albert091283 Napisano 27 Września 2009 Share Napisano 27 Września 2009 Co to za przestoje w budowie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 27 Września 2009 Autor Share Napisano 27 Września 2009 Hehehe... Chyba masz jakieś zdolności telepatyczne, bo właśnie dziś coś mnie ruszyło i pomalowałem całe wnętrze i kratownicę Ale niestety chyba ten 'apdejt' przypłaciłem zdrowiem, bo mam cholerny katar i mnie nosi jak to zwykle gdy jestem chory Tak więc zdjęcia (jeśli będę w stanie je zrobić w ogóle :s ) dam jakoś w następnym tygodniu... Poza tym ruszyłem z B-17 trochę, już kadłub sklejony i poszpachlowany Wykonałem także 'zestaw' do vacu i pewnie niedługo wytłoczę sobie owiewki do większości modeli, w tym Fortecy pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 4 Października 2009 Autor Share Napisano 4 Października 2009 Dobra, czas się wziąc do roboty.... dawno mnie tu nie było a i tak jest niewiele zrobione... Kokpit i małe szpargały: Załatwiłem stateczniki i ogon: Herculesy sklejone w całości, teraz szpachla musi stwardnieć, szlifowanko i gotowe do montażu: Kółka i bajzli do kadłubu ciąg dalszy: No i sam kadłub... lampa wyciągnęła te wszystkie białe mazy na czerwonej, w realu nie są one aż tak widoczne: Generalnie to idzie jak po grudzie nie mam aż tyle czasu na modele, ile bym chciał :( W każdym razie mam nadzieję systematycznie posuwać do przodu budowę. pzdr. P.S.: Eksperymentowałem na fotkach z oświetleniem, trochę się różnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 4 Października 2009 Share Napisano 4 Października 2009 O coś się dzieje! A dzieje się najwyraźniej fajnie Wnętrze ładne choć zdaje się zakurzone, ale oczywiście makro + flesz nie zawsze = dobrze :P Kalka na tablicy jest jakby za duża dlatego się nie zmieściła - miałem coś takiego w F-5. A na koła używałeś masek? A cała reszta - no mi się nawet podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 4 Października 2009 Autor Share Napisano 4 Października 2009 A na koła używałeś masek? Nie, malowane z ręki. no mi się nawet podoba Dzięki. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 4 Października 2009 Share Napisano 4 Października 2009 No i fajnie to wygląda. Podoba mi się suchy pędzel i kratownica w kadłubie. Nawet nie wiedziałem, że były czerwone w środku te Wellingtony , zawsze mi się wydawało, że zielone. Działaj dalej bo jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 4 Października 2009 Autor Share Napisano 4 Października 2009 Nawet nie wiedziałem, że były czerwone w środku te Wellingtony Szczerze mówiąc, jeszcze niedawno sam też nie wiedziałem Jednak dorwałem fotkę, którą Ipkinss zamieścił na pierwszej stronie tego wątku - rejon od tego podłużnego okna był malowany czerwoną podkładówką - właśnie dlatego przeleciałem to białym troszkę. Działaj dalej bo jest git A dziękuję, dziękuję pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 5 Października 2009 Share Napisano 5 Października 2009 [ Nie bardzo Model Trumpetera jest lepszy od Italeri, ktore jest przepakiem MPM'u... W dodatku ten sam proceder stosuje Airfix. Co ciekawe, z całej trójki (Airfix, MPM, Italeri) ten sam model najtaniej sprzedawany jest własnie przez Airfix'a pzdr. Hubert Cóż , kupiłem już MPM...Nie miałem pojęcia, że Airfix to konfekcjonuje! Wg. mnie to najlepszy Wimpy jaki jest do tej pory wydany. Mam też Mk.II i nie widzę wad, prze rozpoczęciem montażu.... Trumpeter ma karykaturalną fakturę tej konstrukcji geodetycznej i to jest wg. mnie dyskwalifikujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Października 2009 Autor Share Napisano 6 Października 2009 Witam ponownie! Małe szczegóły doklejone - zrobiłem pasy z nieocenionej taśmy Tamiya i dokleiłem pozostałe pary słuchawek dla pilota i nawigatora. Pardon za takią zmianę tła - próbowałem kilka różnych i się zapędziłem troszkę pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 22 Listopada 2009 Autor Share Napisano 22 Listopada 2009 (edytowane) O mateczko kochana... miesiąc bez aktualizacji... nie dziw, że wątek na 3 stronę spadł Dobra! Pokażę coś: Ponad dwa miesiące żmudnej roboty... Znika w czeluściach i guzik widać. Tyle na razie (i to bez owiewki jeszcze) widać.... Dalej. Jako iż zrobiłem stanowiska bocznych strzelców, musiałem wkleić szybki po bokach kadłuba, ale tylko niektóre (przy malowaniu kratownicy pędzel mi zaszalał i dlatego takie mazy, jestem w trakcie zmywania ich). Skrzydła. Zrobiłem tyle, ile na zdjęciach widać (plus drugi silnik już sklejony, czeka na przyklejenie). Lotki będą ruchome Trochę oszukałem instrukcję Trumpka. Wykonałem światła pozycyjne (wielkie piwko dla kolegi Ipkinssa za pomysł ) Zielone słabiej widoczne.. obarczcie mój stary, kiepski aparat. Złożyłem bydlaka na sucho do fotek: I to by było na tyle. Stanowisko tylnego strzelca powstaje w wielkich bólach związanych z lipną farbą akrylową MM... macie jakiś pomysł na ZAGĘSZCZENIE farby? Bardzo słabo kryje... Większość będzie jeszcze traktowana Surfacerem. Do następnej aktualizacji! pzdr. Edytowane 23 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 wymieszaj porządnie a później wymieszaj jeszcze raz, włóż jakąś wykałaczkę i jeszcze porządniej wymieszaj żeby na koniec wstrząsnąć. Jak nie pomoże to biada, ja bym się ratował pozostawieniem na jakiś czas (cały czas pod kontrolą) farbkę żeby rozcieńczalnik lekko odparował, powinno zagęścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 22 Listopada 2009 Autor Share Napisano 22 Listopada 2009 Drak - wszystkiego tego próbowałem... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 odparuj bardziej, jak nic nie da to z zapalniczką pod słoiczkiem. jak nie da rady to jedź do modelarskiego :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 23 Listopada 2009 Autor Share Napisano 23 Listopada 2009 No chyba trzeba będzie... jakąś emalię muszę sobie załatwić bo te akryle już mnie do szału doprowadzają pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 Taka Farba idealna pod aerograf święta idą A światełka Ipkinss opisywał pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 23 Listopada 2009 Autor Share Napisano 23 Listopada 2009 Czy wy ludzie z tymi świętami i aerografem macie jakieś zdolności telepatyczne? Na PWMie też mnie próbują namówić na aero... Ze światełkami rzeczywiście wtopa Pokiełbasiły mi się Wasze świetne relacje... wybaczta pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 Ze światełkami rzeczywiście wtopa.Pokiełbasiły mi się Wasze świetne relacje... wybaczta Hehehe nie ma problemu Ważne, że patent się przydał Pracuj dalej! Aerograf na gwiazdkę to dobra myśl A przecież nie musisz malować wszystkich modeli aero jeśli chcesz osiągnąć wysoki poziom malowania pędzlem Ale moim zdaniem jest to urządzenie bardzo przydatne na modelarskim warsztacie Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2009 Za rzadko wątek update'uję, za rzadko.... Zacznę może od sklejonego kadłuba, wklejonego ogona: Teraz trochę fotek ze skrzydłami (oczywiście na sucho jeszcze): Lotki zrobiłem ruchome I tyle widać z całego wnętrza Mam lekki problem z wyrównaniem góry kadłuba, trzeci raz szpachluję i szlifuję i nadal jest nierówno :/ Muszę zacząć zabawę z kabiną tylnego strzelca... coś mi tam nie idzie :( Trzeba pokombinować. pzdr. P.S.: Mili koledzy z PWM-u podpowiedzieli, iż moje opony są za chude i prawdopodobnie mają złe felgi... na szczęście mam drugi zestaw opon (wg Trumpka nieużywany), które posiadają idelane felgi... pogrubienie nie stanowi problemu Czas zmienić Welliemu ogumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 26 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2009 Zgodnie z uwagą poprawiłem koła, mają już właściwą grubość i właściwe felgi. Porównanie z 'pierwotnymi': Strzałka przedstawia faktyczną szerokość opon, za nic nie chciały się ustawić prosto do zdjęć :/ pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 no no, już prawie gotowa bryła, malujesz aerem jak rozumiem? ;> zbrodnia traktować go pędzlem :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 3 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2010 O, ktoś komentuje Tak, pewnie pociągnę go już aerografem... Jeszcze się trzeba troszkę podszkolić i można lecieć pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 21 Lutego 2010 Autor Share Napisano 21 Lutego 2010 Powoli do przodu... wszystko, co na zdjęciach, już wklejone - z wyjątkiem kół. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 22 Lutego 2010 Share Napisano 22 Lutego 2010 Widze, ze prace postepuja i efekt finalny nie jest juz specjalnie odlegly. Czy komora bombowa bedzie otwierana? Moze sie czepiam, ale w luku bombowym zamiast torpedy nie powinny sie znajdowac bomby glebinowe??? O ile pamietam Wellingtony 304go zajmowaly sie glownie zwalczaniem lodzi podwodnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 22 Lutego 2010 Autor Share Napisano 22 Lutego 2010 Męczyłem się kilka dni z dopasowaniem pokrywy luku bombowego do reszty cielska i w końcu potraktowałem go CA, także nie, nie będzie otwierana... A torpedy były używane, zależało od rodzaju celu (nie tylko podwodniaki) pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 22 Lutego 2010 Share Napisano 22 Lutego 2010 No i bardzo dobrze , ostatnio doszedłem do wniosku że otwarty przedział bombowy strasznie psuje geometrię płatowca, a poza tym jest mało widoczny, nawet jeśli pod repliką umieścić lusterko. Z niecierpliwością czekam na malowanie, co prawda szkoda że to nie 48- ka bo to dopiero byłby efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi