bartek33365 Napisano 28 Czerwca 2013 Share Napisano 28 Czerwca 2013 Witam w warsztacie Karasia. Do modelu zamierzam dodać blaszki zestawowe oraz gdy będzie trzeba zrobić coś samemu. Chcę również wykonać nity. Nitowadło jutro odbieram. Koniec gadania czas na zdjęcia. Mały In-box Wersja malowania którą zamierzam wykonać to Samolot dowódcy 12 Eskadry Liniowej 1 Pułku Lotniczego, Warszawa Okęcie 1938 r. Oraz dodatkowe materiały którymi zamierzam się wspierać min. w robieniu nitów. Zdjęcie oryginalnego samolotu Oraz pierwsze prace jakie zostały wykonane. Czyli Karaś był w praniu aby pozbyć się po formowego tłuszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 28 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2013 I pierwsze prace przy wnętrzu. Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 28 Czerwca 2013 Share Napisano 28 Czerwca 2013 Bartku, pozwól że przysiądę sobie i poobserwuję Twoje postępy (w moim "składzie mienia wojskowego" czekają 2 Karasie w "48" i 2 w "72" na swoją kolej). Będę pilnie obserwował i się uczył . Trzymam kciuki...Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 28 Czerwca 2013 Share Napisano 28 Czerwca 2013 Ja też popatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 29 Czerwca 2013 Share Napisano 29 Czerwca 2013 To i ja z chęcią będę podglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 29 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2013 Dzięki i Zapraszam do zaglądania. A tymczasem powoli zmierzam do zakończenia prac nad wnętrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 30 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2013 Po ciężkiej walce kadłub sklejony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Czerwca 2013 Share Napisano 30 Czerwca 2013 Chyba jak zkażdym wypustem tej firmy czeka cię dużo roboty - no przynajmniej z tego co widzę na zdjęciach. Ale środek wyszedł ci bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 2 Lipca 2013 Autor Share Napisano 2 Lipca 2013 Efekt dzisiejszych prac przy przodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 3 Lipca 2013 Autor Share Napisano 3 Lipca 2013 Myślę iż dzisiejsza praca była najgorsza przy całej jak dotąd budowie Karasia. I takie tam na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Lipca 2013 Share Napisano 3 Lipca 2013 A co było nie tegez? Spasowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parabolek Napisano 3 Lipca 2013 Share Napisano 3 Lipca 2013 Późno wpadam ale postaram się zasiąść w pierwszym rzędzie jeśli znajdzie się miejsce Środek bardzo ci fajnie wyszedł więc kibicuje i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 3 Lipca 2013 Autor Share Napisano 3 Lipca 2013 A co było nie tegez? Spasowanie? Między innymi tak i duże szczeliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RCTRAX-PL Napisano 3 Lipca 2013 Share Napisano 3 Lipca 2013 Czekam niecierpliwie na rozwój sytuacji bo mam taki sam model i syn mnie męczy, żemy zacząć go wspólnie sklejać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 7 Lipca 2013 Autor Share Napisano 7 Lipca 2013 Po ostatnich dniach pracy Karaś nabiera kształtów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 8 Lipca 2013 Autor Share Napisano 8 Lipca 2013 Powoli zbliżam się do nakładania podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parabolek Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 Ładnie ci to idzie Nie moge się doczekać finału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 9 Lipca 2013 Share Napisano 9 Lipca 2013 Ech, piękną ma sylwetkę ten nasz Karaś Tak nieśmiało zapytam co z nitowaniem ? Będziesz robił przed malowaniem podkładu czy po ? Wypadało by też zaszpachlować i wyrównać szczeliny/uskoki, zwłaszcza te na styku obu połówek kadłuba, jeszcze przed nałożeniem podkładu. Ta szpara w tylnej części ogonowej aż kłuje w oczy. Jeśli taki był plan to nie przeszkadzam w pracach i zasiadam na widowni Edit: Czy jednoczesne opuszczenie obu lotek na skrzydłach to działanie celowe i świadome ? Nie znam aż tak dobrze Karasia ale wydaje się mało realnym aby obie lotki były ustawione tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 9 Lipca 2013 Autor Share Napisano 9 Lipca 2013 No więc tak. Ciesze się że się podoba. Dzięki za napisanie o lotkach bo bym popełnił babola, tzn nie wiem czy mogą być obie w dół ale lepiej to poprawić. Wszystko co trzeba jest po szpachlowane i wyszlifowane z tym że nie używam szpachli a kleju CA, nie wielka ilość może zdziałać cuda. A ta szpara musi być bo jest to miejsce na karabin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 9 Lipca 2013 Share Napisano 9 Lipca 2013 [...] Wszystko co trzeba jest po szpachlowane i wyszlifowane z tym że nie używam szpachli a kleju CA, nie wielka ilość może zdziałać cuda. A ta szpara musi być bo jest to miejsce na karabin. Nie tą górna szparę miałem na myśli tylko dolną. Klej CA jest niezbyt fotogeniczny i na zdjęciach niezauważalny ale skoro zaszpachlowałeś co trzeba to więcej pytań nie mam. Działaj tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 9 Lipca 2013 Autor Share Napisano 9 Lipca 2013 Nad dołem trwają prace. Zapomniałem napisać że nitowania raczej nie będzie. Bo jeszcze tego nie robiłem, a model bierze udział w konkursie na innym forum i nie chciałbym przypadkiem coś zniszczyć. W kolejce czeka Stukas w 48 i chyba najprawdopodobniej na nim będę ćwiczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 9 Lipca 2013 Autor Share Napisano 9 Lipca 2013 Karaś czeka już tylko na podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 9 Lipca 2013 Share Napisano 9 Lipca 2013 Ładnie idziesz z Karasiem podziwiam postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EMP Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 ... Edit: Czy jednoczesne opuszczenie obu lotek na skrzydłach to działanie celowe i świadome ? Nie znam aż tak dobrze Karasia ale wydaje się mało realnym aby obie lotki były ustawione tak samo. Lotki w każdym typie samolotu wychylają się w przeciwne strony. Jeśli jedna wychyla się do góry to druga idzie w dół z tym, że nie jest to taki sam kąt: http://pl.wikipedia.org/wiki/Powierzchnie_sterowe Ale powierzchnie sterowe na sterze wysokości wychylają się już tak samo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Może troszkę spiłuj krawędzie spływu na skrzydle, klapach i lotkach? Nie jest to skomplikowany zabieg, a dużo poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi