KFS-miniatures Napisano 8 Marca 2024 Share Napisano 8 Marca 2024 A to izopropanol jest bezwonny i nie tworzy aerozolu farby w pomieszczeniu podczas malowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 8 Marca 2024 Share Napisano 8 Marca 2024 (edytowane) Jest akceptowalny Malowanie na niższym ciśnieniu (czyli większym rozcieńczeniu) i komora z filtrem zmniejszają nieco obecność aerozolu. Miałem nawet robić filtr wodny, ale wczoraj machnąłem całego Abramsa w kolorze bazowym, po 3 godzinach malowania wyszedłem na kilka minut i po powrocie ani nie dostrzegłem aerozolu (w słoneczne dni całkiem łatwo dostrzec) ani nie uderzył mnie w nozdrza zapach Edytowane 8 Marca 2024 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 8 Marca 2024 Share Napisano 8 Marca 2024 ..ale czym to się różni od warunków i efektów użytkowania mr. color thinnera, czy generalnie mniej aromatycznych rozcieńczalników AK RC i Hataka oragne? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszCh Napisano 11 Października 2024 Share Napisano 11 Października 2024 Cześć wszystkim. Nigdzie w tym wątku nie pojawiły się farby marki Heller. Czyżby tak bardzo odstawały jakościowo od pozostałych, że nie warto w nie inwestować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 12 Października 2024 Share Napisano 12 Października 2024 Wszyscy farbowi sadomasochiści siedzą już na fejsbuku. Nie wiem czy kogoś może kręcić wkładanie sobie wykałaczki w oko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Października 2024 Share Napisano 12 Października 2024 W dniu 11.10.2024 o 21:32, MariuszCh napisał: Cześć wszystkim. Nigdzie w tym wątku nie pojawiły się farby marki Heller. Czyżby tak bardzo odstawały jakościowo od pozostałych, że nie warto w nie inwestować? Farba modelarska akrylowa Heller przeznaczona jest raczej do malowania pędzelkiem ale przy odpowiednim rozcieńczeniu pójdzie i do malowania aerografem. Rozpuszczalna w wodzie (lepiej w czystej wódce), bezwonna i nietoksyczna. Cena 6,50 PLN za 12 ml. Jak ktoś lubi to dlaczego nie. Kiepsko kryje, konieczny podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 14 Października 2024 Share Napisano 14 Października 2024 Farbki Heller-a zawierają Metyloizotiazolinon (2-methyl-2H-isothiazol-3-one) o czym producent informuje. Ta substancja JEST toksyczna, choć dopiero w większych stężeniach. W mniejszych może powodować reakcję alergiczną. Oczywiście jej zawartość w farbie jest minimalna, ale dla osób uczulonych może nie być obojętna, stąd ostrzeżenie producenta. Nb. ten dodatek wskazuje, że możemy mieć do czynienia z farbą winylową czyli opartą o żywicę taką jak w klejach PVA. Być może są tam też żywice akrylowe, ale niekoniecznie. Metyloizotiazolinon ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze co zapobiega pleśnieniu żywic poliwinylowych. Gdyby farba była czysto akrylowa, takiego ryzyka by nie było. Podlinkowany filmik pochodzi z kanału co najmniej nie zasługującego na zaufanie. Pełnego informacji mylących, nieścisłych a często zwyczajnie błednych. Nie poloecam nikomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 14 Października 2024 Share Napisano 14 Października 2024 Farby Heller to podróbki Humbrola bo mają te same numery farb i te same kolory co Humbrol Akryl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi