Michal_G Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 Zacząłem prace przy takim starociu, ex ESCI. Kupiłem okazyjnie na Allegro. Wierność oryginałowi bardzo słaba. Malowanie będzie standardowe oliwkowe radzieckie (Pactra A114, pędzlem), z emblematem gwardii. Na udział w pracach "podpuściłem" żonę dla której jest to pierwszy kontakt z modelarstwem. Wciągnęła się, z pasją wycina elementy z ramek i maluje, wspiera mnie mocno. Jak narazie zmontowany kadłub i podwozie. Z tego co wymaga poprawki: - wash na gąsienicach (siena palona, olej dla plastyków) - miejscami zbyt rdzawy, niepotrzebny na bocznych krawędziach gąsienic - do poprawy zasadniczym kolorem gąsienic i przytępienia na etapie brudzenia pastelami - będę jeszcze walczył z połączeniami górnej i dolnej części kadłuba z przodu i z tyłu - malowanie górnej części kadłuba wymaga jeszcze miejscami poprawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 Gratulacje, szczególnie z przekabacenia żony - z moją nie ma szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 Chłopie ja swojej przez 30 lat nie moglem przekabacić . I do dzisiejszego dnia serdecznie nienawidzi moich modeli , ale twardo nie daje się i do dzisiaj je robię.Opór materii jest większy niż się jej wydaje. Grunt to konsekwencja.Co prawda jestem już w wieku ze zony nie muszę się bać. Jedyna kara jaka człowieka może spotkać to spieszenie ( czyli zabranie kluczyków od auta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 O Michał! Witamy na forum Widzę, że warsztat tego "gazika" kolegę przekonał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 21 Października 2011 Autor Share Napisano 21 Października 2011 Poprawki malarskie na kadłubie i zmontowana prawie cała wieża. Uchwyty dla desantu wymienione na druciane. Do uzupełnienia w następnym etapie: - przeszlifowanie połączenia górnej i dolnej części wieży - wyrównanie uchwytów dla desantu - pomalowanie końcówki lufy Tym razem fotki niby przy naturalnym świetle a kolor wyszedł mocno przekłamany, z Olive Drab zrobił się jakiś ciemnozielony... Coś musiałem skaszanić przy robieniu zdjęć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 21 Października 2011 Share Napisano 21 Października 2011 Tym razem fotki niby przy naturalnym świetle a kolor wyszedł mocno przekłamany, z Olive Drab zrobił się jakiś ciemnozielony... Coś musiałem skaszanić przy robieniu zdjęć... Balans bieli:) Ustaw na cieplejsze kolorki i zobacz krzywe w dowolnym (ale sensownym) oprogramowaniu do obrobki zdjec. Zobacz na model i sproboj znalesc ustawienia najblizsze modelowi w rzeczywistosci. Obiektyw 'widzi' inaczej niz my Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 21 Października 2011 Autor Share Napisano 21 Października 2011 math dziękuję za trop w sprawie fotek. Obrabiam ACDSee. Poprawiłem balans bieli (doprowadziłem do tego że biała kartka której używam jako tło jest rzeczywiście biała nie niebieskawa). Ale zasadniczy kolor jak był zielony zamiast oliwkowego tak jest dalej... Gdzie szukać w ACDSee tych krzywych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 4 Listopada 2011 Autor Share Napisano 4 Listopada 2011 Doszły beczki na paliwo (wiem, są trochę krzywo, wyrównam), trochę drobiazgów i belka do wyciągania z błota (z patyka znalezionego na spacerze). Pasy identyfikacyjne (Czechosłowacja 1968) malowane Vallejo Foundation White częściowo z użyciem taśmy maskującej Tamiyi a częściowo "od ręki" - (zresztą w rzeczywistości idealnie równe nie były) - wymagają jeszcze poprawek małym pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 4 Listopada 2011 Share Napisano 4 Listopada 2011 Czy dziurka w lufie nie powinna być aby nieco szersza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Listopada 2011 Share Napisano 4 Listopada 2011 Co teraz będzie - łoś (wash)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 5 Listopada 2011 Autor Share Napisano 5 Listopada 2011 Wylot lufy do lekkiego rozwiercenia - obecnie ma około 1.2 mm średnicy, powinien mieć 1.6 by uzyskać w rzeczywistości kaliber 115 mm. W następnej kolejności jeszcze parę drobiazgów (wkm plot, uchwyty do siatki maskującej na wieży), potem kalki. Dopiero po kalkach wash i brudzenie - przynajmniej taką mam obecnie koncepcje kolejności prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 3 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2011 Belka do wyciągania z błota pocieniona. Wylot lufy rozwiercony. Pasy poprawione. Kalki z wygrzebanych pozostałości (oryginalne miały zbyt małe cyfry). Doszedł wash (brąz van Dycka, olej dla artystów) i wytarcia (ołówek i srebrna kredka) - autorstwa głównie mojej Żony. W następnym etapie dojdzie wkm plot i liny holownicze, potem brudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Grudnia 2011 Share Napisano 3 Grudnia 2011 Na niektórych zdjęciach nie widać że to 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 Na niektórych zdjęciach nie widać że to 1/72. Widać, widać. I nie mam nic do wykonania bo jest ładne tylko do samego zestawu. Mi on bardziej przypomina zabawkę z kiosku niż model. Italerka się nie popisała no chyba, że czołg w realu tez tak wygląda. Nie wiem bo się nie znam. ;) Czekam na dalsze prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 że czołg w realu tez tak wygląda. Nie wiem bo się nie znam. No nie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 Mi on bardziej przypomina zabawkę z kiosku niż model. Italerka się nie popisała. No nie - bo to stare Escii - lata 80-siate XX W. 2/3 72 Italki z pancerki to dawne Escii.Raz lepiej/raz gorzej.Tak jest w przypadku T-62. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 31 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2012 Tym razem niedużo nowego. Wkm plot. na wieży, przyciemniony wylot lufy od wnętrza i wydech, wstępnie ułożone liny holownicze wygięte z drutu. Czarna Pactra złazi mi z drutu przy byle dotknięciu, pomaluję liny jeszcze raz Humbrolem - może lepiej złapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Podmaluj liny sido a potem dopiero czarną Pactrą.Lepsza przyczepność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Zmatuj drut papierem ściernym (grubszym) i odtłuść. Farba będzie trzymała się. Swoją drogą, to wymień te gąski na fototrawione lub żywiczne, te plastikowe fatalnie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 4 Lutego 2012 Autor Share Napisano 4 Lutego 2012 Swoją drogą, to wymień te gąski na fototrawione lub żywiczne, te plastikowe fatalnie wyglądają. Gdzie można takowe dostać i w jakiej cenie? Cena o tyle ważna że model kupiłem okazyjnie i nie bardzo mi się uśmiecha wydać na gąsienice więcej niż na całą resztę - a sam model i tak cudem zgodności z oryginałem nie będzie. Edyta: znalazłem - 38 zł czyli prawie 2x więcej niż dałem za model - nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Czy nie warto, mam inne zdanie. Często bywa, że model kosztuje np. 10 zł. a waloryzacje pow. 50 zł. tak to jest, ale liczy się efekt końcowy, że model wygląda jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxolek914 Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Nie chce nic mówić, ale jak malowałem ten czołg w 1:35 z Trumpka to w instrukcji farby do malowania kadłuba były w kolorze olive(A33) a nie Russian Armor Green(A114)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 5 Lutego 2012 Autor Share Napisano 5 Lutego 2012 maxolek A114 to Olive Drab ANA613, Russian Armor Green to A112. A33 to z kolei Medium Green (nie olive) - pewnie miałeś na myśli A30 Olive Drab. A114 to taka oliwka trochę ciemniejsza od A30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 21 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Doszło brudzenie suchymi pastelami. Zapraszam do galerii http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=32727 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi