Darek 1614 Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Witam wszystkich. Mam do zaprezentowania zrobiony jakiś czas temu model samolotu Tu-22M3 firmy Italeri w skali 1:72. Do budowy modelu wykorzystałem dwa zestawy fototrawione firmy Part. Samolocik sklejał się przyjemnie ale wymagał wielu przeróbek. Zmiany jakie dokonałem w modelu to przede wszystkim dziób samolotu, wloty powietrza, kształt kabin pilotów oraz zmniejszenie wysokości kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 wow! genialny, ta kabina, piękna samolocik czysto sklejony i jeszcze to umiarkowane brudzenie, miodzio! tylko daj może jeszcze fotki dołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Ładny;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Świetny, z przyjemnością zobaczę wiecej fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vader9 Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Cześć Model robi na mnie bardzo duże wrażenie, ja robię tylko śmigłowce, mam do Ciebie prośbę czy możesz zdradzić jak robisz te przybrudzenia na liniach podziału, twoje wyglądajaą super. Proszę o naukę, serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję udanego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 super,pieknie pomalowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Rodzynek na forum. Bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Brzydal, lecz pięknie wykonany, wnętrze miodzio no i ten delikatny łosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Brzydal? Dla mnie to jeden z piekniejszych wytworów radzieckiej techniki I to urzekające stanowisko GSz na końcu kadłuba...Nic tylko wypada mi przyłączyć się do pochwał, gigantyczny model i cudo zrobiony. Ładnie wyszły zaznaczone podziały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Super maszyna Właściwie bardzo rzadko oglądam galerie lotnicze ale temat wpadł mi w oko na stronie głównej (zagrywałem się kiedyś w harpoona więc mam sentyment do tej bestii Bardzo mi się podoba. Świetnie wykonany model. Mam pytanko, co oznaczają gwiazdki pod kabiną? Zaliczone na sucho ataki na CVN'y czy bombienie talibów? W każdym bądź razie bojowo wyglądają Może warto by odrobinę przygasić biel goleni między oponami (upssss wyszło szydło z worka czyli pancerne zboczenie do demolki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Świetny model...gratuluję Mam tylko jedno "ale"...warto by trochę spłaszczyć oponki bo taka bestyja waży trochę ...ale to takie czepianie się na siłę. Jak już mówiłem-rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Mam pytanko, co oznaczają gwiazdki pod kabiną? Zaliczone na sucho ataki na CVN'y czy bombienie talibów? W każdym bądź razie bojowo wyglądają A może każde udane lądowanie Modelik wspaniały!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 19 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2009 Muszę sie przyznać że nie spodziewałem się aż tylu pochlebnych opinii na temat tego modelu. Poniżej umieszczam kilka dodatkowych zdjęć mojej tutki. Brudzenie samolotu wykonałem powszechnie znanymi i stosowanymi metodami. Przed malowaniem samolotu wzdłuż linii podziału blach prysnąłem czarnym kolorkiem, potem malowanie zasadniczymi kolorami. Po wyschnięciu poprawiłem linie suchym pastelem nakładając go pędzelkiem i wycierając (zgodnie z kierunkiem opływy strug powietrza) chusteczką higieniczną. Zacieki oleju i smaru wykonałem bardzo rozrzedzoną brązową farbą. Moczę w niej pędzelek 00 wykonuję delikatne maźnięcie w okolicy np. zawiasu lotki i natychmiast przecieram chusteczką higieniczną. Powstaje w ten sposób delikatna smuga imitująca smar lub olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 Naprawdę jestem pod wrażeniem świetna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 Mam pytanko, co oznaczają gwiazdki pod kabiną? Głowy nie dam, ale coś mi świta że wykonane ćwiczebne strzelania rakietowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vader9 Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 Bardzo dziękuję za odpowiedź, spróbuje. Kolejne zdjęcia też super. W opisie Wspominasz że prace trwają nad W-3WA. Czy można liczyć na relacje z budowy?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fulcrum_29 Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 Kawał dobrej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 Elegancka maszyna! Zwłaszcza to lekkie brudzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek ! Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 Jako że nie jestem samolociarzem (choć w dzieciństwie sklejałem samoloty, ale było to bardziej "zabawkarstwo" niż modelarstwo...) zapytam - w jaki sposób uzyskujesz takie ślady (zaciemnienia) wzdłuż linii podziału ? Czy to technika podobna do stosowanej w modelarstwie pancernym "płukanki" ? A tak na marginesie, to pięknie ...tym bardziej, że bardzo lubię radzieckie, zimnowojenne samoloty ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
......................... Napisano 19 Czerwca 2009 Share Napisano 19 Czerwca 2009 I ja dołączam się do pochwał modelu, prawilno oczień mnogo horoszoj raboty. Czy nie kusi cię niby ten sam ale inny Tu-22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chazek Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 Co do modelu SUPER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 20 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2009 Jako że nie jestem samolociarzem (choć w dzieciństwie sklejałem samoloty, ale było to bardziej "zabawkarstwo" niż modelarstwo...) zapytam - w jaki sposób uzyskujesz takie ślady (zaciemnienia) wzdłuż linii podziału ? Czy to technika podobna do stosowanej w modelarstwie pancernym "płukanki" ? Tak jak pisałem wcześniej. Przed malowaniem głównymi barwami, wzdłuż lini podziału blach prysnąłem czarnym kolorem. Po pomalowaniu zasadniczymi barwami czarny kolor miejscami przebija z pod spodu. Po wszystkim poprawka suchym pastelem i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 20 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2009 Czy nie kusi cię niby ten sam ale inny Tu-22 Już jest, oto kilka fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 20 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2009 W opisie Wspominasz że prace trwają nad W-3WA. Czy można liczyć na relacje z budowy?? Jak tylko znajdę chwilkę to go umieszczę. Opis budowy będzie od etapu jak na zdjęciu ponieważ wcześniej nie robiłem fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 Darku, jestem zdania, że Twoje modele są na tyle wspaniałe, że zasługują na osobne wątki np. ten Tu-22, o Sokole nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi