Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jako że skończyłem "bisa" z rozpędu wystartuje w konkursie

Zestaw Kopro plus kokpit i osłona kabiny waku z Pavli.

W pudełku znajdują sie wypraski z Condora,po przyłożeniu do planów okazało się ,że pasują niemalże idealnie,jedynie za wąska jest osłona kabiny ale myślę ,że z Pavli jakoś wpasuje/jak również cały kokpit/ linie delikatne i cienkie nie tak finezyjne jak w Zvezdzie.Malowanie oczywiście polskie jeszcze nie jestem zdecydowany które ,na pewno całość aluminium.

Inbox

kalki.jpg

wypraski.jpg

pavla.jpg

plannu.jpg

planru.jpg

• Odpowiedzi 88
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Kolejny ołówek

Może któryś z tygrysków? Wszystkie trzy wyglądają super, najlepiej chyba biały i brązowy 9351, słabiej 9292 ale do niego są kalki ardpolu do dostania choćby w martoli ;)

0689348.jpg

Napisano

Po "przespaniu"się z tematem wybór padł na "9292",dzięki young za sugestię .

W związkuu z tym proszę o pomoc w doborze barw,w szcególności chodzi mi o jasno szary jaki będzie odpowiednik.Żółty i szary na tygrysie najlepiej będzie dobrać do kalkomanii.

Dla ułatwienia foto:

9292tbmp.jpg

fotocp.jpg

Napisano

Popełniłem go. Na jutro mogę sprawdzić jakich farb użyłem.

Mój wyszedł tak:

14286c5e8737d6e7.jpg

Napisano

Cienizna jaka jedyna była na rynku (ach, były takie czasy...), czyli Sedo.

Malowanie 100% rękodzieło, bo kalkomanii Ardpolu też jeszcze nie było

edit:

Farby jakich użyłem:

H 154 żółto-pomarańczowy

H 125 ciemny szary

H 147 jasny szary

• 7 months later...
Napisano

Witam

Model przeleżał kilka miesięcy w szafie i chyba dojrzał żeby stanąć na półce .

Nie będzie jednak tygrysi,nie czuję się na siłach ,żeby wykonać poprawnie to malowanie,jeszcze się zastanowię jakie będzie.

Żywica Pavli wpasowana i pomalowana, większych problemów nie było,kadłub i skrzydła ponitowałem.

Moderatora proszę o wykasowanie fotki z butami ponieważ ktoś ją podmienił

dsc01714k.jpg

dsc01715s.jpg

dsc01716u.jpg

dsc01718zl.jpg

Napisano

Mam ten kokpit i będę go wpasowywał w zestaw Condora, zastanawia mnie dlaczego ścianki na której są prowadnice do foteli są pod innymi kątami nachylone. Zwróciłem na to uwagę oglądając swój kokpit Pavli.

Napisano

U mnie jest tak samo,prowadnica fotela ucznia jest pod kątem prostym do podłogi i instruktora pochyła w stronę tyłu samolotu,po zamontowaniu foteli w kokpicie wszystko pasuje,może tak ma być

Mój zestaw to ten sam co w pudle Condora

Napisano

E malowanie jest bardzo ładne ,moim zdaniem.Nadaje charakteru.

Napisano

pomysł z tygrysim malowaniem bardzo OK powiedz jak malowałeś w żywicznych panelach zegary - po prostu na czarno?

Słyszałem że są zestawy kalek tylko z miniaturowymi zegrami - można wtedy pojedynczo powklejać, może ktoś by się podzielił doświadczeniami jak sobie z tym radzi? bo przyznam szczerze taki mocno 3D panel jest bardzo kuszącą alternatywą de facto płaskiej blaszki (gdzie znowu zegary są oczywistością... wehh zawsze pod górke)

pozdrawiam!

• 4 weeks later...
Napisano

Witam.

Minął miesiąc i cos tam podłubałem, nie wiele ale zawsze do przodu Płatowiec po nitowany ,dyszę dorobiłem bo to co jest w pudełku ,sklejony do kupy po szpachlowany.W międzyczasie krótkie wakacje i modelarstwo 1:1,szpachlowanie i malowanie pokoju Córki u której mam gabloty z modelami.

Zegary w żywicznym kokpicie malowałem na czarno.

dysza.jpg

dyszaa.jpg

dsc01721c.jpg

dsc01726g.jpg

dsc02034.jpg

pokz.jpg

pokjn.jpg

• 4 months later...
Napisano

Ciąg dalszy,gotowy do surfacerowania:

prawyw.jpg

bokl0.jpg

79028351.jpg

dysza.jpg

goraf.jpg

kab0.jpg

kabina.jpg

Sporo szpachli ,szlifowania.Brak OCP ale będzie dorabiany od podstaw z igieł/ten z zestawu nie nadaje się do niczego/ nie mam tylko pomysłu na ten element który jest przy kadłubie/zaznaczony na czerwono

ocp0.jpg

Napisano

no i świetnie idzie! bryła wygląda całkiem do rzeczy, kokpit super! ale jak już tak się starasz to pasowało by coś zrobić z tymi fatalnymi wnękami podwozia, co by w jednym modelu nie było dwóch skrajności (od pięknych detali po mega uproszczenie), trzymam kciuki

pozdrawiam!

Napisano
nale jak już tak się starasz to pasowało by coś zrobić z tymi fatalnymi wnękami podwozia,

co proponujesz?

dzięki za dobre słowo,przyda się przy tej szparce.

Napisano
nie mam tylko pomysłu na ten element który jest przy kadłubie/zaznaczony na czerwono

Zetnij na równo nawierć i dopasuj igłę

Pozdrawiam.

Napisano
co proponujesz?

wystrugałbym przynajmniej skrzyneczkę i wstawił tam w miejsce zaślepionej wnęki, żeby jakaś dziura na przednie podwozie była dalej parę kabli i już, no chyba że wena nadejdzie to coś więcej z podwoziem głównym można by w to załamanie jakąś obłość dostrugać żeby coś niecoś przypominała oryginalną, i też kilka kabelków, bardzo to podniesie jakość modelu, bo to co jest zestawowo w KP/Kopro to aż szkoda zostawiać przy takim fajnym kokpicie, nitowaniach, a i zapewne malowanie będzie przyzwoite

pozdrawiam!

p.s. póki jeszcze nie malowane - usunął bym także anteny na stateczniku pionowym i zawiercił małe otworki, po malowaniu w sam raz na wklejenie pręcików, będzie o niebo lepiej niż plasticzane

Napisano
nie mam tylko pomysłu na ten element który jest przy kadłubie/zaznaczony na czerwono

Zetnij na równo nawierć i dopasuj igłę

Pozdrawiam.

Problem w tym ,że element przy kadłubie ni jak się ma do tego z zestawu,jest za długi.Wpadłem na lepszy pomysł/tak mi się przynajmniej wydaje / z zestawu Bisa od Zvezdy został OCP ,wygląda na to ,że jest zbliżony do tego od UMa dodam tylko skrzydełka,ewentualnie zostawię tę cześć przy kadłubie a resztę dorobię z igieł plus skrzydełka.Całość dokleję na sam koniec nauczony "lotem Bisa na dywan"

OCP Zvezdy

ocp0.jpg

Zvezda,KP i oryginał

0900102.jpg