Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam

Może to nie najlepsza pora ale zaklepuję temat

7a7c7d16a714.jpg

Prototypowy czołg średni T-43 to jeden z tematów które podejmuję

co tu dużo pisać - jak zwykle robiony ze śmieci, tym razem jednak pancerz kadłuba budowany od podstaw, całość standardowo w skali 1/35

821e803a1cac.jpg

Informacje na temat tego czołgu są bardzo ubogie - o dokładnych planach nie wspominając

dla tego też mogą pojawić się pewne nieścisłości

jako dane wyjściowe przyjąłem :

nachylenie pancerza czołowego 55* (60* T-34)

nachylenie pancerza bocznego 30* (40* T-34)

szerokość 2590 mm (3000 mm T-34)

długość kadłuba mniejsza niż w T-34 (ze względu na bardziej pionowy pancerz)

Wieża jak widać jest już pocięta i wstępnie połatana, kadłub zgrubnie pospawany

9fefff40c6db.jpg

ca18c0c934b5.jpg

ddca1f3e06e9.jpg

9e7ad470da84.jpg

... i to tyle na dłużej

Edytowane przez Gość
  • Odpowiedzi 100
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dasz rade , wiesz w World of Tanks ten czołg figuruje więc może chociaż te modele graficzne coś pomogą.

Napisano

Znalazłem rysunki Jackiewicza w "Model fan encyclopaedia. #07. T-34 Bloody Peace-Maker vol. III" wyd.Ajaks. Bardzo uproszczone, ale jedne z nielicznych...

Jeśli masz lepsze- daj znać...

Napisano (edytowane)
Dasz rade , wiesz w World of Tanks ten czołg figuruje

A Ty muślisz ,ze skąd ten temat sie wziął

mnie WOt tak zassał ,ze teraz rzadko tu zagladam a do modelarni jeszcze rzadziej

Edytowane przez Gość
Napisano
Znalazłem rysunki Jackiewicza w "Model fan encyclopaedia. #07. T-34 Bloody Peace-Maker vol. III" wyd.Ajaks. Bardzo uproszczone, ale jedne z nielicznych

jak możesz to zapodaj je tu - nie wiem czy nie mam tych samych, a może twoje dokładniejsze

Dasz rade , wiesz w World of Tanks ten czołg figuruje

A Ty muślisz ,ze skąd ten temat sie wziął

Hehe pomysł niestety nie wziął się z WOT-u, był już dawno ale czekał na podniesienie poziomu umiejętności (choć i tak nie wiem czy nie jest za wcześnie)

osobiście w Wocie nie mam jeszcze T-43 ale usilnie do niego dążę, kiedy go tam zobaczyłem od razu sobie o nim przypomniałem i oto jest... no będzie... chyba

Temat bardzo ciekawy

z grzeczności nie zaprzeczę

No jak ty się bierzesz do pracy to trzeba podglądać bo będzie się działo.

eh, zobaczymy - na pewno jednak nie będzie to szybko bo kolejka długa CW-34, T-34/76, T-34/85... poza tym wcześniej jeszcze 5 modeli dla klienta i to do końca czerwca

Heh a i ja będę kibicował bo będzie na co popatrzec

dzięki

Dziś udało mi się zrobić tylko "dach" z otworem na wieżę nad przedziałem bojowym

Napisano
Świetny temat ! Z fotki widzę ze robisz pierwsza serie prototypów . Z tego co się doczytałem to druga miała już wieżę taka jak T34/ 85.

to raczej T-34/85 miał taką wieże jak T-43, bo to właśnie z tej konstrukcji wywodzi się 85

faktem jednak jest, że w późniejszym okresie przezbrojono t-43 i zamontowano w tej samej wieży armatę D-5T - jednak to nadal była stara wieża

Potem zrezygnowano z dalszego rozwijania tej niewiele różniącej się od T-34 konstrukcji, a zaczęto prace nad T-34/85

te zaś z początku miały wieżę właśnie na wzór T-43 z armatą D-5T

mój model ma przedstawiać T-43 numer 2 we wczesnym okresie badań - przed przezbrojeniem

nie wiem czy przypadkiem nie było tylko dwóch prototypów tego czołgu No 1 i No 2 (później zmodyfikowany)

Napisano

Faktycznie zwiększono podstawę wieży , celem powiększenia załogi do 5 osób. Z tego tanka dostosowano wieże do T34/85 ( źródło - Militaria 275 " T-34/85 ), lecz przekonstruowano dach i to mnie zmyliło. Zbudowano 4 prototypy z czego jeden przezbrojono na armatę 85 mm.

Napisano

Witam.

Oby więcej takich tematów na forum. T-43 moim zdaniem jest ładniejszy od T-34 i właśnie dlatego będę śledził poczynania kolegi Maszynisty.

Ja też gram w wota i ostatnio właśnie wbiłem T-43. Jak na razie cienko. Działo słabiutkie jak na ten tier, czołg dość wolny, ale po wymianie zawieszenia jeździ dużo lepiej. Teraz męczę się z wieżą, bo setę mam już odblokowaną, więc potem będzie z górki. Pancerz taki sobie, lepszy niż na T-34/85, ale nie ma rewelacji.

No to konie off-topu.

Życzę udanego modelu.

Napisano

Zgadzam się, bardzo ciekawy (jeden z niewielu) topik. Bez urazy, ale poza ładnymi wykonaniami, modele prawie takie same. A tu proszę bardzo model prototypowy i nie z plastiku (masowy).

Napisano

Jak tak patrzę, to konstrukcja jest podobna do prototypu Pz.IV firmy Krupp.

• 1 month later...
Napisano

Ups... dawno nikt tu nie zaglądał bo i po co

myślę jednak, że teraz się to zmieni - aktualizacje powinny być częstsze

tyle udało mi się dzisiaj wydziabać - faktycznie niewiele ale zawsze do przodu

51e791cbcd33.jpg

2ad6b7173494.jpg

18a2adc2aa74.jpg

fd057de39c10.jpg

śrubki i nakrętki już w drodze

zastanawiam się też jaka lufa będzie do niego odpowiednia

tymczasem do kolejki trafiły dwa kolejne tety

f7f9462201b9.jpg

przy okazji mam pytanie - czy tego ChTZ można zrobić w barwach LWP

Napisano

Witaj

Nieźle nieźle, aczkolwiek nie uniknąes kilku błędów. Nie taki kształt jarzma, brak wyobleń na bokach wieży pod porty strzeleckie. Strop zdecydowanie za wysoki w stosunku do skorupy wieży. No i kopułka d-cy. Pomimo podobienstwa, kopułka miała nieco odmienną konstrukcje niz kopułka z 76-ek. Ale ogólnie wychodzi ci to całkiem sprawnie Co do lufki - w wieży była zamontowana standardowa F-34. Co do CHTZ - jest kilka fotek "formoćki" w barwach LWP, ale raczej są to egzemplarze powojenne, prawdopodobnie zreanimowane wraki.

Pozdrawiam

Andrzej

Napisano

oj chyba jednak nie dorosłem jeszcze modelarsko do robienia takich modeli - błędy są, nikt nie mówił przecież że nie będzie

pewnie jeszcze nie jeden wyskoczy ale robię jak umiem (narazie)

tymczasem siateczka na dziś

oryginał tak ...

63d1737dc96f.jpg

... a ja tak

ccf10a07f947.jpg

c5983b23dc92.jpg

idealnie nie jest ale co zrobić jak się lepiej nie umie

-wieża nadal jest nie skończono, a jarzmo armaty nadal nie wyprofilowane ostatecznie

-co konkretnie jest nie tak z wieżyczką dowódcy?

-lufa F-34 mówisz - czyli potwierdziłeś moje przypuszczenia

co do ChTZ to jest mi w zasadzie obojętne z kiedy jest to czołg - byle by miał orzełka

Napisano

Witam.

Rób, rób, bo fajnie Ci wychodzi.

A doświadczenie przyjdzie z czasem

Może Ci się przyda

T34_Page_123.jpg

T34_Page_124.jpg

T34_Page_127.jpg

T34_Page_128.jpg

T34_Page_129.jpg

A na koniec, wisienka na tort

Artykuł z Rosyjskiego pisma POLIGON 1/2002

27.jpg

30-1.jpg

29.jpg

34.jpg

Pozdrawiam

Jacek

Napisano

szkoda że nie miałem tego wcześniej, bo może zrobił bym go z wnętrzem a może lepiej nie

tak czy inaczej te zdjęcia są wyraźniejsze od tych które miałem - niestety bo wyszło wiele błędów

wielkie dzięki za materiały bigmodel - mam nadzieję, że przydadzą się nie tlko mnie

...ale są i pozytywy - nareszcie udało mi się rozwiązać zagadkę tego tyłu

okazało się, że jest on zrobiony na dwa razy, a nie na raz jak początkowo zakładałem (ciągle mi to nie pasowało w porównaniu ze zdjęciami)

d90a208ce210.jpg

dzisiaj trochę śrubek i kilka pierdółek ...

d366cbe51e38.jpg

abe4c9518dce.jpg

676c146512da.jpg

48387c2f7914.jpg

wiem, z tą osłoną transmisji to nie do końca tak miało być ale nie poprawiam tego

Napisano

Podpisuję się pod tym co wyżej i trzymam kciuki za projekt. Chętnie obejrzę model takiego pokraki