Jędrek Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 Dlatego teraz umieszczenie bloków czy knag będzie przyprawialo o bóle glowy i mnóstwo niecenzuralnych opinii o zestawie i jego rysunkach. cóż to teraz dla Ciebie model z każdą aktualizacją coraz piękniejszy Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 23 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2009 Jak ma być relacja z budowy to zanudzam Was dalej : Tak wyglądzją wanty na grotmarsie Poprzednio pisałem że będę robił baksztagi. Otóż z przyzwyczajenia użyłem złej nazwy. Sprawdziłem w mądrych książkach i owszem baksztagi są to liny olinowania półstałego też biegnące ku ryfie ale napinane w zależności od kursu jachtu, zaśp a d u n y są linami olinowania stałego i taką nazwę mają na żaglowcach To gwoli usprawiedliwienia i przyznanie się do błędu. A taraz warsztat: Zrobiłem już paduny . Ponieważ brampaduny foka ,grota i bezana nie mieściły mi się na ławach wantowych więc musiałem umieścić je na kadłubie. Były tam jakieś otworki (pewnie kadłub użyto do innego modelu) i zrobiłem oczka z talrepami Dokopałem się do rysunków fałów do podnoszenia ciężarów, no i je zrobiłem (ciekawe czegosię jeszcze dokopię) i to by na razie bylo na tyle Życzę wszystkim Wesołych świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 Olinowanie . Mi odechciało się robić na La Sirren po godzinie , w efekcie model leży nieskończony od 2 lat. Pzdr i wesołych świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 23 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2009 La Sirren mam za sobą (relacja w galerii). Kiedyś też tak miałem i nic nie udalo mi się zkończyć . Teraz nabieram cierpliwości i w końcu coś kończę. Jeden model leży nie skończony ze dwadzieścia lat , tak że wszystko przed Tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 łał...! paduny, brampaduny czy jak je tam jak zwał wraz z całą resztą (pogubiłem się zanim doczytałem do końca) wrażenie robią niesamowite Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2009 Trochę bylo przerwy, ale szukałem dokumentacji do dalszego plątania. Znalazlem parę zdjeć i rysunków, i mogę ruszać dalej. Pomalowałem reje Troszkę je "pobrudziłem aby za nowo nie wyglądaly i już dwie na bukszprycie powiesiłem Trochę wyobraźni i mogę jechać dalej. Nie udalo mi się znaleźć orginalnego La Glorieux`a , tak więc będzie 'troszkę" niezgodności" z oryginałem ale staram się zmieścic w ramach epoki. Wszystkiego najlepszego w Nowym 2010 roku !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 31 Grudnia 2009 Share Napisano 31 Grudnia 2009 troszkę" niezgodności" z oryginałem ale staram się zmieścic w ramach epoki jak palcem nie pokażesz to nie będę wiedział, w którym miejscu, dla mnie ten model i tak jest piękny Wszystkiego najlepszego w Nowym 2010 roku ! i wzajemnie Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epheli Napisano 31 Grudnia 2009 Share Napisano 31 Grudnia 2009 Czapka z głowy, dostałem podobny model na gwiazdkę, ale chyba pójdzie na Allegro, trochę mnie przerasta. Znakomita praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 1 Stycznia 2010 Share Napisano 1 Stycznia 2010 To co przerasta nie istnieje gdy modelarz chce wykonać choćby dziesięcioprocentowo zgodny model... Rób nie narzekaj ... A wracając do tematu piękny model tu powstaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 4 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2010 Uzbroiłem już reje masztów Prawdopodobnie dorobię jeszcze bloki gordingów (liny do podnoszenia szmatek do góry) ale chyba zrobię tylko po cztery na rei . Pozostanie uzbrojenie gafla bezanu no i dozbrojenia masztów. Na to potrzeba troch e czasu, no ale na co nasza modelarska cierpliwość w robocie i wędkarska cierpliwość widzów w oczekiwaniu na efekty. A wieć dalej do roboty A oto co już zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 A oto co już zrobiłem brak mi słów Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JARD Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 Model fantazja. A tak mimo to zastanawialiscie się jak to jest, że jak facet plącze sznurki to wyjdzie mu fantastyczny żaglowiec, a jak kobieta plącze to wychodzą skarpetki lub sweterek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 Szok - chylę czoło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 5 Stycznia 2010 Super Moderator Share Napisano 5 Stycznia 2010 Uzbroiłem już reje masztówO żesz ty w piętę jeża... ...naprawdę, robi wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 5 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2010 No i gafel bezana też już jest przygotowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 7 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2010 Metoda prosta dająca fajny efekt. Kiedyś robiąc Flying Cloud`a Hellera w instrukcji był podany właśnie taki sposób cegiełkowania. Maluję cały kadłub (już po obróbce) mjedzianym Humbrolem 12 potem jest już zabawa. Po kolei maluję rogi a w zasadzie wcieram palcem narożniki blach poszycia Humbrolem 30. Jeżeli zamaluje Ci się za dużo zetrzyj rozpuszczalnikiem {na szmatce, nie zostawia włókien} tak aby został nieregularny rożek Nie ma co się bać pobrudzić palców (dają się umyć) a uzyskuje się casem dobre efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 Naprawdę jest się na czym wzorować Jak się ogląda takie modele to aż się chce szybciej wrócić do domu i czym prędzej poprwaić malowanie swojego okrętu :-D Takie pytanie - to co widzimy na obrazkach powyżej malowałeś pędzlem czy aerografem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 7 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2010 Do tej pory maluję tylko pędzlem, a brudziłem paluchami. W zeszłym roku przeczytałem o met. suchego pędzla i już tutaj pokład był tak robiony. Areograf dostałem od dzieci teraz na gwiazdkę, a więc następny model to będzie nauka malowania. Jak na razie zamalowałem tekturę i mocno zasmrodziłem pokój przy myciu aerka, ale i na to znajdzie się metoda. Musiałem na razie dorobić parę bloczków z oczkami z dwóch stron- do zbrojenia masztów. Unikając pytań mam zdjęcie krok po kroku. Dokładniej wyjaśnię w "1:1" w poście żaglowce. To są bloczki 3mm a muszę jeszcze dorobić 2mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike1986 Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 Ja nic z tego nie rozumiem Wracając do malowania - jestem naprawdę pod wrażeniem ponieważ nie widzę żadnych smug ani nic podobnego. Malowałeś to wzdłuż jak najdłuższymi pociągnięciami pędzla czy jakoś inaczej? Ile warstw nałożyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 8 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2010 Bloczki zobacz w "1:1" tamzostał przeniesiony post jak i co robić, robię taki poradnik aby wszystko znaleźć w jednym miejscu. Jak masz jakieś ciekawe porady czy linki dot żaglowców to tam wrzucaj. Co do malowania - tu są dość grube 2 warstwy miedzi, maluję pędzlem raczej zawsze wzdłuż kadłuba pierwszą warstwę, a drugą to już tak aby pokryć ew. niedomalowania i rozetrzeć farbę aby ginęły smugi. Dno żaglowców ze wzgl. na dawne techniki krycia smołą kadłubów a potem ew kładzenia coś na górę zawsze były nierówne. Nikt nie przejmował się teorią oporu ruchu opływu itp fanaberii. Blachy którymi pokrywano kadłub też nie były idealnie płaskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 12 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2010 Byle do przodu. Zajęłem się bukszprytem i oto co z tego wyszło. Będzie trochę poprawek malarskich aby zamaskować resztki kleju. Zostają reje i maszty do uzbrojenia , no i trzeba się szykować powoli do żagli. A może zostawić go bez?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 No. Nieźle wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Super wygląda.. Co do żagli to faktycznie problem Jest wystarczająco piękny bez nich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 17 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2010 Teraz prace posuwają się powoli. Próbuję przeszyć żagle. W międzyczasie zrobiłem w końcu kotwice Skleiłem ramiona i nie podobały mi się pierścienie oraz zakończenia trzonu. Wziąłem więc kawałek drutu miedzianego troszkę go sklepałem ,przewierciłem ,obszlifowałem i skleiłem Pomalowałem wstępnie srebrnym Humbrolkiem poprzeczki ciemnym brązem, to czerwone co stoi na szpilkach to modelina a z niej będą bojki kotwic Na sreberko położyłem kol. czarny i pobrudziłem rdzawym H 73. Na zdjęciach tego nie widać , ale z pod czarnej farby ładnie przebłyskuje metal. Gotowe też są boje kotwic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 18 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2010 Kotwice gotowe do założenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi