kubisz Napisano 22 Marca 2010 Autor Share Napisano 22 Marca 2010 Niestety jeszcze nie znalazłem czasu, żeby obejrzeć ten film Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 22 Marca 2010 Share Napisano 22 Marca 2010 W The Hurt Locker są chyba z Frag Kitem 5 czy coś, w każdym bądź razie są zgodne i nie kują w modelarskie oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 22 Marca 2010 Autor Share Napisano 22 Marca 2010 Dobrze wiedzieć. Czyli będzie to czysta przyjemność z oglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 23 Marca 2010 Share Napisano 23 Marca 2010 Co do tych filmowych Humvee z Hurt Lockera, to po screenach w necie mam wrażenie, że w filmie musieli coś pomieszać, ale jutro obejrzę dokładniej i się zobaczy. Przeszukując sieć pod kątem różnych polskich Humvee znalazłem takie ciekawe zdjęcie. Wydaje mi się, że to zwykły M1026 z drzwiami X lub płaskimi, tyle że z napisem UN i przemalowany na biało. Najprawdopodobniej celem był Liban, ale nie mam pojęcia czy coś takiego w ogóle tam wysłano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 23 Marca 2010 Autor Share Napisano 23 Marca 2010 Zdjęcie super. Z całym szacunkiem dla Rosomaka - szkoda, że nie stoją odwrotnie Szukaj dalej zdjęć tego cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 23 Marca 2010 Share Napisano 23 Marca 2010 Szukałem po różnych frazach, ale nic więcej nie znalazłem. Może komuś innemu się uda, chociaż sam jeszcze będę szukał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 24 Marca 2010 Autor Share Napisano 24 Marca 2010 Pewnie nic ciekawego na innych zdjęciach tego Humvee nie zobaczymy. Ot, białe czyściutkie pudło z literkami UN w wiadomych miejscach. Ale ogólnie biały Humvee bardzo fajnie wygląda na półce pośród piaskowo-oliwkowo-brązowo-zielonych modeli. Najciekawszy, którego zdjęcia mam, to ten słoweński M1114 z misji UNIFIL w Libanie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 24 Marca 2010 Share Napisano 24 Marca 2010 Czy Wojsko Polskie ma na wyposażeniu humvee w wersji sanitarnej (chodzi mi o wersję na cztery nosze) Można by zbudować fajny model (dużo ostatnio myślę o polskim humvee) Bardzo liczyłem na model Italeri (duże rozczarowanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 24 Marca 2010 Autor Share Napisano 24 Marca 2010 Czy Wojsko Polskie ma na wyposażeniu humvee w wersji sanitarnej (chodzi mi o wersję na cztery nosze) Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 24 Marca 2010 Share Napisano 24 Marca 2010 BaldPuma w swoim wątku HUMVEE Around The World nic nie wspomniał o tej wersji (szkoda,że nasza armia nie ma tej wersji na wyposażeniu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 24 Marca 2010 Autor Share Napisano 24 Marca 2010 Wątek BaldPumy to bardzo dobre źródło wiedzy. Jeśli chodzi o "główne" państwa używające Humvee (czyli bez egzotycznych krajów np. Ameryki Środkowej czy Afryki), to można być pewnym kompletności tego spisu. A czy szkoda, że nasza armia nie ma tej wersji na wyposażeniu? Ambulans można zrobić w kilku ciekawszych niż polskie wersjach malowania, a z kolei polskie Humvee to też jest kilka innych, ciekawych wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 24 Marca 2010 Share Napisano 24 Marca 2010 Wątek BaldPumy to bardzo dobre źródło wiedzy. ..... Kubisz oczywiście zapomniał dodać ze Polske to On wrzucił ps. .... a co do ciekawszych malowań w sumie jest 3-kolorowe standard, 3-kolory kolumbijskie i afgański, 1 kolor USA, 1- Izrael, no i mutacje 3 kolory + piaskowy (pancerze) z iraku - więc cudów nie ma - moi faworyci to afgańczyk i kolumbijczyk - no i ten co zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 24 Marca 2010 Autor Share Napisano 24 Marca 2010 Jest jeszcze białe UN. Afgańczycy raczej nie używają M997, a o taki mnie i Peterowi 1410 chodziło. No chyba, że wyszperałeś jakąś fotkę i zapomniałeś podesłać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 24 Marca 2010 Share Napisano 24 Marca 2010 Co do tego polskiego UN, to jak się dowiedziałem jest to element pokazowy. Podobnie jak rosomak nigdy nie został on wysłany do Libanu. Co do sanitarki, to bodajże Polacy chcieli zakupić, jednak nie było wystarczającej ilości chętnych, aby uruchomić linię produkcyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 24 Marca 2010 Autor Share Napisano 24 Marca 2010 Trochę cyferek... Po 8 miesiącach trwania projektu HUMVEE mamy 20 uczestników, z których 17 zbudowało lub buduje co najmniej jeden model, 37 galerii, 59 czynnych lub zakończonych warsztatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 24 Marca 2010 Share Napisano 24 Marca 2010 Panowie, gdzie są drzwi do tego polskiego M1097 na ramkach Italeri? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 24 Marca 2010 Autor Share Napisano 24 Marca 2010 Italeri pomyliło ramki w tym inboxie. Ramka z wersji Command jest identyczna oprócz drzwi właśnie - i to ona raczej na pewno trafi do tego M1097. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 24 Marca 2010 Share Napisano 24 Marca 2010 No bo właśnie coś mi nie pasowało Może dadzą nową ramkę z drzwiami, kołami i osłoną taką jak w schemacie malowania Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polak92 Napisano 24 Marca 2010 Share Napisano 24 Marca 2010 Wracając do filmu Hurt Locker, to według mnie występujące tam HMMWV są stylizowane na M1025 z pancerzem ASK. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 24 Marca 2010 Share Napisano 24 Marca 2010 No właśnie na zdjęciach wygląda na czyste drzwi ASK, natomiast w filmie były to chyba jakieś płyty z otworami, bo od wewnątrz były chyba iksy. Natomiast M1025 raczej to nie jet, bo ma bodajże dłuższy grill, taką siateczkę z boku i chyba inny dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 25 Marca 2010 Autor Share Napisano 25 Marca 2010 Dziwna sprawa z tymi Humvee z "Hurt Locker"... Niestety na obejrzenie filmu nie znalazłem jeszcze czasu, ale poszperałem trochę za fotosami. Znalazłem coś takiego: No i wygląda mi to na jakąś dziwną hybrydę. Z tyłu nad kołem wyraźnie widać kratki klimatyzatora, charakterystyczne dla nowych wersji (np. M1151). Tymczasem płaska chłodnica i zaokrąglony tył bagażnika jest charakterystyczny dla wcześniejszych wersji (np. M1025). Tak wygląda M1151: Widać powiększoną chłodnicę i kanciasty tył bagażnika. Nie wiem, w którym roku dzieje się akcja filmu, ale twórcy chyba chcieli posiadane/wypożyczone nowe Humvee ucharakteryzować na starsze, stąd ta hybryda i pancerz ASK na drzwiach. Pada w filmie jakaś data Na szczęście nie jestem szalonym purystą i te zmiany konstrukcyjne na pewno nie będą mi przeszkadzały w seansie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 25 Marca 2010 Autor Share Napisano 25 Marca 2010 Gdyby kogoś interesowało - strona PMMS odżyła, linki ze spisu modeli i dodatków znów działają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 Data chyba żadna nie pada ale na moje oko to 2006/2007. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 25 Marca 2010 Autor Share Napisano 25 Marca 2010 Data chyba żadna nie pada ale na moje oko to 2006/2007. Dzięki za odpowiedź. Może w weekend znajdę czas i w końcu obejrzę. Tak przy okazji - jakiś czas temu wrzuciłem tutaj zdjęcie okładki DVD "Hurt Locker" z liczbą zdobytych Złotych Globów, kilka dni po Oscarach kupiłem DVD reklamowane liczbą nominacji do tych nagród, dzisiaj widziałem w sklepie nową okładkę z podaną już liczbą zdobytych Oscarów Nie ma jak dobry marketing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Witajcie. Mam pytanko - jakie wymiary powinna mieć rejestracja w skali 1:72 w cm/pixelach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi