ryszardb Napisano 27 Października 2009 Autor Share Napisano 27 Października 2009 Dzięki za dobre słowo i podtrzymanie na duchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 Mam pytanko - gdzie Kolega kupił w 3miescie olinowanie. To co znalazlem straszenie drogie (Billing Boats, Artisema Latina). Na La Royal Soleil potrzebuje 600m w zakresie 0,25mm do 0,8 - wychodzi majątek. Jakieś zamienniki?? A żaglowka ładna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 27 Października 2009 Autor Share Napisano 27 Października 2009 Kiedyś używałem nici Hellera, kupowalem w składnicy harc. nad kanalem .Trochę mi jeszcze zostało, ale obecnie ze względu na koszty używam nici krawieckich i kordonków do haftowania serwet (na zdj. gruba biała szpula). Trzeba szukać takich jak używa się np. do jeansów (0,6mm) kordonek robi za 0,9 1,0 mm. Cieńsze tylko bawełna (dają się farbować np. w herbacie). Jednak wszystkie nici najpierw przeciągam przez świeczkę aby nawoskować, a potem szybko przeciągam nad płomieniem świecy i zwijam pomiędzy palcami( najlepiej jak są jeszcze ciepłe) . Pozbawia je to sterczących włoskiów. Uwago ruch nad ogniem musi być w miare szybki - bo mi się fajnie przepalają. W pudle na kartonikach papierowych są nawinięte nici już po farbowaniu. Grubsze liny to kordonek nawet do 1.5mm. Taga gruba szpula ma ok 500m . Kupiłem ją w sklepie z nićmi na Owczarni, ale teraz widzę że ma ruską metkę więc pewnie można ją kupić na rynku Miłej zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 28 Października 2009 Share Napisano 28 Października 2009 Dzięki. Wczoraj dowiedziałem się że w sklepie z artykułami dla szewcow na Sląskiej w Gdyni mozna coś tam dobrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert822 Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Jednak wszystkie nici najpierw przeciągam przez świeczkę aby nawoskować, a potem szybko przeciągam nad płomieniem świecy i zwijam pomiędzy palcami( najlepiej jak są jeszcze ciepłe) A co sie stanie jesli ich nie zwiniesz jak sa cieple??? Z tego co zrozumialem to najpierw nitke nacierasz woskiem a potem przeciagasz nad ogniem-ciekawa koncepcja musze wyprubowac bo jak widac u mnie wlosy stoja z nici jakby jej sie siersc zjezyla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 4 Listopada 2009 Autor Share Napisano 4 Listopada 2009 Ja to też gdzieś wyczytałem i stosuję z powodzeniem. Jak się pzrekulga między palcami to dodatkowo włoski się zwijają razem z nicią. Dalej to kwestia prób i błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 6 Listopada 2009 Autor Share Napisano 6 Listopada 2009 No już chyba kasztel rufowy można składać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 elegancki Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 No już chyba kasztel rufowy można składać Składaj, składaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 7 Listopada 2009 Autor Share Napisano 7 Listopada 2009 Składam - no i schodki. To nie pasuje !!! Ugóry przy burtcie między ozdobami a konstr. burty powstaje olbrzymia szpara. Chyba trzeba to czymś zasłonić Poza tym kasztel wygląda ładnie tylko taki trochę mały jak na francuza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 7 Listopada 2009 Share Napisano 7 Listopada 2009 auć! to przykra niespodzianka z takim kiepskim spasowaniem, widząc jednak Twoje dotychczasowe boje z modelem na pewno dasz sobie radę Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 8 Listopada 2009 Autor Share Napisano 8 Listopada 2009 Próbuję dalej. Podkleiłem boczne nadbudowy taśmą malarską , zagięłem je do krzt. kadluba i przykleiłem boki do kadłuba. widać że prawa burta jest inna od lewej teraz wsunąłem papier pomalowany na czarno między kasztel a kadłub, co dało mi wanienkę chroniąca przed rozlewaniem się szpachlówki i da to ściankę od strony pokładu noi szpachlówka na miejscu teraz już tylko delikatne skrobanko skalpelem (papieru sciernego nie ma tam jak wsadzić) No i chyba powoli wyjdę obronną ręką z kłopotów. Nie wygląda to dobrze,ale chyba ujdzie w tłoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 8 Listopada 2009 Super Moderator Share Napisano 8 Listopada 2009 No i chyba powoli wyjdę obronną ręką z kłopotów. Nie wygląda to dobrze,ale chyba ujdzie w tłokuWygląda na to, że nie będzie tak źle. Dziwię się natomiast, dlaczego tej operacji nie wykonałeś jeszcze przed malowaniem kasztelu... Ogrom włożonej pracy przy malowaniu będzie teraz musiał być, niestety, poprawiany... A może jednak nie będzie potrzeba poprawek malarskich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 8 Listopada 2009 Share Napisano 8 Listopada 2009 No i chyba powoli wyjdę obronną ręką z kłopotów. Nie wygląda to dobrze,ale chyba ujdzie w tłoku pomalujesz i będzie całkiem ok teraz już tylko delikatne skrobanko skalpelem (papieru sciernego nie ma tam jak wsadzić papier ścierny można przyklejać np. CA do różnego rodzaju patyczków, profili itp. Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 8 Listopada 2009 Autor Share Napisano 8 Listopada 2009 Myślę że poprawki malarski będą tylko w załomach no i w uzupełnieniach. Chyba tam zrobię ciemne drewno aby uwypuklić złocenia. Na pawęży u góry dodam deskę zamykającą. Konstruktor chyba tam o czymś zapomniał. Wygląda to trochę łysa. A papieru ściernego nie można tam było wsadzić- za małe szparki i pod kątem. Staram się czytać Wasze rady i stosować je. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 Poszukaj w sklepach z artykułami do lakierowania samochodów materiały ścierne firmy "APP" Chodzi mi o tzw. pianki ścierne. Jest to gąbka w miarę sztywna z jednej strony "pokryta" papierem ściernym. Oczywiście gradacje są różne. Można z niej wycinać różne kształty (trójkąty, prostokąty) A ściernica jest drobna i w sam raz nadająca się do modeli. A chodzi o to że wycinając wąski pasek możesz śmiało szlifować i wygładzać w takich trudno dostępnych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 10 Listopada 2009 Autor Share Napisano 10 Listopada 2009 Na razie przerwa na rufie, ale za to zrobiłem spanko załodze czyli hamaki w pozycji dziennej na pokładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 Mniam ,super idzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 12 Listopada 2009 Autor Share Napisano 12 Listopada 2009 Huraaa !!! Chyba się udało rufa gotowa Pawęż dostala nowe usztywnienia i poręcz nadburcia Wejściówka na pokład rufowy dostała w nagrodę relingi Przy trapach na burtach położyłem dywaniki , co aby goście nie pobrudzili pokładu i mieli gdzie nogi obetrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 12 Listopada 2009 Share Napisano 12 Listopada 2009 z każdą aktualizacją model piękniejszy Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Listopada 2009 Super Moderator Share Napisano 12 Listopada 2009 Huraaa !!! Chyba się udało rufa gotowa No, nieźle, nieźle, kolego Też kiedyś chorowałem na żaglowce. Rzeczywistość jest taka, że nie sposób mieć wszystkiego, co się podoba i trzeba się ograniczyć do pewnego minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franki Napisano 12 Listopada 2009 Share Napisano 12 Listopada 2009 Patrząc na to CUDO nabrałem ochoty na coś żaglowego... chyba coś dorzucę do magazynu... Wspaniała robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 12 Listopada 2009 Share Napisano 12 Listopada 2009 Przyznam się, że dawno nie zagladałem tutaj a szkoda bo model piękniusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 13 Listopada 2009 Autor Share Napisano 13 Listopada 2009 Dzięki, ale daleko mi do wprawy TORNADA i jego osiągnięć. Gratuluję.!!piwo: Z tego wszystkiego zapomniał bym o flagsztoku W zestawie był kszywy i musiałem go zrobić od początku no i oczywiście trzeba uwiązać ster aby nie zgubić go gdzieś na "wielkiej wodzie" N i teraz wypadało by przejść na dziób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 14 Listopada 2009 Share Napisano 14 Listopada 2009 jedna z moich ulubionych relacji Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi