Kacperek315 Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 W Sochaczewie była jedna "szparka" w "air superiority blue". Taki MIG-21 dalej stoi w Sochaczewie tylko nie wiem czy to ta wersja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinfire Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 (edytowane) Chętnie dowiedziałbym się od Was coś na temat "białego" Mig-a 21 R 1375. Kiedy w maju 1991 rodu zdawałem go na złom w Mierzęcicach był szary Co do tego samolotu, to nie jestem pewien, ale... chyba nawet mam gdzieś kolor fotę, sprawdzę, scan wykonam i umieszczę jeśli to właśnie ten egzemplarz. EDIT... Tak to ten egzemplarz, podładuję aparat i wrzucę. Foto będzie pochodzić z książki 32 Pułk Lotnictwa Rozpoznania Taktycznego, polecam każdemu tą pozycję i kilka innych z tej serii z wyd. Rossagraph. Edytowane 24 Kwietnia 2009 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dops01 Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Witam. Moje trzy grosze do malowania MiGów. Owego czasu pewną część PF-ów pomalowano w Dęblinie bardzo jasno-szarą (popielatą, nigdy białą) farbą. Była ona głęboko matowa i pokrywała cały płatowiec z wyjątkiem niwielkiej sekcji kadłuba tuż przed niemalowaną (stalową) osłoną dyszy dopalacza. Ta sekcja pomalowana była farbą aluminiową. Szara farba była nietrwała, całymi płatami schodziła z powierzchni samolotów. Regowała nawet z wodą deszczową. Jeśli ubytki były duże to samoloty odsyłano do ponownego malowania. Wracały pomalowane na aluminiowo. Jeśli były niewielkie to technicy sami poprawiali uszkodzenia powłoki farbą aluminiwą. "Siwa" farba chętnie się brudziła i samolt zmieniał wygląd z tygodnia na tydzień. O ile mnie pamięć nie myli to w połowie lat 80-tych latał w 1 plm tak pomalowany PF z nr 0610 isyrenką namalowaną po obu stronach kadłuba. Pozdrawiam. Dops01. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Pułk lotnictwa rozpoznania taktycznego ;) Aha... To jest ten sochaczewski, w którym latały 21R i który został rozwiązany w latach 80-tych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Javorek_7411 Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 rozwiązany w 1997 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Nie pozostaje mi nic innego jak potwierdzić opinię Dops01-a o tej farbie. W monografii 32 plrt na stronie 85 jest fotka kolorowa 1375. PS: Zainteresowanym Mig-em 21 R polecam: PZDR JK = Jarekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 (edytowane) Witam.Moje trzy grosze do malowania MiGów. Owego czasu pewną część PF-ów pomalowano w Dęblinie bardzo jasno-szarą (popielatą, nigdy białą) farbą. Czyli twierdzisz Dops01, że nie było białej farby? Więc ten MF jaką jest pomalowany? zdjęcie z Lotnictwa z szachownicą. Chodzi mi o to, że może fakt, nie było białych eRów, ale już PF-y i MF-y raczej występowały w bieli... Sory Patyk, że trochę off-top robi się w twoim wątku... Edytowane 24 Kwietnia 2009 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Kto mi sklei R z 32-go? Potrzebuję a ja bladego pojęcia nie mam jak się za to wziąć.... :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Popielaty jak najbardziej. Co do uzbrojenia niemieckich Mig-21 PF Niemcy kupili u nas dla swoich PF ów belke PBP-2 ,,Monsun,, dzięki której ta wersja zamiast 2 R-3S przenosiła 4 takie pociski. Em Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 24 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Dzieki wszystkim za informacje. Czyli z białego eR-a nic nie wyszło jedna zagadka rozwiązana. Trudno będzie biały MF. W tym całym dłubaniu przy modelach to poznawanie jego histori i konstrukcji jest dla mnie na pierwszym miejscu a robienie modelu niejako przy okazji. Young - żadnego OT nie ma - cały czas gadamy o MiG-ach Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Z tego co się orientuję to był tylko jeden biały samolot w LWP. "Biała dama" z Siemirowic. PS. Ten MF dopisuje się do tematu "popielata farba z LZR Dęblin". Sporo już jej utracił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 OK, ok, czyli niech będzie popielaty. Może ktoś będzie w stanie podać numer farby w FS (właściwie może być każda, humbrol, gunze ;) bo sam mam daleko w planach takiego popielatego PF-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Ok, poszukamy, podamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Czy jest na rynku jakiś model Miga 21R w 1/72? Ja naprawdę potrzebuję mieć taki model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Po pierwsze primo: Miałem dać już wczoraj ale wiadomo wyjące dzieci na rękach utrudniają obsługę skanera. Po drugie primo: Chyba kogoś ubiegłem To co dorzucamy do pieca czyli jaki to kolor??? Zdjęcie pochodzi z książki "32. PRT" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 24 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2009 No to Piotrek dałeś czadu teraz. Wniosek z tej dyskusji o białym erze jest taki że każdy widzi go na swój sposób od popielatego poprzez szary do białego. MiG - kameleon Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Czy jest na rynku jakiś model Miga 21R w 1/72? Ja naprawdę potrzebuję mieć taki model Panzer4 wystarczy kilka minut z wyszukiwarką, już nie mówię o google ale jak wpiszesz mig-21 w tutejszej wyszukiwarce wyskoczy ci coś takiego link Piotrek.S. czyli się zgadza - to ten sam kolor, popielaty, jak na MF-ie 6507 i jak rozumiem na niektórych PF-ach z Łasku (min. 2408, 2401 itd.). Będę bardzo wdzięczny za numerek farby Patyk to zapomnijmy o "białym" bo to w rzeczywistości ten popielaty, więc możesz robić tego eRa ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 To co dorzucamy do pieca czyli jaki to kolor??? Zdjęcie pochodzi z książki "32. PRT" Nie znam się na tych samolotach w ogóle, absolutnie i wcale. Ale... ale tata mojej dziewczyny służył w tym pułku. Mogę się spytać, czy były jakieś białe dwudziestki jedynki. Mam się pytać? A się spytałem jednak a co... Nigdy nie było w 32 pułku białych migów 21. Wszystkie, które wracały po remontach były jasnoszare po przemalowaniu z oryginalnego malowania radzieckiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Dzięki Panzer4 Już się wycofujemy z tego białego. Były takie jak na zdjęciach = bardzo bardzo jasny szary = popielaty, ale były też inne - ciemny szary, patrz np 3201. To jeśli chodzi o R. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 young dzięki za linka do wątku sokola. Wyobraź sobie, że samolot o numerze 1706, który tam jest to dokładnie samolot, którym zajmował się mój przyszły teść (mam taką ogromną nadzieję) jako inżynier techniczny pułku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 (edytowane) Skoro przyznajemy się do bliskich spotkań 1 stopnia z MiG-21R, to osobiście rozkręcałem te piękne Migi od 1989 roku w 1 esk 32 plrt PS. Panzer4 - Można na prw, kto przyznaje się do 1706 z 2 eskadry? Edytowane 24 Kwietnia 2009 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 No moje spotkanie z MiG-ami jest dość dalekie i pośrednie. Tak jak pisałem bladego pojęcia o nich nie mam Ale muszę sklecić tego jednego jedynego jako prezent dla wiadomo już kogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinfire Napisano 3 Maja 2009 Share Napisano 3 Maja 2009 No moje spotkanie z MiG-ami jest dość dalekie i pośrednie. Tak jak pisałem bladego pojęcia o nich nie mam Smile Ale muszę sklecić tego jednego jedynego jako prezent dla wiadomo już kogo Smile hmmm szukaj modelu Fujimi, oni o ile się nie mylę pojechali i eR'a, co do ubiegnięcia mnie... ubiegliście, dokładnie właśnie o tego eRa mi szło z monografii o 32PLRT... Patyk... rób tego Era :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Odświeżyłem, ponieważ tu toczyła się debata nt. popielatych ołówków, a w sieci pojawiło się takie oto zdjęcie To ten kolor popielaty? Jarekk, może masz jakieś dane tego koloru? Numer choćby humbrol... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 23 Maja 2009 Autor Share Napisano 23 Maja 2009 Zrobiłem konwersję tego zdjęcia w photoshopie na czarno-białe i wyszedł biały ołówek. Im lepsze zdjęcie tym bardziej oddalamy się od teorii ''biały'' bardzo jasno kremowo szary- tak ja to widzę. Jak będę robił ''białego eR-a'' to będę mieszał kolor biały z szarym do takiego odcienia jak na zdjęciu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi