karol 111 Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Witam wszystkich w moim pierwszym temacie. Forum czytam już od jakiegoś czasu, podziwiając prezentowane tutaj prace i postanowiłem w końcu zaistnieć nieco bardziej materialnie (a raczej virtualnie). Interesuje mnie szeroko pojęta skala 1:35 i w takim wymiarze jest model, który chciałbym pokazać i który skończyłem ok. tygodnia temu. To Leopard 2 A4 w polskich "barwach". Mam nadzieję, że ten temat Was jeszcze nie znudził ... Model to HobbyBoss + Echelon + drobne przeróbki mające na celu przynajmniej z daleka upodobnić go do polskiego Leo. Malowanie farbkami Gunze/Mr.Hobby z zestawu NATO Color for Tanks. Przy wykonywaniu podpierałem sie zdjęciami ze strony 10 B.K.P. Pomimo błędów, których nie udało mi się uniknąć, jestem zadowolony z tego modelu. Wszak to polski Leopard ! Zapraszam do oglądania. 1) 2) 3) 4) 5) i jeszcze trochę ... 6) 7) 8) 9) 10) 11) 12) 13) 14) Teraz pracuję nad jakąś gustowną podstawką pod model tak, żeby uzasadniony był ten taki poligonowy, zakurzony wygląd modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-lotus98- Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Jedyne co niepodoba mi sie w tym modelu to przykryty karabin. Alem po za tym jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 model jest bardzo ładny tylko zdecydowanie zbyt czysty. może by chwycić pigmenty i jeszcze go trochę sponiewierać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Model jest fajny. I wcale go bym nie poniewierał Wygląda dobrze, tak jak jest. Nie zawsze czołg musi być ubabrany od stóp do głów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebber Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Model super. A, że przez okrągły rok oglądałem Leo na własne oczęta stwierdzam, że jest jak żyw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 No ładne cacko:) Okurzony ze smakiem, miły widok dla mych starych oczu, które mimo ich wieku chyba dojrzały jakiś felerek u wylotu lufy;) Podsumowując bardzo ciekawie się prezentuje, gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Witaj Karol 111.Ładny Leoś.A mam pytanie odnośnie zestawu-powierzchnie antypoślizgowe były czy robiłeś je sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 21 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Dzięki. Cieszę się, że się podoba. Jedyne co niepodoba mi sie w tym modelu to przykryty karabin Chciałem, żeby było inaczej niż zwykle. Problem w tym, że na zdjeciach, które oglądalem, nie bardzo było widać z czego jest ten futerał na karabin i jakiego jest koloru. model jest bardzo ładny tylko zdecydowanie zbyt czysty. może by chwycić pigmenty i jeszcze go trochę sponiewierać? Tak, to zawsze można zrobić, tym bardziej, że tak jak wspomniałem, chcę ten model ustawić na jakiejś podstawce, że niby jedzie w terenie. Ale jeśli będę coś jeszcze pigmentował, to w bardzo niewielkim zakresie. A, że przez okrągły rok oglądałem Leo na własne oczęta stwierdzam, że jest jak żyw no, to mnie cieszy podwójnie które mimo ich wieku chyba dojrzały jakiś felerek u wylotu lufy;) ten felerek to ma być element symulatora trafień, tak jak ten pomarańczowy kogut na wieży - to akurat jest sygnalizator trafień, (przeczytałem gdzieś ...) powierzchnie anty. były w zestawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Ładny leopardzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Brudzić go mocniej nie musisz bo jest jak w sam raz Ładnie wykonany model gratuluję i czekam na następny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Mimo, iż nie siedzę w dzisiejszej pancerce to model i Twoje wykonanie bardzo mi się podoba, ja bym również nic nie zmieniał, jest dobrze tak jak jest te gałązki to jak zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bathonuk Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Po zobaczeniu pierwszego zdjecia myslalem, ze prawdziwy:D:D Super. Nic juz nie zmieniaj. Ogolnie to gratulacje:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2009 te gałązki to jak zrobiłeś? gałązki to fotorawione małe liście od Abera, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LEOPARD1974 Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Piękne wykonanie,jak prawdziwy,dalsze brudzenie można sobie darowac.Paweł 111,jak jest ze sklejalnością tego modelu,bo Hobbyboss jest dla mnie nowością,a Leopard w wersji 2A4 bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Bardzo ładnie zrobiony model. Ja bym go też nie brudził. Czołg nie zawsze spływał błotem. Jedyne co to popracowałbym nad peryskopami te obecne zdecydowanie psują efekt wykonania. Malowanie jest niesamowicie realistyczne. Gratuluję i Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Bardzo fajny Leoś, a teksty na temat błota to taki lans forumowy, zawsze musi pojawić się taka uwaga do obojętnie jakiego modelu, nawet samolotu Tak korzystając z okazji, to prosiłbym o krótki opis co trzeba zmienić w tym modeleu, aby przypominał naszego Leoparda. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Nie brudź go. To czołg współczesny. Ogólnie jest świetny, aż sam takiego zachciałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebber Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Mam pytanko z kąd do niego kalki wziąłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2009 po kolei... Jedyne co to popracowałbym nad peryskopami te obecne zdecydowanie psują efekt wykonania. szybki peryskopów zastosowałem te co w zestawie, a one są dosyć słabe i niezbyt dokładnie dopasowane do otworów, zaniechałem ich waloryzacji i dlatego jest jak jest, Malowanie jest niesamowicie realistyczne. pierwszy raz malowałem akrylami Gunze Sangyo/MR.Hobby i chyba zostanę ich wiernym wyznawcą (w sumie nie wiem, czy Gunze i Mr.Hobby to jedna i ta sama firma...) jak jest ze sklejalnością tego modelu,bo Hobbyboss jest dla mnie nowością,a Leopard w wersji 2A4 bardzo mi się podoba. nie użyłem grama szpachli ale nie jest to też Tamiya czy inny Dragon, to po prostu dobra klasa średnia, trochę pilnika musiałem użyć, żeby dopasować do siebie koła prowadzące, gąsienice są gumowe i dość elastyczne, ale dobrze łapie je kropelka i nie miałem problemu z ich ułożeniem, więcej grzechów nie pamiętam... mam też Leo 2 A4 Italeri i jeśli miałbym trzeci raz kupować model tego czołgu, to wybrałbym HB, krótki opis co trzeba zmienić w tym modeleu, aby przypominał naszego Leoparda. oto co ja zrobiłem w stosunku do wersji pudełkowej: (model ma przedstawiać "wersję poligonową") - podniosłem tylne segmenty fartuchów bocznych i na wewnętrznych ich stronach dokleiłem coś w rodzaju nitów, - usunąlem tylne błotniki, - dorobiłem zawleczki mocujące na przednich i tylnych hakach holowniczych, - dorobiłem łańcuszki na deklach wyrzutni granatów dymnych, - zrezygnowałem z tyłu wieży z części nr C11 po to, żeby móc w to miejsce przykleić oznaczenie plutonu, - w zasobniku z tyłu wieży usunąłem coś co przypominało zaczepy i dorobiłem z drutu coś co przypomina zaczepy - Leopardy mają na lewej burcie wieży taki prostokąt zrobiony jakby ze spawów, nie wiem co to jest i po co, ale w modelu tego nie było więc to zrobiłem z masy Miliput, a do środka wkleiłem kalkę z husarzem, - liny holowicze zrobiłem z drutu i nic to, że wyszły mi o 0,5 cm za długie - z rezygnowałem z kikutów anten, które poroponuje producent i zrobiłem swoje z drutu, - lusterka boczne zrobiłem jako opuszczone, - uznałem, że zrobię pojazd z symulatorem trafień, kogut na wieży pożyczyłem na wieczne nieoddanie z zestawu leoparda 2 A6 Tamii, dorobiłem tylko kabelek i wichajster (chyba) mocujący, u wylotu lufy zrobiłem coś co ma przypominać to na zdjęciu poniżej: tak naprawdę to są zmiany, które pasują do każdego modelu Leo, nie tylko polskiego, nie wiem, czy nasze mają coś naprawdę charakterystycznego, Mam pytanko z kąd do niego kalki wziąłeś? kalki są firmy Echelon i kupiłem je niedługo po tym jak sie pokazały w Jadarze, czyli dawno, (wie ktoś, czy jakiś inny sklep sprzedaje te kalki ?) aha, w modelu są za krótkie przednie błotniki ! zauważcie, że "60" nie mieści się w całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norick Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Wow dobry... nie męcz go bardziej.....konspektowo zapylony bez zbędnego "ciurania". Leonard wyglada dobrze...zasługa dobrych fotek:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 Piękny model, wcześniej czy później też go skleję. Przy okazji mam pytanie: na jaki kolor są pomalowane wewnętrzne powierzchnie błotników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 25 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2009 na jaki kolor są pomalowane wewnętrzne powierzchnie błotników? masz na myśli ten dźwignięty segment ? to humbrol H29, przetarty suchym pędzlem kolorem Model Master 1706 "Sand Europe" i przypudrowany pigmentami, innych powierzchni wewnętrznych nijak nie widać po sklejeniu, więc nie ma co sobie zawracać nimi głowy, p.s. i jeszcze raz dzięki wszystkim za uznanie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 9 Maja 2009 Share Napisano 9 Maja 2009 model jest bardzo ładny tylko zdecydowanie zbyt czysty. może by chwycić pigmenty i jeszcze go trochę sponiewierać? Jakaś paranoja zapanowała w temacie brudzenia, rdzawienia i innych przyniszczeń, jeżeli ktoś służył w armii wie, że sprzątanie nie kończy się na salach żołnierskich i korytarzach. Jak widzę niektóre współczesne modele zardzawione, ubłocone poobijane, to sądzę że osoby odpowiedzialne za ten sprzęt nie wychodzą z "ancla" lub nie kończy im się "zomz". Reasumijąc: pigmenty to wspaniałe dodatki w modelarstwie, ale w odpowiedzialnych rękach. Jak dla mnie model super wykonany i nie dokonuj żadnych przybrudzeń. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 9 Maja 2009 Share Napisano 9 Maja 2009 bodek66 przybliż sobie szczegóły na tych zdjęciach a zobaczysz pojazdy współczesne I Abramsa ja będę rdzawił i obijał http://www.news.navy.mil/management/photodb/photos/031214-N-3236B-001.jpg http://www.news.navy.mil/management/photodb/photos/031214-N-3236B-008.jpg To oczywiście USMC. I jeszcze do błota http://www.militaryimages.net/photopost/data/501/gbo_rc_m1_08_of_43.jpg To poligon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 9 Maja 2009 Share Napisano 9 Maja 2009 peter Przeczytaj jeszcze raz mój post ze zrozumieniem, chodzi mi przedewszystkim o polskie pojazdy i polskie realia, a Ty pokazujesz pojazdy uczetniczące w działaniach zbrojnych i co najważniejsze US. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi