Tysiuniek Napisano 18 Kwietnia 2010 Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Pojazd piękny i polski. Tylko cena konwersji kosmiczna, a do tego jeszcze sam model za ok. 100 zł. Plus jakieś blaszki...Ojoj, ojoj...Obecnie zbieram kasę na konwersję do Memugana, ale to połowa tamtej. Masakra. Będę miał model na zdjęciu, też będzie w kolekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 18 Kwietnia 2010 Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Nie wiem, czy w wojskowych rejestracjach też jest jakaś regionalizacja Nie, jest jedynie podział "rodzajowy" pojazdów: UA – samochody osobowe, osobowo-terenowe oraz specjalne na podwoziu osobowym (osobowo-terenowym) UB – transportery opancerzone UC – samochody osobowo-ciężarowe (dostawcze) UD – autobusy UE – samochody ciężarowe i ciężarowo-terenowe o przeznaczeniu transportowym UG – pojazdy specjalne na podwoziu ciężarowym (ciężarowo-terenowym) UI – przyczepy transportowe UJ – przyczepy specjalne UK – motocykle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 18 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Dzięki Skinn3r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit M-ce Napisano 18 Kwietnia 2010 Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Hmmwv z Bielska to widuję codziennie Coś pięknego jak przetoczy sie kolumna tych bestii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Coś pięknego jak się przetoczy kolumna tych bestii... Zazdroszczę widoków... U mnie to idzie jedynie zobaczyc kolumnę Starów ew. Krazów lub Ziłów EDIT: Co do Humvee ŻW, to w niektórych gazetach mozna zobaczyc ich zdjęcia z konduktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Są też tu: http://www.flickr.com/photos/mjaniec/tags/humvee/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 19 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Te M1151 są prawdopodobnie z OS ŻW w Gliwicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Muszę się pochwalić Przyszła właśnie paczuszka z kartonami racji żywnościowych różnych krajów itd. oraz tablicami i znakami z Iraku, oczywiście w 1:72 Ale bardzo przyjemny zestawik - 7 arkuszy A5, a na każdym po 3 rodzaje kartonów z żywnością i innymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 19 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Napisz coś więcej, gdzie i za ile kupiłeś. Może jakiś link? Nie moja skala, ale ciekawość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Na Allegro za jedyne 15zł + wysyłka, razem 19,50zł http://allegro.pl/item983494044_mega_zestaw_iraq_box_sign_s.html Firma tych arkuszy to Vieri Decals Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 19 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Dzięki Tak przy okazji - polecam wizytę na stronie firmy Real Model - kilkanaście wzorów druków można zapisać na dysku w jakości pozwalającej na wydrukowanie także w skali 1:35. Kwestie moralne pozostawiam do indywidualnego rozpatrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 A jaki wymiar a taki karton w skali 1:1 osobiście nie przewiduję zapotrzebowania na kartony ( bardziej pożądanym towarem są różne osobiste i techniczne bambetle ) . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Najprawdopodobniej dostaliśmy je bardzo niedawno Wątpię żeby USA wyzbywały się tych humvee skoro je wciąz kupują. Bardziej obstawiałbym zakup w ramach FMF jak wszystkich poprzednich które są w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Haha wygrałęm ! W ramach FMF zamówiono 18 sztuk dla ŻW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 W ramach FMF zamówiono 18 sztuk dla ŻW Smile Byłeś pierwszy. Na NFOW przeczytałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polak92 Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Skinn3r niestety te kartony są przeskalowane. Gdzieś na forum była relacja, z budowy Oskosha Academy w 72, też zostały one tam użyte i widać, że są wyraźnie za duże. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Te kartony są w 35 tak na prawdę. Zderzak - tak :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 19 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Najprawdopodobniej dostaliśmy je bardzo niedawno Wątpię żeby USA wyzbywały się tych humvee skoro je wciąz kupują. Nikt tak nie twierdził. A już na pewno nie ja. Widać było od razu, że te Humvee to są nówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Skinn3r - przypomnij się około piątku - mam dość dużo przeskalowanych - przynajmniej miałem - muszę poszukać- zarówno w elektronicznej wersji jak i wydrukowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 19 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2010 (edytowane) Dzisiaj pocztylion przyniósł: Squadron/Signal - 2043 - HMMWV in Action 56 stron kolorowych zdjęć bardzo dobrej jakości, kilka fotek czarno-białych. Większość znanych z sieci, ale ja lubię dotyk papieru i zapach farby drukarskiej Jest kilka zdjęć, których wcześniej nie widziałem, m.in. rewelacyjne wersji SECM (znowu wróciła ochota na taki model). Książka skupia się na OIF, choć są fotografie z różnych okresów (nawet z lat '80). Trochę rozczarowały mnie podpisy (są błędy w opisach wersji). Brakuje mi też zdjęć pojazdów sił specjalnych i M1151. Brakuje też czegoś, co lubię i co było w pierwszej części monografii - barwnych sylwetek. Tu są tylko dwie. Edytowane 19 Kwietnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 no i opinia "sił opiniodawczych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Kobiela Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Witam. Niedawno w mojej głowie powstał pomysł stworzenia dioramki z black hawkiem oraz HUMVEE z Iraku z 2003. Zastanawiałem się na dwoma zestawami academy: Chciałbym żebyście mi doradzili który z tych modeli jest lepszy ewentualnie doradzili jakieś zestawy do waloryzacji tak żeby całość wynosiła ok. 100zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 jak chcesz model z zestawem waloryzacyjnym to już lepiej model Tamiyi za ok. 100zł i blaszkę edka za okoł60. Cena wyjdzie podobna a jakość i radość klejenia o wiele lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 19 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Niedawno w mojej głowie powstał pomysł stworzenia dioramki z black hawkiem oraz HUMVEE z Iraku z 2003. Drogi Rafale - to bardzo dobry pomysł Polecam ten drugi model. Jest droższy od pierwszego, ale masz tam od razu wersję z OIF (pomijając kilka elementów, o których niżej). Z tego drugiego też można zrobić Humvee z początku OIF - kolega Peter ma właśnie takie plany, więc jeżeli będę coś pisał do niego, będę również pisał to do Ciebie. Teraz te "newralgiczne" elementy: - pierwszy Humvee nie ma lusterek nowego typu, a te były na zdecydowanej większości Humvee w 2003 roku (choć oczywiście zdarzały się te stare); - oba modele mają fotele starego typu: sytuacja jak z lusterkami; - koła: też przeważał nowy typ opon (w obu modelach jest stary), ale tu już znacznie częściej zdarzały się Humvee na starych oponach (mam np. zdjęcie wersji z drugiego modelu na starych oponach); - radio: w obu modelach stary typ, powinno być radio SINCGARS. Problem kół, foteli i radia możesz rozwiązać - zastukaj na gg. Z obu modeli spokojnie w granicach 100 zł zbudujesz całkiem przyjemny model (oczywiście bez blach). Jeżeli zdecydujesz się na któryś z tych dwóch modeli - służę zdjęciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 19 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2010 jak chcesz model z zestawem waloryzacyjnym to już lepiej model Tamiyi za ok. 100zł i blaszkę edka za okoł60. Cena wyjdzie podobna a jakość i radość klejenia o wiele lepsza. Maciek - tutaj cena jest sporo wyższa (owszem, jakość też). I nie zapominaj, że w modelu Tamiyi też jest ten sam problem z kołami, fotelami i radiem - stary typ. Rafał pisał o kwocie do 100 zł, więc tutaj chyba najlepsza opcja to M998 IED i jakieś żywiczne dodatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi