporać się ze swoim halftrackiem wz.34. No i jeszcze ta legendarna jakość S-Model mnie nieco powstrzymuje... Moim zdaniem przykurzenie całkiem fajne, ale raczej nie frontowe ;), zbyt równomierne. Jak dla mnie to Fiacik wygląda raczej na zakurzony egzemplarz zdekowany gdzieś w magazynach świętej pamięci muzeum w Norblinie ;). Niemniej ładna robota, naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 No i to rozumiem... konkurencja dla Ba-20 :> mam uwagę tą samą co rzelu, mianowicie MG srebrny jak... I mi osobiście brakuje kilku obić na błotnikach. Model super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 22 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2009 Ten MG 34 w rzeczywistości nie jest tak srebrny jak na zdjęciach. Lampa błyskowa jest tak silnym źródłem światła, że nawet przykurzony matowy srebrny razi po oczach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Jedynym plusem firmy S-Model jest to że robi polskie tematy. Kiedyś kupiłem ich Sextona i dałem sobie spokój. Model został odsprzedany. A co do twojego wszystko już koledzy wcześniej napisali. Jest bardzo fajnie zrobiony, ale za malowanie RKM i MG należy ci się minus. Być może to wina zdjęć ale na nich wyglądają jak by były z aluminium. Pomaluj gun metalem najlepiej humbrolowskim z pięciocyfrowym oznaczeniem a potem przeciągnij suchym pędzlem i będziesz miał piękną oksydę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 22 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2009 MG 34 malowany było właśnie wspomnianym przez Ciebie Humbrolem. A o rkm-ie nawet nie chce mi się wspominać, składałem go z 5 części, dodatkowo 'oblepionych' skorupą z żywicy. Miałem go nie ruszać, ale powalczyłem i jako taki wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi