jaxiu Napisano 16 Września 2015 Share Napisano 16 Września 2015 (edytowane) Pamiętam świetnie pierwszą wojnę którą obejrzałem w telewizji (w zasadzie była to pierwsza wojna pokazywana na żywo w telewizji). Był rok 1990 w wiadomościach pokazywali ujęcia z pocisków trafiających precyzyjnie w cel, płoneły szyby naftowe a jednostki pancerne koalicji przeszły przez wroga jak, cytując G. S. Pattona, "(...) jak gów...no przez gęś" (tylko nie nasikali do Renu). Były Abramsy, Bradleye, Challengery, Apache, Hummery itd... Byli też oni prawdziwi Amerykańscy US Marines i poziom lansu przerastający wszystko co w życiu widziałem (miałem raptem 9 lat ) i był on główny bohater tego warsztatu M60A1 Patton z pancerzem reaktywnym oczywiście należący do US Marines http://www.primeportal.net/tanks/greg_smith/m60a1_rise_era/index.php?Page=1 Tworzywo już jest Plan: Nie przesadzić z obiciami i śladami eksploatacji. Zapanować nad washami, pigmentami i wszystkim innym co mi nie wychodzi.... Edytowane 17 Września 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Września 2015 Share Napisano 16 Września 2015 Buduj Waszmość, a ja popatrzę, gdyż zaiste, od dawna kusił mnie ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 17 Września 2015 Autor Share Napisano 17 Września 2015 Faktycznie zapędziłem się z tym Bradleyem, dzięki za korektę Czołgi biorące udział w tej operacji faktycznie powinny mieć karteczki z napisem "świeżo malowane" ;) (były przemalowywane już w Kuwejcie) Jednak zarówno obicia jak i przetarcia farby bardzo często się zdarzały These pictures were taken during Operation Desert Storm (1990-1991) and in Camp Lejeune, North Carolina (1990). http://www.primeportal.net/tanks/greg_smith/m60a1_rise_era/index.php?Page=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Zapowiada się ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 17 Września 2015 Autor Share Napisano 17 Września 2015 Obicia piaskowej farby do właściwego kamuflażu odpowiadają mojej koncepcji na ten pojazd. Tym razem naprawdę chcę dać ich minimalną ilość. Nie będę go zdzierał do żywego metalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 22 Września 2015 Autor Share Napisano 22 Września 2015 mały dodatek już w drodze Blachy Eduard 35431 M-60A1 TAMIYA http://www.mojehobby.pl/products/M-60A1-Patton-TAM.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 22 Września 2015 Share Napisano 22 Września 2015 Jak ODS to siadam i wnikliwie(czepliwie ) będę recenzował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 22 Września 2015 Autor Share Napisano 22 Września 2015 Tylko nie bij za mocno - postaram się go nie skrzywdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 23 Września 2015 Autor Share Napisano 23 Września 2015 Wszyscy gotowi? Można zaczynać? Zatem otwieram nasz program już! ;) Blachy przyszły Dzisiaj zaczynam budować. Pytanie do bardziej doświadczonych - czeka mnie zaszpachlowanie otworu w dnie wanny kadłuba, jak po wyszlifowaniu odtworzyć strukturę odlewu kadłuba? Gąbką namoczoną w szpachli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 23 Września 2015 Share Napisano 23 Września 2015 Po co odtwarzać tą strukturę, skoro nic nie będzie widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 23 Września 2015 Autor Share Napisano 23 Września 2015 jakby dachował ;) chcę to mieć przećwiczone na potrzeby późniejszych projektów - mało widoczne miejsce jest tym lepsze do ćwiczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 23 Września 2015 Share Napisano 23 Września 2015 Nitro, aceton lub klej i krótko przycięty twardy pędzel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 23 Września 2015 Autor Share Napisano 23 Września 2015 Nitro, aceton lub klej dadzą rade na szpachli akrylowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 25 Września 2015 Autor Share Napisano 25 Września 2015 No to zaczynam. Pierwsze elementy poszły w ruch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 26 Września 2015 Autor Share Napisano 26 Września 2015 Zabaw z blacharką ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 26 Września 2015 Share Napisano 26 Września 2015 Przegapiłem wcześniej ten wątek, ale teraz już będę obserwował. Patton to piękny czołg, powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 26 Września 2015 Share Napisano 26 Września 2015 Michale dobra robota z blaszkami. Obserwuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 26 Września 2015 Share Napisano 26 Września 2015 Kontrola koszerności: blaszki wygięte na wyginarce i polutowane Dremelem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 26 Września 2015 Autor Share Napisano 26 Września 2015 Stojkovic zdekonspirowałeś mnie ;) teraz się będę musiał bardziej starać ;) divv 1. Blaszki gięte w suwmiarce - nie mam zaginarki 2. Nie było jeszcze konieczności lutowania. Palnik na butan mam innej firmy, mam nadzieję że się nada (kolbą nie będę przecież tego lutował) A tak serio to pierwszy model który robię z blachami (drobnych blaszek które były w zestawie HobbyBossa nie liczę). Radzę sobie tym co mam czyli suwmiarka i CA. Nie zanosi się na konieczność lutowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 26 Września 2015 Share Napisano 26 Września 2015 Patton to piękny czołg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 27 Września 2015 Autor Share Napisano 27 Września 2015 de gustibus non est disputandum ;) Czołg nie musi być ładny, Patton faktycznie zalicza się do tych mniej urodziwych, wygląda trochę jak garbaty troll, w porównaniu choćby do t-55 czy t-62. Z ERA jest trochę lepiej, ale nadal daleko mu do tytułu "miss" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Mi tam M60 się zawsze podobały, a koszerne to już najbardziej Mam w planach zrobienie takiego samego, tyle, że z zestawu AFV Club, pancerz reaktywny został mi z tego zestawu Tamki, bo kadłuba użyłem jako bazy dla Magacha, i dodać do tego wszystkiego trał wykopowy. Kurcze tylko kiedy znaleźć na to czas? Póki co ładna blacharka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Według mnie Patton to jeden z najładniejszych czołgów. Panthery czy jakieś tam Tygrysy mogą się przy nim schować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Będę obserwował. Zapowiada się fajny warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 27 Września 2015 Autor Share Napisano 27 Września 2015 (edytowane) A już myślałem, że bez zaginarki tych elementów nie dam rady zrobić. Szkoda, że praktycznie znikną pod płytami RA Przy okazji poprawiłem i pogłębiłem i dorobiłem linie odcięć między błotnikiem a "chlapaczem" - fabryczne były niewyraźne i miejscami zanikały. Ślad po amputacji modułu Tony szpachli - prawie jak na "niebitym golfie IV w tedeiku" od Mirka. Założę się, że licznik też cofnięty ;) Rozumiem, że Tamiya chciała przygotować ten modle pod napęd, ale żeby aż takie wielkie otwory robić i nie przygotować żadnych zaślepek... Chyba, że to spisek producentów szpachlówek? Budowałem już kilka ich modeli z tymi nieszczęsnymi otworami w dnie wanny, ale ten jest zdecydowanym, niechlubnym rekordzistą... Edytowane 27 Września 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi