Skocz do zawartości

1/16 KING TIGER Trumpeter 00906 - ZIMMERIT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czyli czekają mnie zakupy ,oczywiscie podgladam od czasu do czasu,liczac na jakieś fotki i opis . Trzeba robić rachunek: masa, blaszki, jakies maski może.Dzieki za informacje i owocnej bezproblemowej pracy!

• Odpowiedzi 149
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Eeeeph.... no i gaszą na wstępie. Skąd ja tyle funciaków lub innej waluty wytrzasnę?Napad na kantor?Toć ja jeszcze z zagramanicy nicziewo nie kupował to i doświadczenia i wiedzy w tym temacie brak . Chyba zacznę babki z piasku robić. Zapału to jest aż nadmiar,ale kasy to .... . Modelarstwo to jednak cierpienie a nie radość. Filozofem zostanę może...

Napisano

Trzeba Trumpeterowi podziękować że taką "maniane" zrobił.

Na pewno trzeba zrobić od podstaw peryskop kierowcy wraz z mocowaniem, wykładziny wraz z mechanizmami zamykania włazów kierowcy i strzelca, żyrokompas kierowcy.

Bo tych elementów trumpeter nie zrobił.

O stelażu na radiostacje, wentylatorze i panelu kierowcy, fotelu kierowcy, oraz o kilkunastu innych elementach się nie wypowiem, musiał bym użyć dość dosadnych słów

W komorze silnika też nie jest za wesoło, też sporo pracy nas tam czeka.

Temat hamulca wylotowego armaty pominę milczeniem

Jak coś służę pomocą, mam trochę swoich poprawnych części odlanych z żywicy, które robiłem do swojego tygryska.

W razie czego, może mój epos z budowy Kinga będzie Ci pomocny przy budowie

http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?f=83&t=43888

Pozdrawiam

Jacek

Napisano

No kształtu i wygladu nabiera.Ciekawym efektu koncowego.Gdybyż tak wiecej miejsca to bym strugnął mała dioramkę ale puki co małą sie ona nie wydaje w planach.

• 4 weeks later...
Napisano
Eeeeph.... no i gaszą na wstępie. Skąd ja tyle funciaków lub innej waluty wytrzasnę?Napad na kantor?Toć ja jeszcze z zagramanicy nicziewo nie kupował to i doświadczenia i wiedzy w tym temacie brak . Chyba zacznę babki z piasku robić. Zapału to jest aż nadmiar,ale kasy to .... . Modelarstwo to jednak cierpienie a nie radość. Filozofem zostanę może...

Zawsze można ściągnąć fotki poszukać jakich rysunków w skali i zrobić samemu, to w sumie proste elementy

Napisano

Zawsze można ściągnąć fotki poszukać jakich rysunków w skali i zrobić samemu, to w sumie proste elementy

Powodzenia życzę w szukaniu rysunków detali wnętrza w skali 1/16

Jedyne rysunki jakie udało mi się znaleźć, to do żyrokompasu kierowcy.

Rzeczywiste proste to elementy , swój żyrokompas rzeźbiłem prawie tydzień. Drugi tydzień dłubałem mocowanie peryskopu kierowcy wraz z peryskopem. ( o rysunkach można zapomnieć, są tylko zdjęcia )

Stelaż na radiostacje i panel kierowcy następny tydzień dłubałem ( rysunków w skali brak, są tylko zdjęcia ).

Owszem, zdjęcia są do wnętrza oraz detali zewnętrznych King Tigera są,tylko że nie ma wszystkiego. Trzeba trochę zainwestować €, oraz podzielić się swoimi materiałami, żeby dostać konkretne zdjęcia i materiały. A takich materiałów w sieci się nie znajdzie.

Praktycznie całe wnętrze w swoim KT robię według zdjęć. A wracając na chwile do rysunków, to może kiedyś będą

DSC03495.jpg

I bardzo fajny zimmerit wyszedł.

Pozdrawiam

Jacek

Napisano

To myślałem że taki czołg jak KT to opisany i wyrysowany do ostatniej śrubki, a tu zonk!

Dobrze że na razie odłożyłem go na półkę

ps, ciekawe z jakich rysunków korzystali projektanci z trumpka opracowując wnętrze KT.

Napisano
To myślałem że taki czołg jak KT to opisany i wyrysowany do ostatniej śrubki, a tu zonk!

Pomarzyć dobra rzecz

Nie ma tak łatwo. Ja dokumentacje do KT zbierałem przez ponad rok. I sporo mnie ona kosztowała.

Ale się opłaciło

Drugim nie ocenionym źródłem wiedzy jest forum - AFV Modeller : Trumpeter Tiger 2: A build & info resource.

Można tam liczyć na merytoryczną pomoc.

ps, ciekawe z jakich rysunków korzystali projektanci z trumpka opracowując wnętrze KT.

Jak znam życie to obfotografowali i obmierzyli egzemplarz muzealny.

Pozdrawiam

Jacek

Napisano

No ładny ten porszaczek.Niedługo może coś zacznę robić przy swoim henschelku.Lapy swędzą ale jak to mówią co nagle to po diable.Fajna robota!

• 3 months later...
Napisano

No pięknie! Ale mnie czeka roboty z henschelkiem.Gratulacje! .Mam nadzieję że i ja poprawnie i dobrze złożę swojego i poprawię co jest do poprawienia .Piękny widok!Kiedy ostatnie szlify, kalki itd?

• 4 months later...
Napisano

Witam szanownych kolegów. Wstawiam kilk nowych fotek moich wypocin. Bardzo proszę o ocene zimmeritu. Nie wiem czy nie "przedobrzyłem"

DSC04451.jpg

DSC04427.jpg

DSC04449.jpg

DSC04454.jpg

DSC04456.jpg

DSC04440.jpg

DSC04458.jpg

DSC04459.jpg

• 4 months later...
Napisano

Witam szanownych kolegów ponownie. Tiger prawie gotowy. Jeszcze tylko amunicja i malowanie. Oto kilka fotek:

20120728_170450.jpg

20120728_170438.jpg

20120728_170248.jpg

20120728_170512.jpg

20120728_170536.jpg

20120728_170802.jpg

20120728_171442.jpg

20120728_170349.jpg

20120728_170150.jpg

Pozdrawiam