R_Mazzi Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 Po otwarciu pudełka z Elefantem, którego to wybrałem na model konkursowy, okazało się, że siedzi tam jeszcze jeden fryc. A dokładnie, to trzy takie oto ramki, plus mała blaszka: Jak widać jest to ... Tygrys.... Tak wiem, wiem czegoś bardziej trywialnego nie mogłem wymyślić. Proszę znacząco nie chrząkać, nie ziewać, nie mruczeć i nie krzywić się. Stało się. Kotek wraz ze Słoniem ładują się razem na warsztat Pudełka nie mam, nie mówiąc już o takim detalu jak instrukcja (w sumie obejdzie się Znacznie bardziej zmartwił mnie brak kopułki wentylatora (?) która docelowo powinna znajdować się między włazami kierowcy i strzelca. Tak to jest już z ramkami kupionymi w mocno okazyjnej cenie Model dostanie zimmerit (żywiczny), lufę i blachę Parta z detalami. Myślę, że będzie łatwo czysto i przyjemnie. Swe pobożne życzenia opieram na doświadczeniach z bliźniaczym modelem (z wieżą produkcyjną) który pozostał w mej pamięci jako bezproblemowy (no może poza gąsienicami, które są mocno na styk). Malowanie dla tego klocka znalazłem takie: ale chciałbym wcześniej się dowiedzieć, czy ma ono coś wspólnego z rzeczywistością. Nie ukrywam, że w tym punkcie liczę na pomoc bardziej obeznanych z pancerką Tysiącletniej Rzeszy. Obrazek znaleziony gdzieś na sieci, prawie na 100% z którejś z monografii wyd Militaria. Hehe, dwa tematy w konkursie, tiaaa jestem liderem hehehehe A tak serio, mam nadzieję, że któryś z tych dwóch modeli uda mi się skończyć wraz z początkiem wiosny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 Super! (hahah, jak chcesz instrukcje to Ci chętnie prześle, bo mam :]) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 Ale mnie zaskoczyłeś tym modelem, bo mam w planach także pokazać się w konkursie w Tygryskiem z wieżą Porsche, ale w 1/35 i w planach mam takie samo malowanie jakie podałeś Co do tego schematu to wydaje mi się prawidłowy, bo kiedyś znalazłem takie zdjęcie, niestety bez opisu, kiedy i gdzie zostało zrobione: Zdjęcie pochodzi z http://www.ww2incolor.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 lufę Można wiedzieć dokładnie jaką dostanie lufę ten model? Chodzi mi o firmę i nr. Bardzo fajny modelik ogólnie się szykuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 RB Model 72B08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 19 Października 2009 Autor Share Napisano 19 Października 2009 Ale mnie zaskoczyłeś tym modelem, bo mam w planach także pokazać się w konkursie w Tygryskiem z wieżą Porsche, ale w 1/35 i w planach mam takie samo malowanie jakie podałeś No to dajesz. We dwóch zawsze raźniej Dzięki za fotkę A masz jakiś model już upatrzony? Ten egzemplarz to na moją skromną wiedzę dość wczesny typ. Osłony na wydech, to coś na tylnej płycie (kominek do brodzenia??? ) jednoczęściowa lufa, ale za to nowe koła napędowe..... Kurcze szkoda, że w 72 nikt nie produkuje gąsienic transportowych RB Model 72B08 A ta lufka jest jednoczęściowa? Bo w katalogu RB jest tylko fotka końcówki z hamulcem. One też co prawda niby się odrobinę różnią ale po tym detalu rozpoznać nie potrafię a w opisie nie pisze Podziwiając fotkę nasuneło mi się parę pytań: - czy pod błotnikami bocznymi był zimmerit? Różne wersje znalazłem - czy wydech w tej maszynie jest taki sam jak w tygrysie I (tzn to co jest pod osłoną, gruba "rura", pięć słupków i okrągły dekielek) - cóż to może być na wieży? kanistry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 tak to Initial ale już ma nowe koła napędowe. Fotka o ile pamiętam to Holandia. Chwilkę przed Market Garden. Chętnie popatrzę na tego stwora w 72 w mistrzowskim wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 No to dajesz. We dwóch zawsze raźniej Heh prawdę mówiąc trochę boję się takiej konkurencji, bo wyjdzie na to, że zostanę pokonany przez siedem-dwójkę A masz jakiś model już upatrzony? Tak, wystartuję z Tigerem Dragona z Zimmeritem nr kat. 6302, było ich ostatnio kilka na forum. Do niego mam w planach dokupić gąski transportowe Friula i żwyiczną platformę kolejową ATAK czy pod błotnikami bocznymi był zimmerit? Różne wersje znalazłem Tak czy wydech w tej maszynie jest taki sam jak w tygrysie I (tzn to co jest pod osłoną, gruba "rura", pięć słupków i okrągły dekielek) Tutaj nie jestem pewien, ale na missing lynx znalazłem galerię, gdzie ktoś zrobił Tigera z tego typu wydechami i jest zdjęcie samych wydechów, więc ja będę się częściowo na tym wzorował, tutaj link do galerii cóż to może być na wieży? kanistry? Pojęcia nie mam, mnie to wygląda na jakieś buty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 A ta lufka jest jednoczęściowa? Bo w katalogu RB jest tylko fotka końcówki z hamulcem. One też co prawda niby się odrobinę różnią ale po tym detalu rozpoznać nie potrafię a w opisie nie pisze Lufa jest dwuczęściowa, mam ja akurat i tu moje zdziwienie. Sam mam model od Dragon-a i ta lufa zestawowa jest trochę inna od tej z RB. I wg mnie (tak na oko) ta lufa RB Model 72B08 jest do tego modelu: Fotka z Google. Przykład do pokazania tylko wersji czołgu. Czyli niby ta lufa metalowa RB jest do wieży Henschel niż Porsche (na tym kończy się moja wiedza)? Czy ta właśnie lufa pasuje też do wieży Porsche? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 20 Października 2009 Autor Share Napisano 20 Października 2009 Czyli niby ta lufa metalowa RB jest do wieży Henschel niż Porsche (na tym kończy się moja wiedza)? Czy ta właśnie lufa pasuje też do wieży Porsche? Późne porsche miały lufę dwuczęściową wczesne jedno... Zależy więc od konkretnego wozu który chcesz zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 20 Października 2009 Autor Share Napisano 20 Października 2009 Podobnie jak słonik tak i "porsche" ma już wstępnie pomalowane łapcie Wracając jeszcze raz do tematu lufy... Wizualnie wydaje mi się, że pasowała by np RB72B10 czyli pukawka ferdynada/elefanta. Przynajmniej porównując ją z tym co daje revell w ramkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 31 Października 2009 Autor Share Napisano 31 Października 2009 Update in-box'a Zdjęcie robione na wariata Młody i tak zasypał tatusia do mamy Na szczęście dla niego wszystko związane z modelarstwem to na razie albo czołg albo klej. Donos o kupnie nowego kleju (taaa kropelka, 3 zeta ) nie wstrząsnał posadami naszej jednostki społecznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 5 Listopada 2009 Autor Share Napisano 5 Listopada 2009 Powolutku do przodu, zacząłem od kółek kociaka... Tiaaa już wiem czemu wolę T-34 Zazwyczaj na początku przygotowuję sobie też bazę pod podstawkę. Także i tym razem z następujących elementów: (taśma termoprzylepna, taśma dwustronna, taśma bezbarwna, płytka MDF, biała kartka przy użyciu sprzętów AGD powszechnych w każdym domu otrzymałem coś takiego: Wdając się w szczegóły: Rozgrzanym do czerwoności żelazkiem połączyłem płytę z oleiną. Zadrukowaną kartkę podkleiłem od tyłu taśmą dwustronna i zabezpieczyłem przeźroczystą od frontu. Powstałe w ten sposób etykietki oczywiście przykleję na samym końcu.... Skoro mam już podstawkę to mogę ją wykorzystać. Na przykład do zrobienie koło jeża: Przy okazji zabaw z nożykiem obciachałem kadłub: i wieżę: z elementów które będą w następnych etapach czymś tam zastąpione. No i skoro już wdaję się w takie szczegóły, to pochwalę się, że zasypałem opiłkami ramek i zaszpachlowałem dziury których fragmenty niezbyt estetycznie zdobiły by przód kociaka To tyle na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 Wracając do starej zagadki, co leży na wieży, to odpowiadam, że to są 2 ogniwa gąsienicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 Wracając do starej zagadki, co leży na wieży, to odpowiadam, że to są 2 ogniwa gąsienicy Faktycznie. Wogóle o tym nie pomyślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 9 Listopada 2009 Autor Share Napisano 9 Listopada 2009 magnetyczne miny wrednych kapitalistów/komunistów już nam nie groźne ;) parę miejsc do poprawki i w następnym odcinku założymy chyba łapcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matejson Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 Cześć, Kilka lat temu zbudowałem Tiger'a II Porsche z tych samych zestawów. viewtopic.php?t=1137&highlight=kingtiger Dzisiaj na pewno inaczej bym się do niego zabrał w kwesti malowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 18 Listopada 2009 Share Napisano 18 Listopada 2009 Rafał to Ty tak ładnie pocieniłeś peryskopy na wieży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 18 Listopada 2009 Autor Share Napisano 18 Listopada 2009 Rafał to Ty tak ładnie pocieniłeś peryskopy na wieży? Jam się nie chwaląc to sprawił Poszło nadspodziewanie łatwo.... ta żywica Atak'u bardzo fajnie się obrabia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 19 Listopada 2009 Share Napisano 19 Listopada 2009 Jam się nie chwaląc to sprawił Nio fajnie to wygląda, ze tak powiem strategiczny element na który wiele osób zwruci uwage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 20 Listopada 2009 Autor Share Napisano 20 Listopada 2009 Nio fajnie to wygląda, ze tak powiem strategiczny element na który wiele osób zwruci uwage Heh, jakoś tak naturalnie mi się to udało zrobić, że przeszedłem nad tym do porządku dziennego i zapomniałem się tym w ogóle pochwalić. Dobrze, że zachowaliście czujność A teraz do rzeczy. W przeciągu ostatnich dwóch tygodni udało mi się: - pomalować koła - ubłocić boki wanny - potraktować gąsienice rdzawym pigmentem - trzema rodzajami ziemistego: - przetrzeć wnętrze gun metalem: Na zewnętrznej stronie poczekam z tym na koniec. Zabawa z gąsienicami w ramkach oczywiście mocno wstępna... Ot, co by sobie życie uprościć... Założyłem jedną stronę łapci: Gąsienica siadła na pewno lepiej niż w moim poprzednim tygrysie, ale jakiejś tam odchyłki od pionu zapewne będzie się można dopatrzeć.... Najbardziej badziewnymi miejscami są łączenia dolnej "taśmy" z ogniwkami zaczynającymi "łuk". Cóż, po ostatnich trzech modelach z gąsienicami UM, teraz była pora wrócić na ziemię. Ale te to i tak chyba była buła z masłem w porównaniu z słoniem W przyszłym tygodniu myślę, że pojawi się drugi "bucik". Grzegorz obiecałem szczegółową relecję z klejenia łapci ale młody tak skutecznie schował w zeszły weekend aku z aparatu, że dopiero dziś udało się go znaleść.... Postaram się przy drugiej stronie cyknąć fotki w trakcie klejenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 20 Listopada 2009 Share Napisano 20 Listopada 2009 Błotko wygląda bardzo realistycznie, to mi się spodobało. Gąski bez zarzutu są wyśmienite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 20 Listopada 2009 Share Napisano 20 Listopada 2009 Widzę, że prace posuwają sie do przodu. Fajnie Ci wyszło błocenie wanny, aż szkoda że tego prawie nie będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 25 Listopada 2009 Autor Share Napisano 25 Listopada 2009 Druga strona medalu... Zacząłem od przyklejenia paska na dole: Następnie z pojedyńczych ogniwek i jednego dłuższego fragmentu ukształtowałem łuk z przodu. Koło napędowe wkleiłem na stałe dopiero jak gąsienica złapała jako taki pion: Najdłuższy odcinek gąsienicy ukształtowałem najpierw w paluchach a później różnego kalibru kołeczkami docisnąłem do kół: Ostatecznie wyszło coś takiego: Przepraszam za zdjęcia, część z nich robiona mocno z doskoku... Gąsienice oczywiście w stanie surowym. Reszta prac przy nich tradycyjnie na samym końcu.... Taka uwaga.... Jak się jest zdecydowanym na przyklejenie błotników spokojnie można zrobić łuk z tyłu, z przodu i dopasować gdzieś na łączeniu przedniego łuku z taśmą... Błotniki są na tyle duże że zakryją nawet dużego bąbla Liczba ogniwek jest na styk, nie można żadnego zgubić bo braknie... Natomiast sama gąsienica jest minimalnie (przynajmniej mnie tak wyszła) o jakieś pół ogniwka za długa... Ale wiedząc o tym można spokojnie to zgubić po drodze I jeszcze jedno pytanie: czy gdybym chciał pociachać na kawałki błotniki, powinienem zrobić to z lewej czy z prawej strony tego przetłoczenia? Po czerwonej czy zielonej linii? A może to nie jest wcale żadne przetłoczenie tylko dodatkowy pasek blachy na łączeniu błotników??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 Ładnie, ładnie! Ten zimmerit na pewno odpowiednio powyciągany doda uroku całości. Będziesz go skubał jakoś, czy funkel nówka nietłuczona zostanie? Strasznie żałuje Katowic i tego, że nie zobaczyłem Twoich maluchów :( Niestety z powodu ostrego zapalenia spojówek, moja dziewczyna praktycznie zaniewidziała na dwa dni i musiałem jej pomagać niemal we wszystkim... Swoją drogą nikomu nie życzę utraty wzroku. To koszmar jest jakiś, a my przeżyliśmy ledwo namiastkę...... :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi