Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam,

Poniżej prezentuję mój ostatni model, czy Panterę G produkcji zakładów MAN z roku 1945, w malowaniu 11 Dywizji Pancernej z marca 1945 z walk na południu Niemiec. Model, to Dragon SmartKit nr kat. 6268 - prosto z pudła, dodatkowo figurka żywiczna oficera/dowódcy wozu. Do figurki dodałem parę oznaczeń i dystynkcje z zestawu waloryzacyjnego firmy Eduard.

460f8a5ff5946c82.jpg

460f8a5ff5946c82.jpg

4cafe6d5d31f2895.jpg

c28a9c093a2637ff.jpg

16d626c3bacb1a1a.jpg

57512e3eb1aa5fb1.jpg

7a364ed8f0cbfe7a.jpg

44ed3d2183e297d0.jpg

a012adf1b8b686bd.jpg

Model pociągnięty półmatem. Sorry, za słabą jakość zdjęć...trzeba będzie zainwestować w nowy aparat.

Obiecuje, że będzie lepiej.

Edytowane przez Gość
Napisano

Model generalnie ładny, tylko zdjęcia kiepskie i mało. Z niedociągnięć to model i figurka trochę się świecą, wykończyłeś matem? Po za tym gąsienice nierównomiernie przyrdzewione, a te zawieszone na bokach to w ogóle - zazwyczaj to one są najbardziej zardzewiałe.

Napisano

daj Maciek więcej zdjęć lepszej jakości,gdyż model generalnie jest niezły, a mogę tak napisać ponieważ go widziałem w rzeczywistości jednak te zdjęcia nie oddają całej o nim prawdy

Napisano

Nienaturalnie ułożone gąsienice - za dużo ogniwek. Bez figurki Twój Panther prezentowałby się o wiele lepiej... Generalnie nie jest zły, ale na pewno nieskończony - jeszcze można sporo przy czołgu podziałać...

Napisano

Ogniwek jest tyle co trzeba żeby je spiąć. Od przodu z góry gąski opierają się na rolce, która była przy kole napędzającym. Figurkę zawsze można wyjąć.

Napisano

Coś ci kolor skóry nie wyszedł, wyglada jak zdechła świnia z pola, czy malowałeś skin tone light pactry??? wyglada jak słabo zmieszany, na dodatek zabrakło washa na tym germańcu tankiście... wygląda jak manekin z muzeum wstawiony w właz..

Napisano

To białe to nie są nie domalowane gąski, tylko pigment, który w świetle lampy błyskowej wyszedł jak nie domalowany...sorry.

Napisano

Mam dwa pytania- a raczej kwestie (dla Ciebie panzer_lehr pod rozwagę)- czy granice przejścia kolorów olivgrun (czy jak mu tam) w dunkelgelb nie powinny być silniej zaakcentowane i czy nie powinny mieć bardziej geometrycznego kształtu...

A druga kwestia to czy konkretnie ten egzemplarz miał montaż pod MG na wieżyce dowódcy (pytanie nie twierdzenie:) ) ?

Napisano

Co do pierwszego pytania. Przejścia są dosyć widoczne. Poza tym kolory mają przechodzić dość gładko z jednego w drugi, to nie współczesny Leopard. Co do drugiego, wg. instrukcji był statyw na km. Zresztą większość wozów w tym okresie takowy statyw posiadał, jednakże dość rzadko były na nich mocowane km'y.

Napisano
Poza tym kolory mają przechodzić dość gładko z jednego w drugi, to nie współczesny Leopard.

No nie zgodzę się! Niemieckie pojazdy końca wojny miały kamuflaż przechodzący na ostro, tak jak chociażby Leopard :>

Co do drugiego, wg. instrukcji był statyw na km.

Co do tego, to lepiej sprawdzić w jakimś wiarygodnym źródle, np: "Panther in action" wydawnictwa Squadron. Instrukcje DMLa mają często dość wątpliwą wartość merytoryczną, jeśli chodzi o detale...

Napisano

Panowie,

Skoro jesteście takimi specjalistami, to oglądając zdjęcia z takich stron jak Missing-Lynx, Armorama, czy nawet nasz rodzimy PWM, to wszyscy robią źle ( http://www.track-link.net/gallery/5546 lub http://www.track-link.net/gallery/5940 ).

Bo tak się składa, że zanim zabrałem się za robienie tego modelu, to przewertowałem dostępną dokumentacje, jak również wszystko co udało mi się odszukać w choćby w necie. I jak patrzyłem są wozy niemieckie, gdzie widać bardzo mocen przejścia, jak również gładkie.

Napisano

Widzę na tym modelu brak konsekwencji z Twojej strony panzer lehr.

Po pierwsze: model ma przedstawiać Panther z 1945 roku, a więc wyprodukowaną w okresie zakładam od stycznia do kwietnia 1945 roku. I to widać na Twoim modelu, że jest to "świeżutka" Pantera, bo i śladów rdzy nie ma , zadrapań. (Co do tego, czy mają być przejścia pomiędzy kolorami geometryczne czy też rozmazane nie wypowiadam się)

Z drugiej zaś strony, gąsienice nie wiedzieć czemu przez kilka miesięcy użytkowania zardzewiały, jakby non stop leżały w wodzie, a były wykonane z byle jakiego metalu i w dodatku niezabezpieczonego przed korozją ( chyba, że jest to jakaś ziemia, to wszystko ok.).

Napisano

Wszystko się zgadza.

Co do gąsek jest to mieszanina pigmentów, która daje taki rudawy kolor, a ma imitować glinę. Więc wychodzi na foto jak rdza, a nią nie jest.

Napisano

panzer_lehr sam podałeś link do galerii takiej samej Pantery jak Twoja i nie ma ona montażu pod MG. Mówisz, że instrukcja Dragona nakazuję ją założyć- zgoda- ale nie do tej wersji którą zrobiłeś- popatrz na ostatnią stronę instrukcji- tam gdzie są podane malowania- montaż pod MG jest przewidziany tylko dla malowania spod Balatonu...

Ale Ok Ok- przyjmijmy, że Dragon się myli (nie widziałem zdjęcia tego oryginalnego egzemplarza z numerem 421).

Tylko zobacz sam - na PWM są dwie takie same pantery jak Twoja, jedna autorstwa użytkownika Saper, a druga Pattersona (przy czym ten drugi chyba też jest na forum i się wypowie). Żadna z tych panter nie ma montażu pod MG i obie mają ostre przejścia w kolorach kamuflażu - tak jak na opakowaniu zestawu dragona.

Nie zrozum mnie źle- to są kwestie, które sam rozważam jak zrobić bo sam mam tą Panterę w magazynku.

Napisano

Witam

Ja mam dwie uwagi merytoryczne.

Zacząć trzeba od tego , ze to chyba najsłynniejszy i najbardziej rozpoznawalny pojazd z krótkiej serii zakładów MAN. Znanych jest kilka fotek tego wozu, głównie od frontu i lewego boku.

Ze zdjęć można odtworzyć około 40% oryginalnego kamuflażu, widać, że wzorowałeś się na kimś kto wpatrywał się w zdjęcia bo mniej więcej rozkład plam się zgadza, natomiast plamy powinny być bardzo ostro krawędziowe. Chodzą spekulacje, ze pojazdy te nanoszone miały kamuflaż pędzlami gdyż ich krawędzie są naprawdę ostre a kontury dosyć fikuśne.

Więc nie uwiężę, w twe słowa, że zbierałeś dokumentacje na temat tego konkretnego pojazdu, bo zdjęć jest może mało, ale za to niezłej jakości i kamuflaż na przedniej płycie widać niemalże idealnie.

Niepotrzebnie wzorowałeś się na innych pojazdach z tego okresu gdzie kamo faktycznei jest rozmyte.

Co do szyny pod MG to akurat 421 jej nie maił, gdyz miał uproszczony, odkręcany statyw, który właśnie w tym okresie dopiero sie pojawiał.

Poglądowo fotka mojej Panthery (wybaczcie jakość modelu - jeszcze rok temu na takim poziomie sklejałem - proszę bez dowcipów )

a2e7ca74f63f746e.jpg

Model, jak model, natomiast rozkład kamuflażu jest maksymalnie zbliżony do oryginalnej 421. (oczywiście strony które widać na zdjęciach, prawy bok to czysta fantazja)

Pozdrawiam!

Napisano

Ja mam taka uwage>

Musisz popracowac nad fotkami:

-ustawienie modelu

-ostrosc na modelu

-kadrowanie

-tlo

-perspektywa z jakiej robisz fotki.

A i jeszcze.

Lampa blyskowa to najgorsze swiatlo do fotografowania modeli.

Napisano

Hej możesz mi napisać jakimi farbami małowałeś kammo i gąski (numery pigmenty itp.). Model fajnie wykonany mi sie podoba brudzenie gąsek.

• 1 month later...
Napisano

No Patterson, faktycznie jakośc modelu kiepska, ale to był 2007 rok ;). Żartowałem. Wkrótce wystawiam swoja taką poprawiona, ale bez numeru, nie mam kalek.