Gościu Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 Witam. Model, który wykorzystam to DML Panzer IV Ausf C - wykonam go w stanie "unieruchomienia", postaram się dodać akcenty rodem z II RP, jednak wszystko wyjdzie w praniu. Generalnie wrzucam fotki pozycji głównej, samego modelu jeszcze w pudełku: Malowanie zgodne z ówczesnymi prikazami - panzer grau Resztę będę pokazywał nienaruszone w trakcie. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Siadam w pierwszym rzędzie i dopatruję Twoich prac. Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 A nie będzie tankietek w 72 RPM-u czy tam w 35? :( fajny temat, siadam i oglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Rafałku, a jak już robisz taki ciekawy temat, to nie masz może gdzieś wersji B w szafie? Może pokusiłbyś się o ten pojazd: Pojazd, w którym zginął (wraz z całą załogą) książę raciborski Victor Hohenlohe, a w zasadzie Victor IV Albrecht Johannes Józef Michał Maria zu Hohenlohe-Schillingsfürst von Ratibor. na forum historycy.org i odkrywca.pl (skąd pochodzą fotki) jest cała historia tego pojazdu i walki z polską tankietką, która go tak doprawiła. Mało jest tak dobrze opisanych i zilustrowanych przypadków zniszczeń konkretnego pojazdu z września. Także polecam pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Października 2009 Autor Share Napisano 26 Października 2009 Witam. Dzięki za fotki, właśnie z odkrywcy je znam, ogólnie tam obszerniej jest o wszystkich(prawie?) zniszczonych 4. Radek, z tej wersji C śmiało możnaby zrobić wersję B....na stanie same efki mi zostały i D bodajże. Temat o tyle trudny, że nie mam w zasobach wnętrza - a do tak zniszczonego wraku niestety sporo trzeba. Ja wykonuję raczej "przestrogę" na zaś - w trakcie wykonywania wyjdzie OCB, coś w stylu zbrodnia i kara ;). W chwili obecnej nie ma co opisywać, bo to jak lizanie loda przez witryne sklepową . Czołg, po wejściu na minę: Widać także kilka klapsów, ale to nie koniec, pewnie i w wieży coś się podziurawi. "In Torba" - figurki Legend: p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 28 Października 2009 Autor Share Napisano 28 Października 2009 Budowa w 90% ukończona, a przynajmniej ta więcej uporczywa, czyli pchełki :/ Czekam na kapcie dla tanka, czyli wczesne - ATL02. W budowie - znane problemy z lufą, oraz łopatą pod rynnę anteny.. Rozwierciłem to i owo, a do zestawowej łopaty dokleiłem nieco plastiku - wszystko prawidłowo wlizło. Kolejny etap to podmazanie wnętrza wieży, w której już dałem biały podkład - na wstęp. Po ukończeniu mazania skleję obydwie połowy w całość - a pasują wyśmienicie. Dodałem kolejne uszkodzenie na wieży - po wybuchu granata, dojdzie coś jeszcze, z czasem. Model: Zastanawia mnie natomiast odbój anteny. Czy w 39 roku już je miały - nie mogę jednoznacznego faktu znaleźć. W książkach piszą, że wersja C, to wzbogacona wersja B o osłonę MG wieży i właśnie odbój.Jest sporo fot z odbojem i bez...nie wiem w końcu :] p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 29 Października 2009 Share Napisano 29 Października 2009 Zastanawia mnie natomiast odbój anteny.Czy w 39 roku już je miały? Popatrz na fotki, które Ci wstawiłem wcześniej. Tam jest odbój, a to jest 39, i w dodatku wersja B. P.s. Alu lufka powinna chyba troszkę mocniej być wciśnięta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 29 Października 2009 Autor Share Napisano 29 Października 2009 No właśnie, czytałem kilka art. i nigdzie jednoznaczności nie ma. Lufa, Radek masz całkowitą rację.Nie jest wklejona w środku, bym mógł się dostać na dach, od spodu - więc suwa się. Ponizej fotka z prawidłowo wsuniętą. Zlepiłem statystów, z ręką jednego miałem chece - cięcie dłoni wzdłuż palcy...żeby ja troszkę zwęzić. p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 29 Października 2009 Share Napisano 29 Października 2009 No niezłe niezłe, ciekaw jestem efektu finalnego. Jakiś polski akcent będzie ? Kibicuję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 29 Października 2009 Share Napisano 29 Października 2009 Jendrass1, polski akcent masz w postaci tego wygiętego koła napędowego i błotnika Idziesz Rafał jak burza. Człowiek kichnie, a Ty już sklejony pojazd wstawiasz na widok publiczny Ja po tej minie to bym mu jeszcze urwał/naderwał ten zaczep na przedniej płycie, tak, żeby zapasowy odcinek gąski sobie dyndał z przodu, a jakieś urwane ogniwa pałętały się na trawie obok. Scenka zapowiada się przednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 29 Października 2009 Share Napisano 29 Października 2009 To ja poproszę Rafał żeby diorama się miał tytuł roboczy "Made in Poland - 1939" ;) Panzer4 - masz rację, ja walczę z jednym, dwoma modelami pól roku, a Rafał w kółko dekoracje zmienia ;) Wot technika ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badger Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Mam Cię Ty po kryjomu coś budujesz a ja ostatnio tu nieczęsto zaglądam, a tu konkurs i sporo fajnych modeli w trakcie prac. Obserwujem jak zepsujem Może by Ci jakąś konkurencję stworzyć. Powodzenia, efekt raczej z góry przesadzony bo talent to panie macie w ręcach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 2 Listopada 2009 Autor Share Napisano 2 Listopada 2009 Thx. Model po podkładzie : p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 4 Listopada 2009 Autor Share Napisano 4 Listopada 2009 Model po bazie wyjściowej: I kolejna pozycja, która na 70% weźmie udział w scence: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 Ooooo RPM powodzenia z tą materią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 Kupiłem, zobaczyłem, skleciłem Życzę cierpliwości Chociaż szczerze mówiąc, ta armata nie bardzo tu pasuje Jeśli już to zainwestuj w Boforsa 37 mm. A czołg - świetny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 5 Listopada 2009 Autor Share Napisano 5 Listopada 2009 Z powodu, iż zostałybyły wycofane/odrzucone z uwagi na swą nieskuteczność?.Kompletnie eliminuje, czy przymrużenie oka ...puści? p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Śmigły Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 Ta armata w zasadzie w boju nie wzięła udziału. Ze zbudowanych kilku sztuk armat, 4 zostały w 1932 zamontowane na 4 eksperymentalnych lekkich działach samobieżnych TKD. Jeśli w 1939 r. zostały jakieś, to na w magazynie lub na wystawie. Można przymrużyć oko, wtedy mamy lekkie SF, no ale chciałem tylko podkreślić to co napisał whiteeagle. Aha, działka te odrzucono ze względu na niską przebijalność pancerza, którą w latach 20-tych uznano za niewystarczającą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 10 Listopada 2009 Autor Share Napisano 10 Listopada 2009 OK, dzięki - "Pocisk" idzie w odstawkę. Wygrzebałem model "Ś"mieć Model, jeślibym miał wykonać to działo p.panc z samej tej żywicy...to juz tu dałbym sobie spokój, bądź wycinał sam, z polistyrenu.Na szczęście potrzebuję co 3 część...więc spoko. Tak to "In torba" było: Natomiast czwórka dostała obić, wyjąłem tu i tam minię,podmalowałem to i owo z gratów, dostała wejściowy, pomarańczowy wash.Na zdjęciu jest wyrazisty - realnie taki nie jest(światło żarowe rozjaśnia nieco jego ton i intensywność). Tłumik otrzymał rdzę, w dosłownym tego słowa znaczeniu. Pochodzi ze zbiorniczka na spręż. pow.(kompresor).Kiedyś o tym wspominałem, że sobie tą wylewającą się pomyje zbieram, suszę, a póżniej znów namaczam, by móc użyć Bardzo fajnie sie trzyma, mogę na każdym etapie ją korygować, ładnie chłonie wszystkie płyny.Ot, taka fanaberia - lubie udziwniać. Model na razie ma taki wygląd: Krzyże, wykonałem stylizując na malowane odręczne, dałem minimalne zacieki farby. IV ma oznaczenia "zwiadu" - logicznie ta, która w razie co zbierała pierwsze klapsy. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 IV robi wrażenie, serio. "Ś"mieć Model - postaram się zapamiętać Ten Bofors 37mm widzę, też nie rozpieszcza Powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 No kurczę pięknie go powyciągałeś. Będzie się na czym wzorować przy następnym modelu w pancernej szarości. Krzyże i bambetle super się wycinają z całości i dają doskonały kontrast. Czekam z niecierpliwością na cd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 Rewelacyjnie Ci idzie ! Czy krzyże na początku kampanii wrześniowej na czołgach nie były duże, powiedział bym że wręcz przesadnie wielkie ? Potem dla złamania kontrastu bieli przemalowywali je polowo żółtą farbą z tego co wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 10 Listopada 2009 Autor Share Napisano 10 Listopada 2009 (edytowane) A dziękuję, finalnie przygotowałem pojazd pod pigmenty, które nieco wypłaszczą wyrazistość płukanek. Te wykonane tym razem brązem, oraz słomkowym.Ciemny braz obficie użyty dla niskich partii podwozia, zredukowałem także nieco rdzę tłumika. Żółte krzyże, niestety opinii jest wiele. Ja jednak stawiam na mnie bardziej prawdopodobną - krzyże żółte nie były...interpretacja na podstawie zdjęć b&w mnie jest wyznacznikiem kolorystyki. Pewne natomiast jest to, że szybko zaczynali wszystkie te "marki" paciać błotem - były świetnymi "celownikami"(może stąd się wzięła opinia o żółtych ...nie wiem) Wielkość - na pzI, czy II zdają się być spore.Na IV już ich wilkość się redukuje.Dodatkowo ja wykonałem na malowane odręcznie - nie od szablonów. p. Edytowane 10 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 Gościu super robota, jeszcze nie skończony a już piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 Bardzo dobrze to wygląda. Jakich farb używasz (to oleje?) na ten brąz? Też czytałem, że białe krzyże ułatwialy celowanie naszym. Powiedz mi czy dla rozjaśnienia grey w górnych partiach czołgu używasz białego, czy może jakoś inaczej? Bo nie wiem do końca jak przechodzisz z ciemniejszego dołu do jaśniejszej góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi