wosiek Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 (edytowane) Chciałem Wam przedstawić ciekawostkę II WW jaką niewątpliwie jest VW z zamontowanym działkiem Flak 38. Do jego stworzenia zainspirowała mnie znaleziona przypadkiem stronka, na której został przedstawiny model takiego "okazu". Jako, że jestem człowiekiem małomównym, ale dociekliwym zacząłem grzebać po internecie szukając informacji o tym czy coś takiego mogło powstać. Przecież to autko samo w sobie ważyło jedynie 725 kg więc czy mogło dżwigać na sobie działko o wadze ponad 400 kg ? Na dodatek działko powinno strzelać !!! W końcu trafiłem na interesującą mnie informację na zagranicznym forum. Według informacji udostępnionych przez tamtejszego użytkownika można przeczytać m.in. o tym, że znalazł artykuł opublikowany w czasopiśmie wydanym przez "Museum für historische Wehrtechnik e.v in Röttenbach near Nuremberg , Germany vol Nr. 32 of January 1992" w którym to napisano: Artykuł powstał na postawie relacji byłego żołnierza 9 (FLA) schawdronu, Pz.Gren.Rgt.21, 24.Pz.Div, który to twierdzi, że .. Na wiosnę 1943 roku jednostka posiadała testowy pluton w skład którego wchodziły: 1.) 1 x Kettenkrad jako ciągniki do 2 cm Flak 38 2). 2 x VW-Kubel, ze zmodyfikowaną i wzmocnioną platformą, każdy z zamontowanym flak38 3). 1 x VW-Schwimmkubel, ze spawaną wanną i zamontowanym 1 Flak 38, ( takie zdjęcie istnieje i poniżej je zamieszczam) Wszystkie w/w działka były używane bez tarczy ochronnej. Mnie interesuje poz.2 Kubelwageny zostały wyposażone w dodatkowe płyty jak i wzmocnione osie. Wielkość pojazdu nie została zmieniona. Prędkość na drodze z kierowcą, ładowaniczym i strzelcem (tylko 3-4 magazynki amunicji) ~ 70 km (~ 40 mph). Kierunek ognia tylko do przodu i do tyłu bez możliwości strzelania na boki gdyż pojazd nie był wyposażony w odpowiednie łapy do stabilizacji. Pojazdy te nie były wykorzystywane na polu walki lecz jedynie jako pojazdy szkoleniowe we Francji i Włoszech w 1943 roku. W rosyjskim terenie samochody były bezużyteczne. Po krótkim okresie użytkowania działka zostały zdemontowane i samochody były wykorzystywane jako transportery żywności pomiędzy frontem a służbą zaopatrzenia Tyle informacji, które udało mi się znależć. Teraz obiecana fotka schwimmkubela .... króciutka relacja z budowy modelu ( tylko tyle posiadam ). VW z Italieri, działko bodjże ACE .... i efekt końcowy Mam nadzieję, że zostanie mi wybaczone pomieszanie działów : warsztat - galeria - historia, ale na dzień dzisiejszy to wszystko co posiadam na ten temat Edytowane 15 Kwietnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Bardzo fajnie prezentuje się taka modyfikacja. Na podstawce prezentuję się elegancko. Szkrab przyjemny dla oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Bardzo fajny, ciekawy model. Super pomysł na cos oryginalnego. Sama podstawka troszke malo staranna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Interesujący i oryginalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 15 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Bardzo fajny, ciekawy model.Super pomysł na cos oryginalnego. Sama podstawka troszke malo staranna. Dzięki za dobre słowo Co do podstawki to wiem, że krzywizny wybrzuszeń terenu trochę rażą, ale w rzeczywistości nie jest tak tragicznie .... chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Takiego cudaka jeszcze nie widziałem. Brawa za oryginalność. Model sam w sobie też wygląda nieźle, ale myślę, że przydałoby się kilka zbliżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akryl Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Pierwszy raz widzę taki pojazd, jest orginalny i ładnie wykonany, ale najbardziej podobają mi się niemieccy żołnierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 pomysł wyjatkowo oryginalny i ciekawy, w dobrym wykonaniu. ale chętnie zobaczyłbym lepsze zdjęcia. w kazdym razie duże brawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Jeszcze raz dzięki za pochlebne opinie, głównie za oryginalność. Fakt szkrab jest raczej niecodzienny. Teraz trochę fotek ze zbliżeniami o które prosicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akryl Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Jeszcze jedno ci żołnierze to z jakiego zestawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 17 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Jeszcze jedno ci żołnierze to z jakiego zestawu? Figurki firmy Preiser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Brawo za pomysł! Mam jednak wątpliwości co do mocowania flaka, w szczególności chciażby dlatego, iż jest on przymocowany do tylnych...błotników. Nie mniej jednak pomysł świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 17 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Brawo za pomysł! Mam jednak wątpliwości co do mocowania flaka, w szczególności chciażby dlatego, iż jest on przymocowany do tylnych...błotników. Nie mniej jednak pomysł świetny. Nie do końca się z Tobą zgadzam. Co prawda jest to luźna interpretacja pojazdu ponieważ nie udało mi się znaleźć żadnej fotografii na której byłby on uwieczniony ( znalazłem jedynie opis, który na wstępie dodałem) ale założyłem że właściwe podparcie działka to skrzynia na której leży natomiast przyspawana belka stalowa ma służyć jedynie jako "hamulec" dla odrzutu po strzale. Być może pojazd wogóle był pozbawiony postawy obrotowej tak jak to widać na schimmkubelu, ale to już inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Być może pojazd wogóle był pozbawiony postawy obrotowej tak jak to widać na schimmkubelu, ale to już inna sprawa Również skłaniałbym się ku takiej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Szymański Napisano 28 Kwietnia 2011 Share Napisano 28 Kwietnia 2011 Witam Logika wskazywał by pominięcie trójnożnej podstawy działa w tym przypadku , zawsze to ładnych pare kilo mniej szkoda że nie ma żadnych fot czy szkiców takowego kubelwagena :-( Sam model jak dla mnie ciekawy bo i poszukać i pokombinować ciut trzeba było a wszystkie pelotki na cięzarówkach są super.Dla mnie ta konfiguracja to zupełna nowość :-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 No niech mnie artyleria bije. Takiego cuda to jeszcze nie widziałem. Rewelacyjny pomysł, wykonanie i ta dioramka. Gratuluję, świetna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 świetna robota! przyjemna dla oka, a o takim cudaku też nie słyszałem. Duży plus za notkę historyczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 Fajnie zobaczyć coś oryginalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 7 Marca 2012 Autor Share Napisano 7 Marca 2012 Ooooo .... stary temat powraca na pierwsze strony To cieszy. Dziękuję za opinie. Dla Waszej informacji powiem jeszcze, że nadal poszukuję materiałów na temat tego cudaka, bo było prawdopodobnie gdzieś dostępne zdjęcie, ale link przekierowujący niestety nie działa, ale może kiedyś .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alan Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 Dla mnie extra. Roślinki to Kolega sam robił czy to roślinki "Polaka"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 7 Marca 2012 Autor Share Napisano 7 Marca 2012 Dla mnie extra. Roślinki to Kolega sam robił czy to roślinki "Polaka"?? Trawka elektrostatyczna GaleForce, drzewko drut miedziany i siatka Polaka, krzaczek Polaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 Mam pytanie jak to wszystko złączyłeś, żeby nie wyglądało jak po prostu wsadzone? Bo bardzo ładnie to zrobiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 7 Marca 2012 Autor Share Napisano 7 Marca 2012 Mam pytanie jak to wszystko złączyłeś, żeby nie wyglądało jak po prostu wsadzone? Bo bardzo ładnie to zrobiłeś. Jak widać na pierwszych zdjęciach działko było praktycznie gotowe zanim przerobiłem kubelwagena. Potem to już tylko linijka i przycinanie tyłu VW żeby to się wszystko pomieściło czyli trochę "gimnastyki" i cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 8 Marca 2012 Share Napisano 8 Marca 2012 Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 8 Marca 2012 Share Napisano 8 Marca 2012 Przepraszam, że tak późno. Bardzo ładnie wykonany szkrab. Interesująca konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi