skala72 Napisano 3 Lipca 2009 Autor Share Napisano 3 Lipca 2009 Tak, są przeszukałem wszystkie zdjęcia i książki, daszek jest wszędzie. Jeżeli chodzi o to czy wszystko pasuje, to nie. Jak ktoś już wyżej wykrakał, płyta gdzie są wejścia dla kierowcy i radiotelegrafisty, nie pasuje i jest spora różnica, kupa piłowania i trzeba będzie szpachlować Należy również poprawić cały pojemnik na wycior, dobrze, że mam blaszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 10 Lipca 2009 Autor Share Napisano 10 Lipca 2009 Kolejne fotki, tym razem otwierany tylny luk w wieży. Użyłem do niego elementy znajdujące się w zestawie blaszek firmy Aber, ścinków blaszek z innego modelu i trzy elementy z zestawu czołgu. Właz otwiera się i zamyka oczywiście, a co ciekawsze, idealnie pasuje, nigdzie nie zwisa, co często się przytrafia przy tego typu, krótko mówiąc jest w 100% ruchomy. Wzorowałem się na zdjęciach luków Panther'y D zdjęcia oddzielnych elementów przez złożeniem. Wszystko już złożone, luk przyklejony. Tylna płyta wieży nie jest jeszcze przyklejona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 11 Lipca 2009 Autor Share Napisano 11 Lipca 2009 Czy ktoś z was ma może zdjęcie wyrzutni świec dymnych, chodzi mi o podłączenie i jak one były odpalane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 14 Lipca 2009 Autor Share Napisano 14 Lipca 2009 Kolejne. Brakuje podłączenia do świec dymnych. Proszę o podpowiedzi i uwagi z naciskiem na podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 (edytowane) No i wreszcie mam pierwsze w swoim życiu gąski z Friulmodel do Panterki D. Pytanko, jak należy złożyć, aby nie wypadł drut łączący ogniwa? Czy wy je jakoś zaklejacie na samej krawędzi ? Edytowane 18 Sierpnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Sklejać nie radzę bo ciężko chodzi później. Normalnie wsadź go tam i jak nie będziesz się bawił nim to nie wyleci ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Kropelka CA na brzegu ogniwa (bezpośrednio do otworka) załatwi sprawę. Gąski będą chodziły luźno, a druciki nie wypadną nawet przy ostrym maltretowaniu. Na sucho, przynajmniej w moich gąsienicach od KW, "sworznie" wypadały mi co chwilę. Jeśli planujesz kąpiel w "octomestosie" to IMHO klej CA to mus. Wolałbym nie ryzykować rozpadnięcia się gąsienicy w tej kąpieli i łowienia ogniw w żrącej brei. A tak w ogóle to w instrukcji od Friuli masz napisane co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Jeśli planujesz kąpiel w "octomestosie" to IMHO klej CA to mus. Wolałbym nie ryzykować rozpadnięcia się gąsienicy w tej kąpieli i łowienia ogniw w żrącej brei. TZN, co to jest kąpiel w "octomestosie" i co to daje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Jeśli planujesz kąpiel w "octomestosie" to IMHO klej CA to mus. Wolałbym nie ryzykować rozpadnięcia się gąsienicy w tej kąpieli i łowienia ogniw w żrącej brei. TZN, co to jest kąpiel w "octomestosie" i co to daje ?? viewtopic.php?t=13703 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Rewelacyjny sposób, bardzo dziękuję. ps. działa tylko na gąski z Friulmodel ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 ps. działa tylko na gąski z Friulmodel ? Na "Magictracki" też Nic się nie rozpada w tym roztworze, a klej CA jest zbędny. Pzdr Ps. Temat o gąskach założyłem 04.08.09, a Skala jak zwykle nie w temacie, może warto przykleić ten wątek ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 może warto przykleić ten wątek ? Mówisz i masz ;) Sam go chciałem kiedyś przykleić ale mi z głowy wypadło. Na "Magictracki" też Zgrywus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Listopada 2010 Autor Share Napisano 24 Listopada 2010 No i powrót do Panther'y Ausf. D. Gąski złożone, ale ... kiszka. Gąsienice Panther'y powinny składać się z 86 ogniw, a tu, w modelu ICM 80 lub 81, ale wtedy gąsienica - chyba, za bardzo wisi. Jednak stwierdziłem, że dam radę i przy pomocy modelu Panther'y D firmy Italeri coś wyjdzie. Bez blach i dołu wanny Trochę z tego, trochę z tamtego i będzie modelik. mam zamiar obłożyć ją częściowo gąskami i tu małe pytanie. Gdzie walczyły one w takiej kombinacji. Na froncie wschodnim czy też zachodnim i kto ich używał ? Czas również kupić dobrą bo z RB Model lufę. Mam nadzieję, że będzie pasowała do ICM. nr.kat.: 35B06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 przecież gąski po kapieli w domestosie z octem nie rozpadają się. druciki rdzewieją i ciaśniej się klinują. ja trochę wyginam druciki (są pofalowane) i taki spręzymujący nieco wciskam do ogniwa mini kombinerkami. Nic się nie rozpada nawet przed kąpielą w domestosie. drucik lekko sfalowany (ciasno pasowany) lepiej trzyma niż prosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 No to Kolego chciałem poinformować ,że cieńczeją druciki , czasem przerywają się i podczas zakładania gąski friule rwą się jak głupie . Doświadczyłem tego przy składaniu jagdtigera niedawno(przy czym 2krotnie kąpałem je w tym kompocie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldeczek Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 Bardzo ciekawie wyglada ten pojazd. Bede obserwował Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Listopada 2010 Autor Share Napisano 24 Listopada 2010 Właśnie skończyłem składać gąski, ale tylko 81 szt, a nie 86. teraz przymiarki i porówna z fotkami części z Italerki. Ufff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 24 Stycznia 2011 Share Napisano 24 Stycznia 2011 czesc, co do gasek jak robisz D bez zimerytu to na wiezy chyba nie bardzo powinny byc, w tych z zimerytem czasami je na wiezy montowali, np w normandii pare tekich panter bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 Widzę że panterka się elegancka szykuje. Uważaj tylko przy wklejaniu przednich włazów, bo ten cały panel (przynajmniej w moim modelu) nie pasuje do otworu w kadłubie. Z tego co pamiętam tylna klapa nad silnikiem mi tez nie pasowała, i musiałem wszystko szlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi