Andrzej_LK Napisano 18 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2009 Temir, ty to potrafisz człowiekowi zepsuć dzień ale kwestia jest ważna. podstawą była dla mnie tablica barwna w Ospreyu (Sherman Medium Tank 1942 - 1945, S.Zaloga, P.Sarson). Tam romb jest narysowany. pewnie ta publikacja była inspiracją dla Chińczyków pracujących w Dragonie. prawdopodobnie zadziałał tu szablon myślowy - jak ze szwadronu dowodzenia 1 Pułku Pancernego to zółty romb. Po namyśle i analizie zdjęć dochodzę jednak do wniosku, że: albo jesienią znaki taktyczne zaczęto zamalowywać, przynjamniej na niektórych czołgach (Ledwoch, Militaria 192, s. 21,49), albo nie malowana ich na czołgach przyjmowanych na stan (M4A4 (76) Polacy dostali późną jesienią 1944 jesli mnie pamięć nie myli). wniosek w każdym razie dla mnie smutny - kolejna rzecz do poprawienia... a ciekawe jest to, że z rombu Chińczycy zrobili kwadrat na kalkomanii a jesli ktoś zna się na rzeczy lepiej, albo ma w szufladzie inne zdjęcia Krowy i Kitusia to niech je wreszcie ujawni i pisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 19 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2009 taak... jak widać a raczej nie widać, temat oznaczeń polskich Shermanów nie cieszy się popularnością... ciekawe co by było, gdybyśmy rozważali znaczek na jakimś Tygrysie, np. Wittmana? tak jakoś będą wyglądać klamotki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 (edytowane) Andrzej_LK się nie wypowiadamy bo z wrażenia szczęki zbieramy Poza tym nie na wszystkim się znamy Edytowane 19 Grudnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Co do tego tematu oznakowania polskich wozów to jest temat naprawdę rzeka i niejeden by się pokwapił o ocenę merytoryczną zagadnienia ale nikt chyba tak naprawdę nie ma odwagi lać wody nie podpierając się materiałem zdjęciowym... Póki nie ma czarno na białym zdjęć tego wozu to chyba będzie trzeba może nie bez krytycznie lecz zaufać producentowi i popełnić to MODELISKO. Tak czy inaczej wybór należy już tylko do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Witam! jak widać a raczej nie widać, temat oznaczeń polskich Shermanów nie cieszy się popularnością... Jest to temat "endemiczny" i nie ma co liczyć że jakiś specjalista o światowej renomie po niego sęgnie , a krajowych następców śp. J.Magnuskiego nie widać ciekawe co by było, gdybyśmy rozważali znaczek na jakimś Tygrysie, np. Wittmana? Miałbyś co najmniej pięcio tomową monografię, ze trzy prace polemiczne plus kilka wydawnictw w miękkiej oprawie oraz komiks - i wszystko to w przekładzie lub języku orginalnym . Co do tego tematu oznakowania polskich wozów to jest temat naprawdę rzeka Niewątpliwie jest godny szerszego poznania i jest nań zapotrzebowanie które objawia się przy okazji takich wątków jak ten. niejeden by się pokwapił o ocenę merytoryczną zagadnienia ale nikt chyba tak naprawdę nie ma odwagi lać wody nie podpierając się materiałem zdjęciowym... Wtedy to nie byłaby "ocena merytoryczna zagadnienia" lecz nie poparte niczym czyjeś domysły . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Andrzej ładny Ci ten Sherman wyszedł. Nie mogę się nadziwić, że Ci się chce takie rzeczy w 1/72 dłubać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 19 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2009 dzieki za dobre słowa, właśnie udało mi się spitolić następną rzecz którą będę musiał poprawić... tak Temirku, zrobiłem to. zamalowałem znaki taktyczne, przy okazji pozbyłem się gwiazd (zeszły z taśmą maskującą niestety), znaki trochę będą prześwitywać ale może być wersja, że były zamalowywane. gwiazdy nakleję jutro, muszę też przemalować wieżę bo akrylowy wash mi nie wyszedł (okrzyk niezadowolenia). w każdym razie metodą krok do przodu dwa do tyłu powoli przemieszczam się we właściwym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Andrzej! Na tematy związane z oznaczeniami polskich wozów trzeba naszczuć jakiegoś magistranta albo lepiej doktoranta z wydziału historii. To jest temat na poważne badania a nie tylko na modelarskie dysputy. Nie znam nikogo ale Ty jesteś bliżej "nauk społecznych" więc jak poszukasz to znajdziesz. Szerman piękny - tyle mogę powiedzieć jako merytoryczny dyletant. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Bałagan jak się patrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 Witam! Na tematy związane z oznaczeniami polskich wozów trzeba naszczuć jakiegoś magistranta albo lepiej doktoranta z wydziału historii. To jest temat na poważne badania a nie tylko na modelarskie dysputy. Nie łudźmy się - poważne badania wymagają żmudnej kwerendy po archiwach instytucji i osób prywatnych, w kraju i zagranicą a to oznacza duże nakłady czasu i jeszcze większe pieniędzy, więc póki co muszą wystarczyć dysputy modelarskie prowadzone w oparciu o dostępne materiały a tych nie za bardzo chce przybywać . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 Witam!Na tematy związane z oznaczeniami polskich wozów trzeba naszczuć jakiegoś magistranta albo lepiej doktoranta z wydziału historii. To jest temat na poważne badania a nie tylko na modelarskie dysputy. Nie łudźmy się - poważne badania wymagają żmudnej kwerendy po archiwach instytucji i osób prywatnych, w kraju i zagranicą a to oznacza duże nakłady czasu i jeszcze większe pieniędzy, więc póki co muszą wystarczyć dysputy modelarskie prowadzone w oparciu o dostępne materiały a tych nie za bardzo chce przybywać . Pozdrawiam! Na dobrze umotywowane badania naukowe pieniądze są. I to większe niż myślisz. Tu akurat problemu żadnego nie powinno być. Wystarczy dobry wniosek napisać i złożyć gdzie trzeba. Może mało kto się tym jednak interesuje? Nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 20 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2009 wrzuciłem coś na krasulę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 22 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2009 nowe wieści z pastwiska. skończyłem robić wash. czas pomysleć o lakierze matowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 W dolnych partiach jednak pojechałbym z washem mocniej, żeby kontrasty dobrze wydobyć. Bo jak przyjdzie syfek to Ci się spłaszczy wszystko - sam popełniłem nie tak dawno ten błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 Andrzej pomyśl o mocowaniu bambetli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 Końcówka lufy powinna być pomalowana od spodu białą farbą. Miało to upodabniać długolufowe Shermany do tych z 75mm armatą, by nie brano ich za szybko za cel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 23 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2009 dziękuję za zainteresowanie, jeśli chodzi o wash to nie będę krówki bardzo poniewierał i sądzę, że starczy. mocowanie bambetli zrobię na samym końcu, o kamuflazu lufy pamiętam, ale zrobię go po zmatowieniu modelu bo biała farba nie trzyma dobrze na sidoluxie, taka uparta jest... poydrawiam pryedwigilijnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 27 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2009 powstrzymała mnie produkcja figurki. zaczęło się od przeszczepu twarzy z Preisera do żywicznej głowy Amerykanina lub Brytyjczyka (dzięki Piotrek!) a później było mozolne malowanie. na żywca jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 Co to za figurka? Tzn z jakiego zestawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2009 głowa żywiczna z zestawu noname (jest to klon jakiegoś producenta, nie ustaliłem jeszcze jakiego, może calibre 72), dawcą twarzy był jakiś Niemiec z Preisera, korpus z zestawu MIGa British winter tank crew . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 Dzięki. Czyli niezły miks. Ale się prezentuje świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek_K Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 Bardzo elegancko Ci wszystko wychodzi ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 No mix wyszedł Ci zajefajnie. Tylko co to za nacja teraz z niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 Co było nie haj hitla z twarzą? Wydaje mi się, że były delikatniejsze od Preisera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 29 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2009 akurat ta buźka była źle odlana, w kazdym razie Preiser zrobił lepszą. facet rzeczywiście będzie cierpiał na niezłe zaburzenia tożsamości wmontowałem linkę i wcale nie było to proste. prace pociągnąłem dalej ale nie zdążyłem zrobić fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi