PrzemoL Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 Szkoda, że dopiero teraz to znalazłem bo też jestem na etapie budowy guardian'a, tylko mój zieje pustką . Napisałeś, że przy podwoziu obyło się bez szpachli w takim razie jak poradziłeś sobie z tym http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=144415&page=1 (mniej więcej w połowie pierwszej strony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 nie wiem nie znam się na HUMVEE ale m1026 nie różni się chyba bardzo od m1025 oprócz karabinu i jego osłony jak sądzę????? Jeżeli kogoś interesuje kwestia oznaczania wersji Humvee, zapraszam TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 6 Listopada 2009 Autor Share Napisano 6 Listopada 2009 Szkoda, że dopiero teraz to znalazłem bo też jestem na etapie budowy guardian'a, w takim razie jak już znalazłeś - zapraszam częściej. przy podwoziu obyło się bez szpachli w takim razie jak poradziłeś sobie z tym o tak: a tak na prawdę to klejem i wodnym papierem ściernym 1000. Widziałem tę relację na Armoramie i dziwiłem się temu co się tam wyrabia, być może miałem trochę więcej szcześcia z jakością wyprasek. Nie jestem też zwolennikiem walenia szpachlówki w byle szczelinkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemoL Napisano 7 Listopada 2009 Share Napisano 7 Listopada 2009 Oczywiście, że nie ma sensu walić szpachli na siłę gdzie popadnie, szczególnie, że pojazd ma być elementem dioramki. Byłem po prostu ciekawy, chyba mój egzemplarz pochodzi z gorszej partii bo dziura była jak w .... wiadomo gdzie. Z zaproszenia oczywiście skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 13 Listopada 2009 Autor Share Napisano 13 Listopada 2009 W czasie kiedy podsuszały się z trudem wystrugane połówki kadłuba: -tu kosz: widziany pewnie ostatni raz przed tym jak zniknie w ciemym wnętrzu, postanowiłem dodać jeszcze trochę wyposażenia załogi pojazdu. Poczatkowo chciałem użyć zestawu firmy Verlinden 1977. Doszedłem jednak do wniosku, że skoro go nie mam, zamnim zamówię, zanim przyślą..., a i tak pewnie wykorzystam tylko kilka drobiazgów....zabrałem się, więc za samodzilene dłubanie: Po pomalowanu ma to wszytsko przypominać, plecaki oraz śpiwory w pokrowcach ("strzelba" wyszła jakos tak przy okazji): Podbnie jak kartony MRE i wody mineralnej niegazowanej w trzech gatunkach: I to tyle na dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 14 Listopada 2009 Share Napisano 14 Listopada 2009 fajne te samoróbki, podobają mi się Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 14 Listopada 2009 Share Napisano 14 Listopada 2009 Te plecaczki bardzo ładnie wyszły:) Zaoszczędziłeś grosza i czasu, a efekt niesamowity! A żeby nie było za słodko to te paski to takie ciastolinowate są:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 14 Listopada 2009 Autor Share Napisano 14 Listopada 2009 paski to takie ciastolinowate są W sumie racja, jednak po zamknięciu kadłuba pewnie nie za wiele da się zobaczyć w środku i dlatego jakoś "uciągną". Będę na przyszłość przy lepieniu pamiętał by ten elemenet dopieścić. wnętrze przed złączeniem połówek kadłuba: i po wstępnym złożeniu: Jeszcze w sprarawie MRE, jeśli ma ktoś ochotę proszę się częstować: do wydrukowania najlepiej nadaje sie papier z tzw. "szarej" koperty. Na format A4 wchodzi jakieś... 50szt. Podobnie ma się temat z mineralną, z tym, że do tego wystarczy zwykła kartka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Listopada 2009 Share Napisano 14 Listopada 2009 Gerd miodzio nie mogę się doczekac efektu końcowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 SUper SUper SUper! Kosz wyszedł Ci bezbłędnie i na pewno w porównaniu z Twoją produkcją gotowe zestawy blaszek wypadają straszne blado. Bardzo mi się to podoba. Swoją drogą - sory za w wcinkę w temat... Wiecie może jakimi fontami wykonywane są napisy na współczesnym amerykańskim sprzęcie (napisy na kartonach, skrzynkach amunicyjnych, itd)? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 poszukaj fontów rodziny Stencil Wtrącę się co do zagracania plecakami pojazdu. Wątpię czt plecaki były by przewożone wewnątrz, jak już to są wożone na zewnątrz pojazdów. M40, była by raczej przewożona w pokrowcu a nie luzem ze względu na delikatnośc sprzętu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 poszukaj fontów rodziny Stencil ... Dzięki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 18 Listopada 2009 Autor Share Napisano 18 Listopada 2009 Wątpię czt plecaki były by przewożone wewnątrz, jak już to są wożone na zewnątrz pojazdów. M40, była by raczej przewożona w pokrowcu a nie luzem Wożenie gratów na zewnątrz nie jest żelazną regułą. Niech za moją odpowiedź posłuży czwarte zdjęcie z pierwszego postu w tym wątku. Właśnie to: Oczywiście nienajszczęśliwiej wypada porównanie tego co na nim widać ( a raczej nie widać, za bardzo) od tego co wyszło w praktyce, ale chodzi bardziej o myśl, więc niniejszym czuję się rozgrzeszony. Kosz wyszedł Ci bezbłędnie i na pewno w porównaniu z Twoją produkcją gotowe zestawy blaszek wypadają straszne blado. Dzięki, myślę jednak, że z takimi zestawami krucho, bo to za świeży model. Trzeba będzie jeszcze pewnie trochę poczekać, aż Edek czy Aber coś stworzą. Z resztą brak waloryzacji był głównym hamulcowym samego projektu kiedy już miałem model. Wydaje mi się, że to co jest w pudełku, zupełnie nieźle się na razie spisuje, a wiele tego w ramkach już nie zostało. Jako dowód stan na dziś: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 Ale jednak mogłeś zrobić te sprężyny ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemoL Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 A ja spytam o uchwyty nad drzwiami z boku, powinny być czy nie? Gdzieś czytałem, że miały je wersje wcześniejsze. Bardzo ładnie wszystko wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 24 Listopada 2009 Autor Share Napisano 24 Listopada 2009 Pozostając cały czas w dylemacie, jaki ostatecznie osiągnę cel: pojazd + figurka czy może diorama? Dokupiłem ludziki: Za 49,9zł otrzymałem pudełko z dziesięcioma ramkami, z których można złożyć sześć figurek. Pośród zupełnie przyzwoitych elementów: mamy także do dyspozycji całkiem spory procent do niczego nie przydatnych „glutów”: oraz części bezwzględnie wymagających interwencji (np.: kieszenie): Szczęśliwie różnorakiego wyposażenia jest sporo i mam nadzieję uda się wybrać coś aby złożyć znośną figurkę, a może nawet kilka. W ostatecznym rozrachunku na tle mizernego zestawu zdecydowanie najkorzystniej wypada broń: Najbardziej jednak rozbawił mnie zupełnie bezsensowny pomysł z kalkomaniami w kamuflaż w dwóch wzorach: Szkoda, że nie są to czyste arkusiki, bo był by z nich znacznie większy jak sądzę pożytek. Gdybym miał się pokusić o ocenę zestawu to „naciągana trója”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 24 Listopada 2009 Share Napisano 24 Listopada 2009 zupełnie bezsensowny pomysł czy moglbys rozwinac swoja wypowiedz dla mniej wtajemniczonych w tego typu wynalazkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 25 Listopada 2009 Share Napisano 25 Listopada 2009 dweler Po 1. Trudno wyciać odpowiedni kształt Po 2. Plamy są zbyt regularne Po 3. Elementy jak kieszenie komplikują sprawę bo sa robione z innego kawałka materiału przez co nie można nakleić jednej kalki na całą nogę... Więcej roboty niż przy malowaniu w sumie łatwych kamuflaży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek Napisano 25 Listopada 2009 Share Napisano 25 Listopada 2009 ... Po 4. Połóż tak kalki na fałdach spodni czy w ogóle tak żeby figurka nie wyglądała jak pisana wielkanocna w termokoszulce ... Ogółem nie ma jak podkład w kolorze materiału i pędzelek w dłoń i jazda z plamami... Choć mnie w figurkach zawsze przeraża zabranie się za jej twarz... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 26 Listopada 2009 Autor Share Napisano 26 Listopada 2009 moglbys rozwinac swoja wypowiedz W zasadzie to nie ma już nic do powiedzenia. Koledzy pomogli. Wprowadzając tylko lekkie poprawki tu na przykładzie jednej figurki: ( bo w rzeczywistości dotyczyły one tych trzech panów - na zdjęciu po Surfacerze) złożyłem wszystkie: i z tyłu: To dlatego, że jeszcze nie zdecydowałem, które dwie – trzy wybiorę. Reszta poczeka na swój czas w stanie surowym. Może kiedyś się doczeka. A pojazd? Preszejdinguje się schnie –na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 ok,wszystko jasne. wesola gromadka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 4 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2009 Malowanie pojazdu odbywało się tak: Humbrol 33 -dał cześć kamuflażu i namiastkę, bezsensownego w końcowym rozrachunku, preszejdingu: drugi kolor: Humrol 186; Trzeci to Humbrol 117. Za jasny? Nie. Kolejne prace pokażą, że wcale nie za jasny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 9 Grudnia 2009 Share Napisano 9 Grudnia 2009 Uklad plam jakiś taki inkszy, wzorowałeś się na czymś czy twoja impresja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 10 Grudnia 2009 Share Napisano 10 Grudnia 2009 Obserwuję od początku i z coraz większym zainteresowaniem czekam na końcowy efekt. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 10 Grudnia 2009 Share Napisano 10 Grudnia 2009 Brawa !! Zasłużone brawa !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi