jachud3 Napisano 23 Czerwca Share Napisano 23 Czerwca 52 minuty temu, jmx62 napisał: Koledzy pytanko o Horneta z Hasegawy 1/72 nr kat. D08 lub 00438. Wklęsły czy wypukły? Podobno wklęsły https://modelingmadness.com/scott/mod/has/00438p.htm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 23 Czerwca Share Napisano 23 Czerwca 8 minut temu, jachud3 napisał: Podobno wklęsły https://modelingmadness.com/scott/mod/has/00438p.htm Potwierdzam linie podziału wklęsłe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Czerwca Share Napisano 23 Czerwca Dzięki koledzy za szybką odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek261 Napisano 29 Czerwca Share Napisano 29 Czerwca Witam, Mam pytanie dotyczące malowania JA-37 Viggen. W jakim kolorze są cyfry kodowe? Na zdjęciach wyglądają najczęściej jak orange, choć też wpadają w czerwień. Może ktoś zna numer FS, RAL? Kalkomania mi się zepsuła i dorobiłem szablony, ale pozostał dobór koloru. W sklepach przefiltrowałem farby "orange" ale żadna w nazwie nie ma "Sweden" itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 29 Czerwca Share Napisano 29 Czerwca PKL podaje, że ten czerwony to Day Glo FS 38905. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca Panowie, może ktoś wie czy koła z tego typu bieżnikiem są do zdobycia w skali 1:72? Jakoś nie mogę tego namierzyć. Felgi takie: lub takie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek261 Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca 20 godzin temu, giberes napisał: PKL podaje, że ten czerwony to Day Glo FS 38905. Dziękuję, choć szybki przegląd nie pokazał gotowego koloru. Trzeba będzie dobierać ze wzornikiem FS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flins Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca A takie coś ? 126 Red : NCS 2070-R Swedish Insignia Red Bilmodel, jest też zółty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek261 Napisano 1 Lipca Share Napisano 1 Lipca 19 godzin temu, Flins napisał: A takie coś ? 126 Red : NCS 2070-R Swedish Insignia Red Dzięki za odpowiedź, Jeszcze mój komentarz, Odszukałem a w zasadzie w końcu znalazłem PKL z Viggenem (mam wszystkie a ten jeden gdzieś sam schowałem ) i tam jest napisane czerwony o odcieniu pomarańczowym zwanym Day-glo, na planszy opisany FS38905. (8 w numerze wg FS to pomarańczowe). Wrzuciłem do koszyka NCS 2070-R, jak przyjdzie to porównam do wzornika FS. Ciekawy jestem zgodności. Jeszcze raz koledzy dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 1 Lipca Share Napisano 1 Lipca W dniu 29.06.2025 o 16:03, przemek261 napisał: Witam, Mam pytanie dotyczące malowania JA-37 Viggen. W jakim kolorze są cyfry kodowe? Na zdjęciach wyglądają najczęściej jak orange, choć też wpadają w czerwień. Może ktoś zna numer FS, RAL? Kalkomania mi się zepsuła i dorobiłem szablony, ale pozostał dobór koloru. W sklepach przefiltrowałem farby "orange" ale żadna w nazwie nie ma "Sweden" itp. W jakiej skali? Który numer masz na myśli? Ten z ogona, czy duże ze skrzydeł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 6 Lipca Share Napisano 6 Lipca Kolejne pytanie z serii męczących typu który model lepszy. Tym razem pytam o Ju-88 skala 1/72. Hasegawa, Revell, ICM czy może Zvezda? Wersja może dowolna z tym że najbardziej zależałoby mi na wersji typowo bombowej. Który model polecacie, plusy i minusy mile wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek261 Napisano 6 Lipca Share Napisano 6 Lipca W dniu 1.07.2025 o 23:08, Wymysl napisał: W jakiej skali? Który numer masz na myśli? Ten z ogona, czy duże ze skrzydeł? Przepraszam, chwilę mnie nie było: Skala 1/72 Special Hobby 72384 - numer na skrzydle i na stateczniku pionowym 12. Na stateczniku dodatkowo trójkąt chyba w tym samym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtu204 Napisano 16 Lipca Share Napisano 16 Lipca Przeglądając stertę modeli do sklejenia, wziąłem w łapki włoskiego F-104 od Kinetica. A ponieważ bym chciał go zrobić "z pazurkami", ale nie s-f, to szukam materiałów, które by mi pozwoliły te pazurki podwiesić bez bólu głowy, że "one tak nie latały" W internecie słabo - bo albo maszyny pokazowe, albo wczesne wersje G/S, albo tyko zbiorniki (z samymi zbiornikami planuję niemieckiego, bo o zasobnik i bomby ćwiczebne ciężko, ale to osobny temat ) Czy macie jakieś fotki, lub namiary na materiały, które by pokazały w locie maszynę F-104S ASA (w łaciatym kamo z małymi znakami przynależności ) z podwieszeniami w konfiguracji: - AIM-9L na pylonach na końcówkach skrzydeł - ASPIDE na belkach zewnętrznych pod skrzydłami - zbiorniki paliwa na belkach wewnętrznych pod skrzydłami ? Od bidy mogę darować zbiorniki, ale resztę bardzo chcę zostawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 17 Lipca Share Napisano 17 Lipca (edytowane) @Wojtu204 pw Edytowane 17 Lipca przez panmopsik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 19 Lipca Share Napisano 19 Lipca W dniu 1.07.2025 o 17:40, przemek261 napisał: Dzięki za odpowiedź, Jeszcze mój komentarz, Odszukałem a w zasadzie w końcu znalazłem PKL z Viggenem (mam wszystkie a ten jeden gdzieś sam schowałem ) i tam jest napisane czerwony o odcieniu pomarańczowym zwanym Day-glo, na planszy opisany FS38905. (8 w numerze wg FS to pomarańczowe). Wrzuciłem do koszyka NCS 2070-R, jak przyjdzie to porównam do wzornika FS. Ciekawy jestem zgodności. Jeszcze raz koledzy dziękuję. Spróbuj Gunze C59. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek261 Napisano 20 Lipca Share Napisano 20 Lipca W dniu 19.07.2025 o 15:45, DobreMzimu napisał: Spróbuj Gunze C59. Dziękuję za info, akurat mam C59, w przyszłym tygodniu będę finalizował zakup z NSC 2070-R , mam wzorniki FS, są zdjęcia z internetu i podejmę decyzję co użyć. Dam znać. Pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca (edytowane) Szukam więcej informacji o tych samolotach.Może ktoś ma dostęp do innych zdjęć. Xtradecals robi kalkomanie do podobnego malowanie ale podchodzę ostrożnie do ich twórczości bo nie wiem na ile jest autentyczne. Edytowane 21 Lipca przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca 42 minuty temu, Xmen napisał: Może ktoś ma dostęp do innych zdjęć. Na szybko: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca Z cyklu: wytęż wzrok... . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca 28 minut temu, barszczo napisał: Na szybko: Dzięki ale to znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca 6 minut temu, greatgonzo napisał: Z cyklu: wytęż wzrok... . Z cyklu: byle coś napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca 3 godziny temu, barszczo napisał: Na szybko: Ależ uświndrane, na białym to będzie musiało świetnie wyglądać. @Xmenmusisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca 19 minut temu, jachud3 napisał: Xmenmusisz Mogę. Na razie zbieram kwity.Ten na pierwszym planie jest ciekawszy bo ma fajne kołpaki śmigieł. Niestety nie widać kompletnych oznaczeń tylko 3U+C ... . Nie wiem też jaki jest kolor litery C . Przydało by się zdjęcie lewej strony. Jak nic się nie wyjaśni to pójdę na żywioł.I tak mi nikt nie udowodni że było inaczej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca Jeśli dobrze szperam, to w Dugino stacjonowała Gruppe II./ZG26, co oznacza że czwartą literą kodową powinna być C (Stab) albo M, N lub P (odpowiednio 4., 5. lub 6. Staffel). Co się nijak nie spina z ewidentną literą B lub D na samolocie w tle. 3U+AB lub AD to byłby pierwszy samolot sztabowy grup I lub III, a nie II... Co do koloru to w każdej Gruppe pierwsza Staffel miała białą literę, drugą czerwoną lub czarną, trzecia żółtą, czwarta niebieską lub zieloną. Na fotce ewidentnie jest ciemna, co by sugerowało drugą Staffel, ale wtedy czwartą literą powinna być N w Gruppe II. Wiem że nic nie wiem Szperałem tu: https://www.ww2.dk/air/zerstorer/zg26.htm https://www.ww2.dk/misc/unitid.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca Dzięki @jachud3. Trzecia litera to" C" i jest stosunkowo ciemna.Praktycznie nie widać różnicy między literą a krzyżem.Można więc przyjąć że jest czarna.Tym bardziej że czubek kołpaka śmigła wygląda na czerwony bo jest jaśniejszy od łopaty śmigła. Gdyby cholera nie zamalowali litery na spodzie skrzydła nie było by problemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi