Mariusz 72 Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 (edytowane) Model Pz. III E na bazie modelu Pz. III F firmy Zvezda 1:35 Waloryzacja: Zestaw podstawowy elementów foto. i lufa alu. 37 mm Aber, gąsienice FRIULE oraz co się pod rękę nawinie ) Witam. Tak mi się tutaj spodobało, że pz III E tez Wam pokażę. Tutaj relacja od samego początku: http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=23720 Jakoś mam "bloka" na malowanie więc wymyśliłem takiego "plana"... ...a teraz pierwsza przymiarka: No to do roboty! Trzeba było kupić kilka rzeczy, poprzycinać i taraz szlifowanko... Bejcowanko... Szmatą przecieranko... Jeszcze tylko woskowanko i polerowanko... I jest nareszcie nagroda za klika godzin walki z materią ...to dopiero sama padstawka. Edytowane 9 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Mario - trójka trójką (oczywiście zdetalizowana ślicznie, tak jak lubię ), ale co z jedynkami? Twój "prawie skończony a nie pomalowany Befehl" krzyczy z półki "Dokończ mnie!", a panzerek adin DML'a mu wtóruje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Ejj mistrzu architekture konczyles, cudowne te plany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł94 Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Plan jest świetny. Z takim przygotowaniem, to aż chce się robić dalej Nie no, szacunek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Ejj mistrzu architekture konczyles, cudowne te plany Mario skąd Ty tak umiesz ładnie rysować ? Wiadomo, że Wielkopolanin ale to jeszcze ciut za mało :P ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Mario skąd Ty tak umiesz ładnie rysować ? Wiadomo, że Wielkopolanin ale to jeszcze ciut za mało :P ;) Może modelarz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 1 Marca 2009 Share Napisano 1 Marca 2009 A i jeszcze kompozycja jest roche do bani, ale troche, poniewaz jest za ciasno. Przed modelem powinno byc troche miejsca, zeby pojazd mial gdzie jechac Skrecona wieza bardzo dobry pomysl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 1 Marca 2009 Autor Share Napisano 1 Marca 2009 czak45 aż tak to widać co kończyłem? W dodatku brnę dalej w zawodzie. Będę nieskromny... ten rysunek to bazgrołek Dioramka mała trochę. Trzeba oszczędnie komponować. Skręcona lufa sugeruje walkę (poszukiwanie celu). Na "prosto" będzie chyba jednak lepiej bo piechota idzie " ostrożnie". Wątpię żeby Niemcy czołg bez rozpoznania przodem puścili. Dobra, ale to detal... średnio istotny teraz. Jedynka się robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 1 Marca 2009 Share Napisano 1 Marca 2009 czak45 aż tak to widać co kończyłem? No widac po tych kreskach. ten rysunek to bazgrołek Muszisz ludzi denerwowac Dobra, ale to detal... średnio istotny teraz. Dla mnie bardzo istotny dlatego podam przyklady na ktorych sie wzoruje: 1.Miejsce przed czolgiem. http://dioramafile.com/tomuse.htm 2.Miejce przed czolgiem + cudownie skrecona wieza szukajaca celu. http://dioramafile.com/1944.htm Moze warto wykorzystac inny zestaw figurek, takich schowanych-przyczajonych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 Bardzo fajnie się zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 5 Marca 2009 Autor Share Napisano 5 Marca 2009 (edytowane) Witam Pracuję nad dioramką. Mam nowego ładniejszego „plana”. Zdecydowałem się na formy odlewane gipsowo-wikolowe. Wkrótce pokażę efekty... Pierwsze formy Kolejna przymiarka UWAGI ISTOTNE: Sporządziłem listę błędów (tzw. Baboli). Wynika ona głównie ze złego rozpoznania różnic pomiędzy wersją E i F. Generalnie Ausf. F był w prostej linii rozwinięciem Ausf. E. Czyli (analizuję tylko wygląd zewnętrzny) dodano do wersji E następujące elementy: 1. Otwory w pochyłej płycie z przodu wanny 2. Pancerną listwę na kadłubie przed wieżyczką 3. Wyrzutnie pocisków dymowych Więcej różnic nie zauważyłem. Powyższe muszę skorygować oraz kształt stożka oddymiającego wieżę. [Nie analizuję tu wozów Ausf. F które posiadały armatę 50 mm] Poza tym ustaliłem, że w Polsce na 90% nie było jeszcze Ausf. F. Niektóre Ausf. E posiadały w 1939 r. wzmocnienie pancerza w okolicy stanowiska MG oraz dodatkowe charakterystyczne lampy nocne. Co do kół... trudno cokolwiek jednoznacznie powiedzieć poza tym, ze Zvezdowe są marnej dokładności. Dziękuję wszystkim za pomoc! Dorobiłem brakujące MG-ty (rurki wyrób własny + Aber +żywica) Edytowane 9 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 9 Marca 2009 Autor Share Napisano 9 Marca 2009 (edytowane) Kolejne etapy prac nad podstawką... Trochę pewnie przynudzam więc tylko jedno zdjątko. Jako ciekawostka. Do wypełnienia użyłem już niemodnej styropianowej tacki. Świetna rzecz. Pięnie się to tnie. Edytowane 9 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Mariusz 72 nie przynudzasz. Mogę prosić o bliższe zdjęcie studzienki ściekowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Coś niesamowitego Pomysł z dwoma MG chyba był spalony bo później nie spotykany i sensu większego nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Coś niesamowitego Pomysł z dwoma MG chyba był spalony bo później nie spotykany i sensu większego nie widzę Jak to nie - lepsza penetracja Mario - pokłon w pas, Poznań śle wierno-poddańcze zapewnienia do Środy Wlkp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur111bartek Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 A tak przy okazji spotkał się ktoś z informacją o walkach trójki w tej wersji z naszymi lub fotką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 11 Marca 2009 Autor Share Napisano 11 Marca 2009 Wersje wczesne Ausf. E były w Polsce na 100%. Mam kilka fotek. Wersje Ausf. F we wrześniu raczej jeszcze nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Wersje Ausf. F we wrześniu raczej jeszcze nie było. Bardzo mało prawdopodobne, aby się znalazły w Polsce z racji tego, że Ausführung F zaczęto produkować we wrześniu roku 1939, konkretnie w zakładach Alkett, Daimler-Benz, MAN, oraz Henschel. Abstra:bip:ąc, produkcja trwała do czerwca roku 1940. Wszystkie te pojazdy oznaczone były numerami seryjnymi od 61001 - 61650, ale o tak na marginesie, z mojej pamięci. Zatem jeśli we wrześniu zaczęto produkcję pojazdu, to nie wierzę aby Ausführung F trafił jeszcze do walki w 1939. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 30 Marca 2009 Autor Share Napisano 30 Marca 2009 Cześć Dioramka prawie wymodelowana. Nie będę się rozpisywał. Wszystko widać. Niespodziewanie pracochłonnym okazał się być bruk. Chciałem uzyskać efekt startego, zużytego bruku. Włazy studzienek wykonałem na wzór znajdujących się na poznańskiej Starówce. Wyglądały na najstarsze więc powinny być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 Straciłem orientację co jest tematem budowy Makieta ulicy jest super. Proszę nie zastawiaj tej studzienki czołgiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beuzebub Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 To wygląda bosko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 Jak popatrzyłem na te szczegóły, to aż mnie zatkało. Super to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 Jeseś Bogiem, uświadom to sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 Cholera... perfekt. Przydałyby się jakieś podpowiedzi - jak takie cudo zrobić. Z czego podstawka tzn. sam bruk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi