kjp_a_man Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 Ja popieram teorię z Ultrą …Jako początkujący używałem Aztek 4709. Potem ze względu na córkę dokupiłem Aztek 3206.Potrzebując precyzyjnej plamki dokupiłem Paasche VJR. Córka zrezygnowała z modelarstwa, a dołączył syn. Ponieważ byłem zadowolony z Paasche VJR, a w miarę postępu moich umiejętności coraz mniej z tych Azteków, zakupiłem Paasche TG. Po wypróbowaniu ostatniego syn powiedział, że Azteki mogą isć w odstawkę. W tej chwili malujemy aerografami Paasche. VJR precyzyjne i małe rzeczy. TG Talon większe i wymagające grubszego krycia. Popieram teorię, że na rynku jest większy wybór niż jeden aerograf jednej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 16 Marca 2015 Share Napisano 16 Marca 2015 ....Popieram teorię, że na rynku jest większy wybór niż jeden aerograf jednej firmy. ok zgadzam się i nie mam nic a nic przeciwko aerkom passche nawet z tych samych względów chcę sobie dokupić VJR, ale skoro dyskutujemy z modelarzem który kupuje swój pierwszy aerograf to przede wszystkim odradzamy mu to co zawiodło a polecamy coś najbliższego ceną a VJR jest o 100 zł droższy od Ultry (około) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demo Napisano 22 Marca 2015 Autor Share Napisano 22 Marca 2015 Witam ponownie. Z powodu braku czasu zrobienie modelu troche sie wydluzy. Aerograf i kompresor ultry w drodze. Mam zamiar zlozyc zamowienie w mojehobby by zaopatrzyc sie w podstawowe narzedzia pracy w troche wiekszym wydaniu. Takze prosze o pomoc by za jednym zamachem zlozyc porzadne zamowienie i o niczym potrzebnym nie zapomniec. 600 zl w zaokragleniu aero z kompresorem + niezbedna chemia itd. Czyli licze kolo tysiaka na wszystko aby miec wszystko co potrzebne na pocztku swojej drogi. Z czasem bede dokupywal wszystkiego gdy sie troche podszkole. Takze poki co mam w koszyku to : - rozcienczalnik Wamod - pedzle akwarelowe 2x okragly i 2x plaski rozmiar 4 oba mag-pol - pedzel retuszerski 2x 0 i 2x 00 mag-pol - Finishing Abrasives P2000 - 3 Sheets (papier scierny mam 400, 600, 800 + wodny 1200) - Tamiya Sanding Sponge Sheet - 1500 - zmywalna szpachlowka akrylowa (bo ta najtansza z wamodu jakos mi nie podchodzi) - mark fit pod kalke - white spirit - opozniacz do farb akrylowych - pigment fixer - vallejo rust pigment, smoke black do okopcen + jakis pigment earth european mysle i nie wiem co jeszcze - gun metal non buff metalizer (nie wiem czy lepszy jest ten czy ten ktory trzeba polerowac) Bede zamawial farbki do washa van gogha 4 kolory z poradnika i co do tego jeszce polecacie ? jakies kolory pacrty ktore najczesciej sie uzywa w pancerce ? Czego mi jeszcze brakuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demo Napisano 22 Marca 2015 Autor Share Napisano 22 Marca 2015 Kupilem rowniez podklad w sprayu do zderzakow jakis tam o nazwie color czarny polmat bo nie bylo nigdzie duplicoloru i innych polecanych na forum. Mam dosyc zabawy pedzlem bo kladzenie podkladu czy koloru na calym modelu trwalo u mnie poltrej godziny. Prysnalem plastikowy element oraz blotnik rowerowy i dobrze to wyglada. Klasc dwie cienkie warstwy sprayu czy wystarczy jedna ? I pytanie czy bandaze na kolach malowac czarnym kolorem jak bede mial nalozony juz kolor czarnym podkladowy czy wystarczy psiknac podklad na calosc a potem tylko srodek pomalowac bazowym kolorem i nie ruszac juz bandazy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Sorry. Taka moja rada; kupuj wszystko pod dany model, farby, pigmenty, etc. Podkład to podkład nie warstwa nawierzchniowa, czyli malujemy na czarno ( właściwie to kolor gumy ). Kup jeszcze szary podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demo Napisano 10 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2015 Witam po dlugiej przerwie. Pierwsze malowanie aerografem za soba, powiem szczerze ze bardzo on ulatwia prace czyniac ja czyms przyjemnym Tak wiec podklad polozony byl na nowo czarny z tym ze popelnilem ten blad ze malowalem niektore miejsca z dalszej odleglosci wiec wystapila lekko chropowata powierzchnia z czego po polozeniu bazowego koloru jej w ogole nie widac ani zbytnio nie czuc takze nie jest tak zle. Malowanie kol nie wyszlo z tego wzgledu ze najwidoczniej polozylem ten prostokat z kolami (nie wiem jak to sie nazywa) chyba nie w ta strone co trzeba bo farba zaszla na bandaze i w ten oto sposob kola trafily do sloja z cleanuxem (farb abazowa zeszla a podklad pol na pol ale mysle ze po pomalowaniu znow podkladem nie powinno nic byc widac). Teraz pytanie 1. Malujac aerografem pierwsza warstwe bazowego koloru malowac ze spustem na full czy na np 60% ? Oczywiscie wykonuje takie ruchy by nie zalac modelu. 2. Malujac srodek kol kolorem bazowym klasc tez dwie warstwy ? Pytam dlatego bo nie chcialbym znow wyjechac na bandaze i zmywac potem kolejny raz. 3. Wydaje mi sie ze zrobilem blad w tym ze staralem sie pokryc caly model dosyc dokladnie bez niedomalowanych miejsc i stad wynika moje pytanie a mianowicie czy jesli mam polozony podklad na modelu dosyc dobrze to porzebna mi kolejna warstwa ? 4. Wyrzucilem szpachle Wamod putty bo skruszyla sie z przodu kadluba i zastapilem ja szpachla akrylowa 5. Tam gdzie widac czarne slady po paluchac beda usuniete 6. Pierwszy model bardzo pomocny bo na bierzaco sie ucze i wiem gdzie popelniam bledy takze moja przygoda z modelarstwem bedzie sie rozijac w dobrym kierunku. Jak opanuje pancerke to wezme sie za ludziki a pozniej dioramy. Ponizej kilka fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demo Napisano 10 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2015 A i jeszcze jedno czy podklad w spreyu klasc w jednej warstwie czy wiecej ? a w Aero ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoker Napisano 10 Kwietnia 2015 Share Napisano 10 Kwietnia 2015 Podkładem maluj do pokrycia tylko daj każdej warstwie podeschnąć trochę, a malowanie aero po prostu wymaga wprawy :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demo Napisano 15 Maja 2015 Autor Share Napisano 15 Maja 2015 Witam po dlugiej przerwie. Przez ten czas model plywal w kapieli odswiezajacej 3 razy i po kazdej nieudanej probie musialem jakis czas odetchnac. Malowanie bandazy srednio poniewaz moja tabelka z kolkami byla na te kola niewymiarowa albo za malo albo za duzo pokrywala takze zrobione jak zrobione, poprawione pedzlem wrzuce kilka fotek z postepu prac i opisze po kotce co nie co. Po polozeniu sidoluxu i kalek Model po biedroneczce w kropeczki Tutaj po washu w ktorym mam mieszane uczucie poniewaz scieralem suchymi patyczkami ( caly wash sie rozmazywal i usuwal z nitow i dookola niego ) a w trudno dostepnych miejscach pedzelek i white spirit ( wszystko sie scieralo ze w ogole nic nie zostawalo ) i nie pasuje mi to wiec nie wiem czy tego nie powtorzyc. Lakier bezbarwny matowy polozony na to. Ogolnie probowalem washa nakladac punktowo a po czesci na czesc modelu by sprawdzic jak sie zachowuje na danej powierzchni. Tutaj efekty po scieraniu Mala poprawka gory I teraz pytanie co sie stalo z pancerzem wiezy ? To od washa ? Model byl pokryty 2 razy sido przed i po kalkach potem po biedronie znow sido i kolejny wash. Nakladalem caly wash na wieze i otrzymalem cos takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demo Napisano 15 Maja 2015 Autor Share Napisano 15 Maja 2015 Ogolnie widze gdzie popelniam bledy, zauwazylem ze wiele rzeczy przeaczam ale od tego jest pierwszy model by sie na nim nauczyc jak najwiecej. Takze kazda technike staram sie na nim przerobic. Jesli sie naucze ladnie sklejac, malowac i postarzac modele to kupie drugiego wagena 2 i zrobie go porzadnie. Dziekuje za zainteresowanie tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Maja 2015 Share Napisano 16 Maja 2015 Trochę późno ale w końcu to nauka. Przede wszystkim malując aero mogłeś porobić rozjaśnienia. To jest największą przewaga malowania aero nad pędzlem. Kolejna sprawa to sido. Wydaje mi się że użycie go trzy razy pozalewało i tak słabe w tym modelu detale. Teraz wash. Czy przed ścieranie dałeś mu podeschnąć? U mnie to czasami i dwie godziny zanim zacznę wycierać. Osobiście nie robię wash po całości, a nawet tam gdzie robiłeś punktowy to za mocno wyjechane jak na mój gust. Z wieżą nie wiem co się stało, ale używasz gotowego washa czy sam robiłeś? Malowanie kół można też wykonać inaczej. Malujesz bazą a potem kolor do bandaży rozcienczasz i jak dotknięte pędzlem to farba się.rozplywa i otacza "metalową" część koła. Zjawisko to nazywa się napięcie powierzchniowe cieczy. No i trochę dziwna kolejność chemii. Ja u siebie robie tak: 1. Kolor bazowy plus rozjaśnienia, kamo itp. 2. Sido. 3. Kalki. 4. Sido, ale tylko na same kalki aby zabezpieczyć je przed wash i zlać z modelem. 5. Wash. 6. Obicia 7. Lakier satynowy z aero. 8. Biedronka i zacieki. 9. Lakier matowy z aero 10. Pigmenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demo Napisano 16 Maja 2015 Autor Share Napisano 16 Maja 2015 Wiec tak, chcialem rozjasnic model ale wyszlo mi raczej lekko mowiac przemalowanie pojazdu ( cale nadwozie bo podwozie zostalo nie tkniete ) niz rozjasnienia. Z sido tez doszedlem do takiego wniosku ze lepiej dac pedzelkiem na kalki same zeby nie zalewac modelu kolejna warstwa farby. Co do washa to robilem sam z brazu van dykta i white spiritem + dawalem podeschnac 2 minuty. Co do kolejnosci to jest taka jaka zostala wywnioskowana z licznych przegladanych forow, poradnikow itd. Tez mi nie pasowala zbytnio taka kolejnosc. Dokoncze model i zobacze co wyjdzie, jesli mi sie nie spodoba to kolejna kapiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Maja 2015 Share Napisano 16 Maja 2015 Ja używam dwóch wash firmy MiG - Brown i Dark Brown. Pierwszy do jasnych kolorów np. piaskowy, zimowe kamo a drugi do całej reszty. Wystarczy mi chyba na kolejnych kilkadziesiąt modeli. Ogólnie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demo Napisano 5 Lipca 2015 Autor Share Napisano 5 Lipca 2015 Po dlugiej przerwie Od przekrecania modelu zeszlo mi troche kurzu na tyle pojazdu tazke prosze nie zwracac na to uwage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artellos Napisano 5 Lipca 2015 Share Napisano 5 Lipca 2015 Obserwuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 5 Lipca 2015 Share Napisano 5 Lipca 2015 Co tu obserwować, jak czołg jest praktycznie skończony? Co do modelu - pomimo błędów mi się podoba (choć przydałyby się lepsze fotki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demo Napisano 5 Lipca 2015 Autor Share Napisano 5 Lipca 2015 Tak model skonczony, w wiekszosci wiem gdzie popelnialem bledy. Podstawa za grube warstwy sido, cieniowanie ktore nie wyszlo itp. Nad fotkami musze popracowac to fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 6 Lipca 2015 Share Napisano 6 Lipca 2015 Jak na pierwszy model wyszło bardzo obiecująco i przyzwoicie - powodzenia dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 6 Lipca 2015 Share Napisano 6 Lipca 2015 Model lepszy niż same zdjęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grazzi Napisano 6 Lipca 2015 Share Napisano 6 Lipca 2015 Jak na pierwszy raz to wyszło na prawde przyzwoicie Teraz wiesz już sporo nowych rzeczy, więc pora robić kolejne zamówienie na kolejny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demo Napisano 7 Lipca 2015 Autor Share Napisano 7 Lipca 2015 Dziekuje za opinie i slowa wsparcia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi