czak45 Napisano 21 Października 2009 Share Napisano 21 Października 2009 Lubie Twoje prace, wiesz o tym Kurcze ile fajnej amunicji w tych blaszkach jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 21 Października 2009 Share Napisano 21 Października 2009 Lubie Twoje prace, wiesz o tym Kurcze ile fajnej amunicji w tych blaszkach jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 21 Października 2009 Autor Share Napisano 21 Października 2009 Tak się obawiałem, że te skrzynki będą za małe... może coś wyrzeźbię w przyszłym tygodniu. co do śladów na wózkach to zauważyłem je na etapie lustracji i w trosce o zdrowie psychiczne postanowiłem zignorować podobnie jak Rafał. Czaku, miło mi to czytać (rumieniec). jak masz ochotę na taką tasiemkę z ammo to pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 28 Października 2009 Autor Share Napisano 28 Października 2009 no cóż, skrzynki od Browningów rzeczywiście okazały się za małe . można było zrobić skrzynki z kawałków grubego tworzywa ale nigdy nie uda się zachować przy tym zupełnie prostopadłych krawędzi (w każdym razie ja nie potrafię). usiadłem zatem nad kawałkiem blaszki miedzianej i zacząłem medytować... wymiary: 6x4x2 mm. może nie do końca przypomina oryginał ale chyba nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 28 Października 2009 Share Napisano 28 Października 2009 Jakiej wielkości powinny być te skrzynki? Może coś znajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 28 Października 2009 Autor Share Napisano 28 Października 2009 na mój gust to właśnie taka wielkość powinna być dobra. nie szukaj niczego bo dzisiaj będę malować :-) z takimi skrzynkami da się życ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 28 Października 2009 Share Napisano 28 Października 2009 Scratch skrzynki pierwsza klasa. Kąty proste przy wycinaniu brałeś od papieru milimetrowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 28 Października 2009 Autor Share Napisano 28 Października 2009 dokładnie tak. przyklejam kawałek blaszki taśmą Tamiya do papieru milimetrowego, trasuję linie i wycinam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 28 Października 2009 Share Napisano 28 Października 2009 Skrzynki pierwsza klasa. Nic dodać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 28 Października 2009 Share Napisano 28 Października 2009 Jedyna firma produkujaca takowe to MR Modellbau Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 3 Listopada 2009 Autor Share Napisano 3 Listopada 2009 o rany no to mam konkurencję nowy zadek wygląda tak: niestety może się okazać, że jest nieprawidłowy, bo spotkałem się z opiniami, że krowa miała skrzynię od Shermana Firefly, tylko skąd to wiadomo? jeśli zajrzy tu jakiś ekspert to prosze o pomoc. osobiście nie znam żadnego zdjęcia krasuli z tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 O, przyklejenie taśmą do papieru - na to nie wpadłem, zwykle przytrzymywałem takie elementy w inny sposób - przygniatając je - do papieru milimetrowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 3 Listopada 2009 Autor Share Napisano 3 Listopada 2009 przyklejenie jest lepsze, jest szansa na poprawne poprowadzenie linii i nic się nie przesuwa. patent bezpłatny :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 Andrzej skrzyneczki miodzio że coś mi tam odpadło. Jak Ci pokażą fotki że jest inaczej to wtedy zmienisz, a teraz jest zaj.... Tylko te narzedzia . To mogłeś zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 3 Listopada 2009 Autor Share Napisano 3 Listopada 2009 powoli, powoli, narzędzia znikną pod stosem bambetli. częściowo je podpiłowałem (słabo widać), trochę wejdzie pod nie wash i już czekają oleje artystyczne i akryle, żeby coś z nimi zrobić. zatem cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 Piękna sprawa, aż miło się ogląda i na dodatek Polak od Maczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 15 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2009 niestety w budowie nastąpił dramat - złe licho mnie podkusiło i zdemontowałem reflektory z osłonami, zeby zamontować część z żywicy pt. worki z piaskiem produkcji Goofy Model. niestety nie pasowało a ja długo plułem sobie w brodę zniszczenie zajęło ok. 40 sekund, powrót do stanu wyjściowego to parę wieczorów. mogę się tylko pocieszać, że nowe są lepsze. a wory i tak będą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 16 Grudnia 2009 Share Napisano 16 Grudnia 2009 W jakich kalkach dostałeś to malowanie z ŁACIATĄ?? Ja osobiście mam kalki z Jadara I Dzw Panc 1944-1946 cz 1. Cholernie podoba mi się ten wóz i chciałbym dorwać jego samego i jedynie słuszne kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 16 Grudnia 2009 Share Napisano 16 Grudnia 2009 Przepraszam, że tak wcinam się w dysputę. Nie jest to absolutnie głos krytyczny. Co prawda zapewne uchwytów "wklęsłych" to zrobić nie da, ale skrzynki amunicyjne miały zapięcie z boku. Co nie umniejsza temu, że jestem pod wrażeniem zdolności manualnych i cierpliwości twórcy. Generalnie za głosem wieszcza powiem tylko: "No ładne cacko..." Pozdrawiam olsztyniaka EDIT: dopiero zauważyłem skalę... Nic już nie powiem. Szacunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 16 Grudnia 2009 Share Napisano 16 Grudnia 2009 W jakich kalkach dostałeś to malowanie z ŁACIATĄ?? Kalki są w zestawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Jastrzębski Napisano 16 Grudnia 2009 Share Napisano 16 Grudnia 2009 Dlaczego na "Krowie" chcesz montować worki z piaskiem? To raczej typowo amerykański wymysł, podczas gdy Brytyjczycy i cała reszta hasająca w battledresach dopancerzała swoje pojazdy dodatkowymi ogniwami gąsienic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 16 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2009 o rany, masz rację, że też na to nie wpadłem... po prostu założyłem sobie zrobienie objuczonego Shermana wszystkim co możliwe. faktycznie, lepsze będą ogniwa i jakieś zrolowane plandeki czy skrzynki. a masz może jakieś zdjecie takiego porzadnie zabambetlowanego Shermiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 17 Grudnia 2009 Share Napisano 17 Grudnia 2009 Czyli normalnie: dwa do przodu trzy do tyłu... Osłony wer. 2.0 bardzo ładne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 17 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2009 ładne ale jedna krzywa w każdym razie krówsko poskładało sie do kupy i wjechało na kanał. widać jakiś postęp chociaż dużo roboty jeszcze... kalki oczywiście były w zestawie ale niektóre dobrałem z zestawu polskiej dywizji pancernej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 18 Grudnia 2009 Share Napisano 18 Grudnia 2009 Witam! Korzystając z nadarzającej się okazji - intryguje mnie pewna kwestia którą już dawno temu przy podobej okazji poruszyłem (tj. polskich szermanów a szczególnie "Krowy" i "Kitusia" - i jeśli mnie pamięć nie zawodzi to na innym forum ) i niestety nie otrzymałem żadnej odpowiedzi , a mianowicie: - Czy istnieje jakaś fotografia (lub spisana relacja np. załoganta) potwierdzająca umieszczenie znaku taktycznego w postaci rombu na rzeczonym pojeździe i skąd wiosek że w ogóle tam był - Jeśli tak to gdzie takowe można znaleść - Czy nie jest to tylko kolejny wytwór wyobrażni niektórych autorów i potem bezmyślnie powielany W dostępnych mi publikacjach (wyd.Militaria pt."Polskie Shermany vol.II" i "Od "Acromy" do "Zwyięstwa"") zdjęcia tego pojazdu akurat prezentują go tylko fragmentarycznie i nie dają niestety odpowiedzi Może ktoś z forumowiczów coś wie na ten temat i zechce się tą wiedzą podzielić z innymi bo myślę ze również wielu by to zainteresowało Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi