Jamat Napisano 12 Lutego 2013 Share Napisano 12 Lutego 2013 Witam wszystkich. Nadszedł czas na mój pierwszy warsztat. Model to A39 Tortoise. Za ponad 220zł dostajemy 9 zielonych ramek, 2 części kadłuba oraz nylonowy sznurek. Nie ma żadnych blaszek, przezroczystych wizjerów czy aluminiowej lufy. Za taką cenne to trochę mało. Jednak nie będę ukrywał, że brzydota tego brytola urzekła mnie. Wypraski ładnie wyglądają a wypychacze są w niewidocznych miejscach. Tylko na kadłubie widać ślady łączenia form. Do budowy zamierzam użyć dodatkowo luf karabinowych Besa od RB Model i miedzianej linki od eureki. Życzę miłego śledzenia wątku i proszę o wszelkie uwagi i podpowiedzi. Jeszcze in box dla zainteresowanych. Nadbudówka Kadłub Wypraska ,,A,, sztuk dwie Wypraska ,,B,, sztuk dwie Wypraska ,,C,, sztuk jedna Wypraska ,,D,, sztuk jedna Gąski sztuk trzy Instrukcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomB(raider) Napisano 12 Lutego 2013 Share Napisano 12 Lutego 2013 Czy znane są wady tego modelu? Przelotnie widziałem jakiś warsztat i było widać kilka poprawek, a na AFV Modeller jest Pistol Port do tego modelu. Potworek ma swój urok. Będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Z montowaniem zawieszenia są jakieś jaja podobno jak się wg instrukcji robi. Konkretnie o wózki jezdne chodziło, przynajmniej tyle wynikało jak przeglądałem jakiś angielskojezyczny blog. Ale koleś pisał , że można sobie z tym poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 No pięknie!! Będę na pewno odwiedzał ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 http://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234925945-a39-tortoise-135-meng-models-work-in-progress/ Tutaj warsztat na stronie brytyjskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Za ponad 220zł dostajemy 9 zielonych ramek, 2 części kadłuba oraz nylonowy sznurek. Pewnie kupiłeś w naszym rodzimym kraju. Na ebayu można go kupić za ok 160 zł z przesyłką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 gościu fajnie robi ten model i coś wspomina o tych wózkach ale nie zrozumiałem co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 13 Lutego 2013 Autor Share Napisano 13 Lutego 2013 Witam wszystkich. Dzięki za linki, chętnie z nich skorzystam. A39 posiada niesymetryczny układ jezdny, a Meng odlał układy napinające, jakby były identyczne. Po małej przeróbce wyglądają tak: Na dzisiaj niestety to wszystko Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Czekałem, czekałem i się doczekałem. Będę z ciekawością śledził ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 13 Lutego 2013 Share Napisano 13 Lutego 2013 Oj ale śliczny też będę podglądał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 14 Lutego 2013 Autor Share Napisano 14 Lutego 2013 Właśnie skończyłem układ jezdny. Sama przyjemność, 32 koła jezdne i 24 podtrzymujących: Jakby, komuś przeszkadzało że coś jest krzywe, to powiem że tylko tyle widać: A tutaj mamy małe porównanie z Jagdtigerem: Mam małe pytanie, czy Dark Green UA 001 z palety Lifecolor nada się na kolor bazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 Będziesz dawał całe gąsienice, czy tylko lekko wpuszczone? Będa zestawowe? P.S. Widziałem na żywo to bydle jeżdżące w Bovington - robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 14 Lutego 2013 Autor Share Napisano 14 Lutego 2013 Raczej nie będę robił całych i tak osłony boczne wszystko zakryją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 Robi wrażenie , fakturki odlewu bardzo ładne , układ jezdny prawie jak w Churchillu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 Relacje z budowy będę oglądał sam miałem chęci na ten model , ale górą była pantera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 16 Lutego 2013 Autor Share Napisano 16 Lutego 2013 Żółwik w końcu stanął na nogach i to w butach: Czas zabrać się za górę: Model posiada ładnie wykonaną fakturę, ale co z tego jak kilku miejscach jest przesuniecie formy i trzeba szlifować i na nowo odtwarzać fakturę. W kilku miejscach znalazłem jamy skurczowe, więc Tortoise nie można zaliczyć do klocków lego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek M Napisano 16 Lutego 2013 Share Napisano 16 Lutego 2013 Szkoda, że nie zdecydowałeś się otworzyć jednej z klap w bocznych osłonach. Sam temat ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 16 Lutego 2013 Autor Share Napisano 16 Lutego 2013 (edytowane) Wieżyczka skończona. Wymieniłem zestawowe lufy karabinów na świetny produkt RB Models. Kabel od wyrzutni granatów dymnych wykonałem z mosiężnego drutu, a sprężynę od włazu z miedzianego 0,25mm. Edytowane 16 Lutego 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 16 Lutego 2013 Share Napisano 16 Lutego 2013 Coś ze zdjęciami nie tak... przynajmniej mi się nie pokazują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 16 Lutego 2013 Autor Share Napisano 16 Lutego 2013 Już poprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 17 Lutego 2013 Autor Share Napisano 17 Lutego 2013 Witam wszystkich. Model powoli zaczyna nabierać kształtów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 No kurde fajny jest. Szybko Ci idzie budowa. Jak składalność Menga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 Fakt, szybkość jest. To pod koniec tygodnia chyba jakieś malowanie się szykuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamat Napisano 18 Lutego 2013 Autor Share Napisano 18 Lutego 2013 Akurat miałem urlop, więc szło szybko. Ale tak na prawdę nie jest to skomplikowany model z ogromną ilością części, większość poszła i tak na mało widoczne podwozie. A co do składalnośći, wszystko do siebie pasuje. Szpachla idzie tylko tam gdzie trzeba odtworzyć fakturę odlewu. Pozostało mi tylko porobić uchwyty i kabelki z drutu, więc myślę że już środa/czwartek będę kładł podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 No to czekamy bo poskładany ładnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi