Seb Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 Very git cieniowanie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 6 Maja 2009 Autor Share Napisano 6 Maja 2009 Very git cieniowanie. Dzięki , nawet mi się podoba, to jest duży plus jednobarwnych malowań. no to pomalowałem białe "oszukańcze" kamo na lufę: c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 Od razu lepiej wygląda Są tak samo dokładne jak oryginały Zapewniam Cię że pirat może namieszać troszkę w systemie. Potem zostaje tylko sobie powtarzać "Dlaczego nie kupiłem oryginału jak Bozia nakazała tylko u jakiegoś łysego przygłupa kupiłem" Jak dużo zasłonisz gąsienicami ? Na Shermanach można porobić fajnie zacieki więc może go styrasz trochę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 Narazie idzie Ci bardzo dobrze. Ładne cieniowanie. Ładnie także wygląda maskowanie lufy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 Oświecicie lotnika? ten biały pas maskowania na lufie to służył tylko do kamuflażu? bo jakoś od razu wyłapałbym biały kolor w lesie, a co za tym idzie i całego Shermana... nie bijcie za głupie pytanie, ale nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 6 Maja 2009 Autor Share Napisano 6 Maja 2009 ten biały pas maskowania na lufie to służył tylko do kamuflażu? Służył do maskowania rzeczywistej długości lufy, aby wyglądała jak w zwykłych Shermnach. Firefly stanowił poważne zagrożenie dla Tygrysów i Panter, więc Niemcy starali się niszczyć je jako pierwsze, więc Brytyjczycy starali się ukrywać tożsamość swoich czołgów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 ten biały pas maskowania na lufie to służył tylko do kamuflażu? Służył do maskowania rzeczywistej długości lufy, aby wyglądała jak w zwykłych Shermnach. Firefly stanowił poważne zagrożenie dla Tygrysów i Panter, więc Niemcy starali się niszczyć je jako pierwsze, więc Brytyjczycy starali się ukrywać tożsamość swoich czołgów Krótko zwięźle i na temat po za tym, czekam na dalsze postępy prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 Dopiero tu zajrzałem i sporo przegapiłem. Fajnie to wychodzi. Zaczynam mieć ochotę na kolejnego Shermana, tym razem w jedynie słusznej skali, czyli 1/35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 6 Maja 2009 Autor Share Napisano 6 Maja 2009 Krótko zwięźle i na temat siła politechniki jeszcze na koniec dnia pomalowałem bandaże kół na czarno, zastosowałem ciekawy sposób malowania: został mi pasek gąbki z amortyzatorów, więc wykorzystałem go do malowania kółek, czyli posmarowałem czarną farbą i jeździłem po nim wózkami, dzięki temu ma idealne kółka bez pomazania metalowych obręczy po malowaniu wózeczki trafiły na swoje miejsce, na zdjęciu fajnie widać jak pracują pod obciążeniem: c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 stroju, wielkie dzięki za odpowiedź a patent z bandażami niezły.. tylko trzeba mieć ruchome kółka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 7 Maja 2009 Autor Share Napisano 7 Maja 2009 a patent z bandażami niezły.. tylko trzeba mieć ruchome kółka Jak to mówią matematycy "to warunek konieczny ale nie wystarczający" muszą być jeszcze cienkie bandaże... ale zawsze można stosować metodę "wiertarkową" Dziś zrobiłem masowe malowanie Sidoluksem, nałożyłem grubą warstwę aby zniwelować ewentualne proszkowanie wcześniejszej farby - pomogło następnie będą kalki, ale jeszcze nie wiem jakie dać oznakowanie, jako że mój model nie ma jakiegoś konkretnego pierwowzoru to chyba znajdę w necie jakieś zdjęcia Shermana z maskowaną lufą i zastosuje podobne oznakowanie (im mniej kalek tym trudniej wytknąć niezgodność historyczną ). A oto fotki, na pierwszej bardzo udane ujęcie, i widać jak działa maskowanie długości lufy: A na koniec jeszcze porównanie z Szyłką, która powstaje równolegle z Shermanem: c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 Ładnie. PS. Dlaczego nie napisałeś że sklejasz Szyłkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 7 Maja 2009 Autor Share Napisano 7 Maja 2009 Dlaczego nie napisałeś że sklejasz Szyłkę? bo to "tajny" projekt, pytajcie na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 Wyczaiłem Twoją relację dopiero dzisiaj i trochę straciłem. Kiedyś zakupiłem książkę "Sherman IC Firefly" W. Gawrycha, w której facet robił "tę drugą" wersję "świetlika", o której wspominałeś, że Tasca też ma ją w ofercie. Robił ją z chyba 5 różnych modeli i całej masy żelastwa, a tu proszę, niemalże wszystko w jednym pudełku (no, ale kapciuchy przydałyby się ogniwkowe...). Wychodzi na to, że 185 zyli za takie cacko to całkiem konkurencyjna cena (choć ja chyba bym się jednak skusił na dłubanie - to trochę dla mnie za dużo). Sprawia mi ogromną przyjemność porównanie Twojej pracy z monumentalnym dziełem p. Gawrycha - oczywiście, w jak najbardziej pozytywnych wszelkich znaczeniach Dajesz czadu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 8 Maja 2009 Autor Share Napisano 8 Maja 2009 Dziś przykleiłem kalki i obłożyłem go gąskami od tygrysa, ale na bardzo małą skalę bo szkoda zasłaniać tak ładnego modelu, powiedzcie mi jak oni w realu mocowali te gąski do pancerzy, spawali bo zdjęciach nie widać jakiś uchwytów tylko wyglądają jak przyspawane...? c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 W większości przydaków spawali. Ciekawie wygląda z tymi gąskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 Ładnie, ale ja bym założył gąski od Pz. IV. Tygryskowe są strasznie duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 10 Maja 2009 Autor Share Napisano 10 Maja 2009 Witam. ostatnio miałem zastój i prace nie posunęły się za bardzo, nałożyłem tylko kolejną warstwę sido na czołg i prawie ukończyłem figurkę, malowałem ją Vallejo i cieniowałem olejami artystycznymi Talenasa: chyba nie wygląda tak tragicznie, choć na zdjęciu słabo widać cieniowanie munduru, źrenice domaluje jak już zakomponuje cały czołg żeby tak nie wyglądał na oderwanego od rzeczywistości i nie patrzył się w dziwne miejsce c.d.n. czas na wash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 10 Maja 2009 Share Napisano 10 Maja 2009 super figurka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 10 Maja 2009 Share Napisano 10 Maja 2009 obłożyłem go gąskami od tygrysa Shermana chcesz jak najwierniej odtworzyć, a gąski do Tygrysa zabawkowe. Brak otworów na szpilki i w zębach. Najlepsze by były "MT" Dragona. Pzdr Ps. W zestawie nie było fototrawionych zapięć narzędzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 10 Maja 2009 Autor Share Napisano 10 Maja 2009 Shermana chcesz jak najwierniej odtworzyć, a gąski do Tygrysa zabawkowe. Brak otworów na szpilki i w zębach. Najlepsze by były "MT" Dragona. No cóż, mówi się trudno, chętnie bym dał jakieś lepsze ale to jedyne co mam, a w portfelu pustki.... jak je pobrudzę to nie będzie to tak razić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 10 Maja 2009 Share Napisano 10 Maja 2009 Czemu on się tak błyszczy? Jak się obrabiało lufę po sklejeniu 2 połówek, dużo szlifowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 10 Maja 2009 Autor Share Napisano 10 Maja 2009 Czemu on się tak błyszczy? Jak już pisałem nałożyłem na niego Pronto dla zabezpieczenia farby i kalek, później go zmatowię... Jak się obrabiało lufę po sklejeniu 2 połówek, dużo szlifowania? Nie dużo, po sklejeniu zalałem łączenie klejem CA i wypolerowałem jego nadmiar debonderem, następnie jeszcze pomalowałem Surfacerem i wsadziłem lufę w wiertarkę i "wytoczyłem" przy pomocy papieru ściernego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 10 Maja 2009 Autor Share Napisano 10 Maja 2009 W zestawie nie było fototrawionych zapięć narzędzi ? niestety nie... właśnie zawashowałem model, fotki robione przy dziennym świetle, które niestety jest słabe (jakaś burza nadchodzi...), ale w związku z naciskami na mnie ze strony pewnego osobnika muszę wrzucić takie jakie są : nawet figurka się ładnie komponuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 10 Maja 2009 Share Napisano 10 Maja 2009 ze strony pewnego osobnika muszę wrzucić takie jakie są Ciekawe kto to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi