Daz Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 Postanowiłem zbudować podstawę do pojazdów, które już wykonałem i które są w kolejce. Żadne z pojazdów nie będzie tam na stałe, dlatego też żołnierze nie są przymocowani, tylko mają włąsne podstawki, które nie wyglądają za specjalnie ;) Założenie ogólne to Operation Desert Storm Sama diorama Różne scenariusze wydarzeń ;) M1A1 Abrams Humvee M1025 + M1A2 Abrams M2 Bradley + Piechota M2 Bradley + Piechota + Humvee M998 Cargo Humvee M1025 + Humvee M998 Cargo Humvee M1025 Tow Carrier + M113A2 M113A2 + M2 Bradley Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 Spoko mi się podoba fajny pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ami Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 Moglbys oberznac te podstawki... psuja odbior jak cholera. Do zdjec wystarczyloby przyklejac zolnierzowi jednego buta na kapke blutacka chocby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 Pojazdy ładnie się prezentują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 Pustynna Burza to mój żywioł,(kleję pojazdy tylko z tego okresu) więc się wypowiem , podstawka jest spoko, ale pojazdy i figury to straszny misz-masz. Hummer MP jest w konfiguracji dla US. Marines ( wysoka rura i chwyt powietrza), Hummer TOW ma drzwi w opancerzeniu z późnego OIF, M113A2 ma na bokach CIP panele które były stosowane od KFOR 1995r, co wszystkie figury maja na plecach? Jeżeli zbiorniki na wodę "cammel bagi" to były one stosowane w OIF 2003,paru chłopa( ten brodaty w M113) jest w kamizelce typu IBA która weszła do użytku w 1999r ,powinni być w kamizelkach typu PSGT. Buty pustynne (jasne) weszły do szerszego użytku dopiero w OIF , powszechnie stosowane w ODS były skórzano- materiałowe buty dżunglowe.Załogi czołgów używały kombinezonów z Nomexu w kolorze zielonym w kamo weszły później. Kompletnie nie trafiłeś z deseniem na kamo " czekoladowe ciastko " ma zupełnie inne kolory, i czekoladowe ciastka są duużo mniejsze i w grupach (zobacz galerię ostatniego Hummera kolegi Makinena jest tam tobół pomalowany wzorcowo).Musisz więcej czasu poświęcić na obejrzenie zdjęć, a po przepis na "Czekoladowe ciastko" zapraszam na PW .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 17 Lutego 2015 Share Napisano 17 Lutego 2015 Na mnie największe wrażenie zrobił strzelec wyborowy wybiegający z bronią gotową do strzału. … … Nie wiedziałem, że oni potrafią strzelać „z biodra". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 Fajnie zrobiłeś asfalt, czy to papier ścierny? Moglbys oberznac te podstawki... psuja odbior jak cholera. Wydaje mi się że podstawki zostawił na czas przymiarki, w fazie końcowej zapewne je usunie i przymocuje figurantów do podłoża . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 18 Lutego 2015 Autor Share Napisano 18 Lutego 2015 Asfalt jest malowany, bo podstawą całości jest płyta gipsowo-kartonowa, a co do podstawek, to tak jak napisałem na samym początku, wiem że są fatalne, ale z racji tego że nie ma na tą chwilę konkretnego ustawienia, tylko cała diorama służy bardziej jako tło dla zdjęć, nie mogłem umiejscowić żołnierzy na stałe, bo jak się na to zdecyduje, to tak jak Stig napisał, podstawki na pewno znikną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 A mnie się najbardziej podoba sama podstawka. Jakaś taka nawet klimatyczna, czuć tą Zatokę Perską. Choć troszkę mi brakuje jakichś drobnych śmieci tu i tam. Bardzo dobry pomysł z taką podstawką jako tło do zdjęć dla wielu modeli. Co do samych pojazdów, to masz swój niepowtarzalny styl malowania, a właściwie ich postarzania. Nie wyszło Ci zupełnie malowanie figurek, o czym wspomniał Adams M1A1. No i razi też trochę chaos merytoryczny, zarówno w pojazdach, jak i figurkach. Podstawkę możesz spokojnie wykorzystać i do DS i do OIF - w końcu to ten sam rejon. Ale nie każdy z pokazanych modeli będzie pasował do każdego innego. Przydałyby się też przynajmniej 2 zestawy figurek, w odpowiednich mundurach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ami Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 Fajnie zrobiłeś asfalt, czy to papier ścierny?Moglbys oberznac te podstawki... psuja odbior jak cholera. Wydaje mi się że podstawki zostawił na czas przymiarki, w fazie końcowej zapewne je usunie i przymocuje figurantów do podłoża . No wlasnie nie: Żadne z pojazdów nie będzie tam na stałe, dlatego też żołnierze nie są przymocowani, tylko mają włąsne podstawki, które nie wyglądają za specjalnie ;) Dlatego zaproponowalem przyczepianie na blutack do zdjec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 23 Lutego 2015 Share Napisano 23 Lutego 2015 Wg mnie najlepiej na nie niej prezentuje się Abrams, a reszta to taki groch z kapustą. Odpiłuj te podstawki figurkom bo prezentują się fatalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 25 Lutego 2015 Share Napisano 25 Lutego 2015 Jeśli podstawki mają się mniej rzucać w oczy, to wykorzystywałem kiedyś przezroczysta cienką, sztywna folię plastykową (jak oprawka na dokumenty np ). lekko przykurzona z daleka , żeby droga przebijała przez nią. Nie rzuca się tak w oczy i pasuje do każdego podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 1 Marca 2015 Autor Share Napisano 1 Marca 2015 Snajper z 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Ładnie snajper albinos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Snajper skrzywiony względem karabinu nie ma możliwości celowania:) Coś mu z twarzą i rękami zrób, żeby "ożył". Na razie przypomina manekina z galerii handlowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 2 Marca 2015 Autor Share Napisano 2 Marca 2015 Snajper skrzywiony względem karabinu nie ma możliwości celowania:) Coś mu z twarzą i rękami zrób, żeby "ożył". Na razie przypomina manekina z galerii handlowej Bo to kolekcja DCU wiosna lato 1992 ;) A jeśli chodzi o sylwetkę to jest sklejony dokładnie tak jak przygotował to Drago, i tam karabin nie jest w linii ze strzelcem, a sam strzelec nie celuje tylko leży patrząc się przed siebie, a nie wpatruje się w lunetę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 2 Marca 2015 Share Napisano 2 Marca 2015 Oferowałem Ci gotowy przepis na "czekoladowe ciastko",ale Ty jesteś uparty (kompletnie nie trafione kamo) woodland też nie dopracowany , masz potencjał , ale marnujesz go, masz bardzo nie dopracowane modele-snajper ma np. nie zaszpachlowane łączenie rąk z korpusem, Barret M79 powinien mieć lufę (nb. krzywą),nóżki , magazynek, optykę w kolorze gunmetal , twarze figur są w kolorze trupiobladym, kup oleje artystyczne i pokombinuj z odcieniami na pewno nie pożałujesz.Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 3 Marca 2015 Autor Share Napisano 3 Marca 2015 Adam ale robiąc to camo bazowałem na tym zdjęciu. Jasno piaskowa baza, brązowe duże plamy, dość szeroko rozlewające się i malutkie białe plamki z czarnymi wstawkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Już Ci odpowiadam ,zdjęcie które przedstawiłeś wygląda na jakąś kolekcjonerską figurę a to nie jest adekwatne zobacz tutaj jest to oryginalny sort mundurowy sierżanta sztabowego z 82AB Div: http://www.usmilitariaforum.com/forums/index.php?/topic/125078-od-insignia-on-dcus/ Zobacz ,wyraźnie widać choćby na pokrowcu hełmu kolory poszczególnych odcieni i wielkość tytułowych ciastek.I masz jeszcze w pakiecie wygląd powszechnie stosowanych butów dżunglowych .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi