Leszek.Sz. Napisano 24 Listopada 2009 Autor Share Napisano 24 Listopada 2009 Trochę drgnęło do przodu. Zanim przejdę do malowania to jeszcze sporo szlifowania pasowania itp atrakcji. Blaszki są do Bilka i do Pantery czyli uniwersalne. Nie pasują i do jednego i do drugiego. Nawet pylonów podskrzydłowych nie da się założyc bez 1-2 mm szpary. Jak ogarne kabinę to biorę się za wnęki podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 3 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2009 Wymieniłem belkę za fotelem na coś co bardziej przypomina prowadnice do K-36. I tak będzie to zasłonięte fotelem ale jakoś nie dawało mi to spokoju. HUD - bardziej pasuje do F-22 niż do Su-22, jeszcze się zastanowię co z tym zrobić. No i duperelki, drabinki. W weekend zrobię wodzidło i okabluje wnęki podwozia. Drabinki pomaluję Pactrą A13 Orange, chociaż wydaje mi się że trochę za ostry ten kolor. Jakieś propozycje? Kiedyś malowano takie elementy wyposażenia na czerwono teraz na orange/pomarańczowo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sawicz Napisano 12 Grudnia 2009 Share Napisano 12 Grudnia 2009 Sprzęt obsługowy maluje się tym co jest pod ręką - raz jest to pomarańcz a raz czerwony, a nawet chyba żółte się zdarzały. Byle było "oczoje.ne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Grudnia 2009 Share Napisano 12 Grudnia 2009 Ten zestaw drabinek to z Parta? Takie wodzidełko ja kiedyś wydłubałem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 12 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2009 Czyli odcieniem czerwieni wodzidła za bardzo się nie przejmuje. Fajne to wodzidło Grzesiowe. Niektóre maja podczepioną z boku gasnice. Najbardzej pokręcony w wodzidle jest tem element który podczepia się do goleni podwozia. Wszystkie blaszane dodatki są z Parta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sawicz Napisano 12 Grudnia 2009 Share Napisano 12 Grudnia 2009 Czasem do wodzidła oprócz gaśnicy są podczepione sprzęty bez których loty nie mogły by się odbyć, czyli taboret i szczota. Skoro jesteśmy przy sprzęcie obsługowym to nie wszystko musi być w tym samym kolorze. Pomimo, że robisz 9101 to mógł on mieć "swoją" drabinkę np. czerwoną, trap od np. 8511 w kolorze pomarańczowym itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 13 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2009 Taboret można spróbowac zrobić, szczotkę również chociaż nie wiem z czego zrobić część roboczą urządzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Grudnia 2009 Share Napisano 13 Grudnia 2009 Taboret można spróbowac zrobić, szczotkę również chociaż nie wiem z czego zrobić część roboczą urządzenia . Myślę, że idealne byłyby ścięte włoski z pędzelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sawicz Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 Jak tam prace idą ? "Atakowałeś" wodzidło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 20 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2009 Jak tam prace idą ? "Atakowałeś" wodzidło ? Na razie to mnie atakują w domu - akcja ''Karp'', akcja ''Sprzątanie'' akcja ''Zakupy'' itp Coś tam pogrzebałem. Jeszcze muszę dorobic parę elementów. Całość (Su-22) w zasadzie jest przygotowana do malowania. Kolejne etapy tej mordęgi wkrótce. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 22 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2009 Wodzidło wstępnie zmontowane. Zastanawia mnie sprawa tej linki stalowej. O ile dobrze myślę to był to ogranicznik skrętu? W niektórych wodzidłach nie było tej lineczki ale na wiekszosci są i więc chyba będę musiał dorobić. Podglądałem relację Grzesiowego Kraza i patent na to mam. No i udało się oddzielić koło od goleni bez uszkodzenia jednego i drugiego(piłka modelarska). Na wielu modelach Su-22 w skali 1/48 ludzie pomijali ten element i robili go tak jak fabryka dała czyli jeden klocek koło wraz z golenią. Idzie to wolno ale systematycznie do przodu. Pozdro i Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 Wolno idzie, ale to nie istotne, liczy się efekt. Tak swoją drogą nie tak wolno, jak na takie smaczki, które się pojawiają. Ja kibicuję dalej. Wszak sam mam w szafce 2xSu-22 (niestety MasterCraft w 1/72) i chcę z tego powodu zobaczyć dużo merytorycznych detali, a tu są dosłownie cudeńka. Podziwiam skrupulatność, efekt i czekam na ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 A relacja z prac nad Mig-21 MF jest/będzie/nie będzie ? Relacje kol. Patyka radością i inspiracją ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 22 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2009 A relacja z prac nad Mig-21 MF jest/będzie/nie będzie ? Nie ma sensu robić relacji bo to zestaw Fujimi i składa się jak Lego. Tak spasowanego zestawu jeszcze nie miałem aż nieprzyzwoicie że tak wszystko pasuje. Jak go zrobię to pokażę w galeri ot i wszystko. MF z fujimi robi za uspakajacz w chwilach kryzysu przy su-22 Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 Patyk powinieneś założyć fabrykę szybkich w miniaturze. Który to już w tym roku nie wiem, straciłem rachubę A miał być szary eR i co? Żeby zaś nie robić offtop, jestem pod wrażeniem wodzidła! Całość będzie napewno pięknie się prezentować. Czekam z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sawicz Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 Leszek, a może dasz radę wykonać inny sprzęt hangarowo-obsługowy ? Np. osłony wlotu i dyszy, ale to nie takie proste chyba... Ja tylko podsuwam pomysł ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 Wodzidło wstępnie zmontowane. Zastanawia mnie sprawa tej linki stalowej. O ile dobrze myślę to był to ogranicznik skrętu? W niektórych wodzidłach nie było tej lineczki ale na wiekszosci są i więc chyba będę musiał dorobić. Podglądałem relację Grzesiowego Kraza i patent na to mam. Coś mi się tłucze, że linka była nie tylko ogranicznikiem skrętu ale również rozkładała równomiernie siły na trzy golenie. W końcu na holu jest parę ładnych ton. Ręki za to info nie dam bo to już by była druga a w krótkim czasie. Do sprawdzenia w Aeropalnie bądź MiniReplice i LzSz. Wodziełko extra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 22 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2009 young-''szybkich'' mam dwa zaliczone w tym roku, trzeci rozgrzebany. Z eR-a nic nie będzie bo ten zestaw co mam to bis/mF a znalazłem fajne malowanie szare z mega zaciekami brudu 9105. Sawicz-Łukasz - zasłonek nie robię bo juz za dużo kalmotów na podstawce, a zakładać nie chcę bo trochę czasu straciłem na zrobienie dyszy wylotowej i okienka stacji klon. Nawet odpusciłem Apę ( będzie kiedyś do MiG-29) bo nie mieści mi sie to wszystko na podstawce. Wodzidło troche przerobiłem opuściłem wachacz do pozycji postojowej. Najbardziej zadowolony jestem z miotły, miałem pod ręką oryginał to poszło szybko. Co z tymi linami w wodzidle zakładać? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sawicz Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 Takich mioteł jakich używa się do obsługi to na pewno nie masz ;) A co do wodzidła to lina na lotnym samolocie obowiązkowo ;) Na 7105 nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Np. osłony wlotu i dyszy, ale to nie takie proste chyba... Nie takie trudne jakby sie wydawało. Nawet mozna zrobić w wersji zdejmowanej (ale o tym musicie uwierzyc na słowo). Oczywiscie osłona silnika też jest! (ja tylko podsuwam pomysłu fotograficzne ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sawicz Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 Samolot w trakcie eksploatacji, przez większość czasu ma założoną przynajmniej osłonę na wlot powietrza. Zdejmuje się ją zaraz przed wylotem oraz przy sprawdzaniu urządzeń i grzaniu silnika ;) Postój > http://www.eskadra.net/galeria/7elt/drzazgowski/DSCF6106.jpg Grzanie > http://www.eskadra.net/galeria/7elt/drzazgowski/DSCF7003.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 25 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2009 Samolot w trakcie eksploatacji, przez większość czasu ma założoną przynajmniej osłonę na wlot powietrza. Zdejmuje się ją zaraz przed wylotem oraz przy sprawdzaniu urządzeń i grzaniu silnika ;) Postój > http://www.eskadra.net/galeria/7elt/drzazgowski/DSCF6106.jpg Grzanie > http://www.eskadra.net/galeria/7elt/drzazgowski/DSCF7003.jpg To drugie zdjęcie to właśnie ''moja konfiguracja'' -kabina otwarta, drabinka, podstawki pod kołami otwarte hamulce aero, skrzydła złożone( są już wklejone na stałe więc nie ma opcji zmiany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sawicz Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 Będą trochę nie pasować otwarte hamulce aerodynamiczne. Przy grzaniu silnika sprawdza się mechanizację w kolejności: rozłożenie skrzydeł, wychylenie klap START, klap LĄDOWANIE i slotów, otwarcie hamulców aerodynamicznych. I ta sama czynność w odwrotnej kolejności. Skoro to jest Twoja konfiguracja to powinien w kabinie ktoś siedzieć. Klapki przeciwpompażowe otwarte. Luki przeglądu silnika również. Samolot w "ukłonie". Warto zwrócić uwagę na to, że praktycznie zawsze do drabinki jest przyczepiona książka obsługi. ;) Wspólnymi siłami do czegoś dojdziemy. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 Apdejt odnośnie wodzidła. Cały sprzęt lotniskowy do Su-22 jest opisany z rysunkami (1/72) i zdjęciami w MR 9. Lina ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sawicz Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Choć w sumie przypomniało mi się, że zdarzały się zjazdy z lotów gdzie holowany samolot miał otwarte hamulce aero ;) Więc konfiguracja bez ukłonu ale i na upartego bez technika w kabinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi