Skocz do zawartości

Unic P-107 ciągnik artyleryjski - Ace 1/72

Panzer4

Rekomendowane odpowiedzi

W ramach odpoczynku i z obawy przed totalnym zniemczeniem i zczwórkowieniem mojej kolekcji, zaczynam cykl aliancki. Na pierwszy ogień idzie właśnie ten cudak z Ace. Oto jego in-box na stronie producenta:

http://www.acemodel.com.ua/?p=model&id=351&s=&l=en

A oto pacjent w wersji artyleryjskiej:

P107.jpg

Model zostanie wykonany w malowaniu francuskiej jednostki 305-e RATTT lub innej jeżeli mnie po drodze coś zachwyci bardziej.

Jakość jak to jakość Ace. Natomiast znalazłem kilka rzeczy, które mnie zaniepokoiły już. Ale o tym w następnym odcinku.

Póki co bardzo proszę o ewentualne materiały zdjęciowe w BARWACH FRANCUSKICH. Zdjęcia zdobycznych Unic-ów mnie nie interesują, lub co najwyżej jako źródło merytoryczne pomocne w budowie, ale na pewno nie w malowaniu.

Model zostanie wykonany w malowaniu francuskiej jednostki 305-e RATTT lub innej jeżeli mnie po drodze coś zachwyci bardziej.

Optymista juz o malowaniu pisze, a jeszcze nie poskładał

Mnie napisa ACE doprowadza do drgawek, choc kusi, bo to wyzwanie nielada jest

Jeszcze na dobre nie ruszyłem z warsztatem, a tu już po równo pęczek marchewek i kijków Dzięki wszystkim za zainteresowanie. Postaram się nie zawieść oczekiwań widzów

Czak Panzer jeszcze nie wie co znaczy w tym modelu poskładać podwozie

Wiem już bo sobie poczytałem Niemniej podwozie jest do dogłębnej przeróbki i oprócz tego co przeczytałem w artykule do tego modelu to mam zamiar dodać od siebie kilka rzeczy np. koła napędowe zrobić bardziej ażurowe i wykonać otwory na zęby, koła napinające rozdzielić na dwie połówki tak jak w oryginale, dodać detale zawieszenia kół jezdnych... Roboty po pachy

Widziałem ten model i jestem pełen podziwu, że skusiłeś się na niego, jesteś odważny, ale ... masz również odrobinę Kamikaze we krwi. Nie wiem czy nie lepiej robić modele ACE od podstaw. Czekam.

• 1 month later...

Tak jak mówiłeś widzę robisz, super. Dla mnie sprzęt francuski kończy się i zaczyna na R35, R39 modife, R40 i H35/H39 do tego może ze dwie ciężarówki. Pomóc Ci nie pomogę bo to dla mnie terra incognita ale jestem z Tobą i kibicuję !

Myślałem, że będę Ci w stanie jakoś pomóc bo mam ciągnik Somua MCL11 z RetrokiTa ale po dokładnych oględzinach okazało się, że jednak różniła się zawieszeniem od Unic P-107.

mnowogro, Złośliwiec - dzięki za propozycję, ale te koła są tak specyficzne i ażurowe jak firanka, że wątpię, czy w jakimkolwiek innym pojeździe były podobne chociaż. Chyba pozostaje mi po prostu je zrobić od podstaw. Może coś tam się uda wykorzystać z tego co mi zostało.

Wózki też sam zrobię - jakoś dam radę, bo te skomplikowane nie są za bardzo.

Na razie muszę od niego odpocząć i jak zbiorę siły to ruszam od nowa. Być może skupię się na innym podzespołach na początek, a to zawieszenie zostawię na deser...