Panzer4 Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 W ramach odpoczynku i z obawy przed totalnym zniemczeniem i zczwórkowieniem mojej kolekcji, zaczynam cykl aliancki. Na pierwszy ogień idzie właśnie ten cudak z Ace. Oto jego in-box na stronie producenta: http://www.acemodel.com.ua/?p=model&id=351&s=&l=en A oto pacjent w wersji artyleryjskiej: Model zostanie wykonany w malowaniu francuskiej jednostki 305-e RATTT lub innej jeżeli mnie po drodze coś zachwyci bardziej. Jakość jak to jakość Ace. Natomiast znalazłem kilka rzeczy, które mnie zaniepokoiły już. Ale o tym w następnym odcinku. Póki co bardzo proszę o ewentualne materiały zdjęciowe w BARWACH FRANCUSKICH. Zdjęcia zdobycznych Unic-ów mnie nie interesują, lub co najwyżej jako źródło merytoryczne pomocne w budowie, ale na pewno nie w malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 Będę tu zaglądał bardzo często bo Twoje prace są warte uwagi zwłaszcza, że sam kilka dni temu zostałem męczennikiem Ace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[EC]Duke Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 Witam, model fajny, też będę zaglądał. Co do malowania, to może tak nieco SF, choc tylko nieco, skusiłbyś się na polskie?? W sierpniu 1939 nasi dowodcy chcieli zakupic 65 sztuk tych ciągników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 17 Listopada 2009 Autor Share Napisano 17 Listopada 2009 Chyba nie bardzo Od SF wolę pojazd w rzeczywistym malowaniu, a "francuzów" i tak na forach jak na lekarstwo, więc tym bardziej mnie ciągnie w tę stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 Model zostanie wykonany w malowaniu francuskiej jednostki 305-e RATTT lub innej jeżeli mnie po drodze coś zachwyci bardziej. Optymista juz o malowaniu pisze, a jeszcze nie poskładał Mnie napisa ACE doprowadza do drgawek, choc kusi, bo to wyzwanie nielada jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Ziętek Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 Czak Panzer jeszcze nie wie co znaczy w tym modelu poskładać podwozie , ja już wiem jak to ACE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 miałem na ten model apetyt ale obejrzałem wypraski i mi przeszło. tym bardziej będę kibicował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 18 Listopada 2009 Autor Share Napisano 18 Listopada 2009 Jeszcze na dobre nie ruszyłem z warsztatem, a tu już po równo pęczek marchewek i kijków Dzięki wszystkim za zainteresowanie. Postaram się nie zawieść oczekiwań widzów Czak Panzer jeszcze nie wie co znaczy w tym modelu poskładać podwozie Wiem już bo sobie poczytałem Niemniej podwozie jest do dogłębnej przeróbki i oprócz tego co przeczytałem w artykule do tego modelu to mam zamiar dodać od siebie kilka rzeczy np. koła napędowe zrobić bardziej ażurowe i wykonać otwory na zęby, koła napinające rozdzielić na dwie połówki tak jak w oryginale, dodać detale zawieszenia kół jezdnych... Roboty po pachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Listopada 2009 Share Napisano 18 Listopada 2009 Widziałem ten model i jestem pełen podziwu, że skusiłeś się na niego, jesteś odważny, ale ... masz również odrobinę Kamikaze we krwi. Nie wiem czy nie lepiej robić modele ACE od podstaw. Czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
El Commendante Napisano 18 Listopada 2009 Share Napisano 18 Listopada 2009 Hmm a to nie jest wersja z uwzględnionymi już przeróbkami niemieckimi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 18 Listopada 2009 Autor Share Napisano 18 Listopada 2009 Tak i nie Wiem o co chodzi, ale nie wiem, czy porwę się na wszystko. Na 100% szyba przednia idzie do poprawki, a reszta się obaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 I jak tam postępy nad modelem Udało się coś zdziałać z kruchym plastikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 19 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2009 Ani nie mów... Projekt odłożony w czasie. Za wyjątkiem kół napinających cała reszta do roboty od zera praktycznie. Koła napinające po prostu rozsypywały się przy obróbce :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Z kalki wynika, że są dwa pojadzy francuskie. Co nie tak, nieciekawe malowanka? Puciłem mejloska do Francyji, zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 A jak wyglądają te koła, może tym razem ja poratuję jakimiś zapasami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Tak jak mówiłeś widzę robisz, super. Dla mnie sprzęt francuski kończy się i zaczyna na R35, R39 modife, R40 i H35/H39 do tego może ze dwie ciężarówki. Pomóc Ci nie pomogę bo to dla mnie terra incognita ale jestem z Tobą i kibicuję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Myślałem, że będę Ci w stanie jakoś pomóc bo mam ciągnik Somua MCL11 z RetrokiTa ale po dokładnych oględzinach okazało się, że jednak różniła się zawieszeniem od Unic P-107. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 20 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2009 mnowogro, Złośliwiec - dzięki za propozycję, ale te koła są tak specyficzne i ażurowe jak firanka, że wątpię, czy w jakimkolwiek innym pojeździe były podobne chociaż. Chyba pozostaje mi po prostu je zrobić od podstaw. Może coś tam się uda wykorzystać z tego co mi zostało. Wózki też sam zrobię - jakoś dam radę, bo te skomplikowane nie są za bardzo. Na razie muszę od niego odpocząć i jak zbiorę siły to ruszam od nowa. Być może skupię się na innym podzespołach na początek, a to zawieszenie zostawię na deser... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi