mnowogro Napisano 2 Grudnia 2009 Share Napisano 2 Grudnia 2009 (edytowane) Ech to nienasycenie składaniem... Spróbowałem wykonać zwis gąsienic, i tutaj duża uwaga dla innych: przy takim zwisie i zapasie przy kołach napędowych zabraknie nam ok 2 ogniwek. Poratowałem się sztukowaniem ogniwek z dragonowskiego DS - na zdjęciach się schowało - przy lewym tylnym błotniku. Plandeczka zrobiona z Magic Sculpta - po prostu miód i orzeszki w porównaniu do milliput putty. A może po prostu wiedziałem jak to ugryźć? Plandeka będzie jeszcze przytrzymywana poprzez jakiś sznurek, tylko dorobię jakieś uszka do których była dowiązana. Jak figurka wskazuje będzie zimowo (figurka MIGa, delikatnie zmieniona pozycja łapek). Oczywiście w trakcie malowania w tle będzie sobie leciał japoński magazyn modelarski ;) No i przydałaby się wyprawa do sklepu po siateczkę na wlotu powietrza... Dziś odwiedziłem pasmanterię i dostałem bardzo ładny kawałek siateczki, niestety gdyby była dwa razy mniejsza... A tak pójdzie na inne cele. Chyba nie znajdę taniego zamiennika dla fototrawionek... Edytowane 20 Grudnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 2 Grudnia 2009 Share Napisano 2 Grudnia 2009 Chyba nie znajdę taniego zamiennika dla fototrawionek... Poszukaj w jakimś hipermarkecie drobnych sitek produkcji ChRL Doskonale się nadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 2 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2009 Miałem w łapkach takie sitka, ale ta siatka niestety jest zbyt gruba i zbyt duże oczka... Tworzyłaby się wyraźna różnica w np uchwytach na wieży i pancernych siatkach. W munitionschlepperze użyłem takiej siatki, ale jak przymierzyłem się tutaj, to mi nie pasowała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 3 Grudnia 2009 Share Napisano 3 Grudnia 2009 Chyba nie znajdę taniego zamiennika dla fototrawionek... A próbowałeś trójkątnych torebek z herbat smakowych liptona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 10 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2009 Właśnie je dorwałem w poniedziałek, siateczka jest na tyle drobna że z całą pewnością gdzieś znajdzie zastosowanie w warsztacie. Na pierwszy rzut oka wydawały się jednak... zbyt drobne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 11 Grudnia 2009 Share Napisano 11 Grudnia 2009 No i ładnie Widzę, że te Revelle się całkiem ładnie sklejają. Załogant to nie czasem któryś z MIGa? Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tukidyndas Napisano 11 Grudnia 2009 Share Napisano 11 Grudnia 2009 Cześć. Mógłbyś się pochwalić gdzie kupiłeś Magic Sculpta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 12 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2009 A jednak siateczki wykonałem z torebek po herbacie - wyglądają bardzo ładnie. Dzięki Rafał za podpowiedź! Załogant jest z zestawu MIGa, german winter tankers. Magic Sculpt zakupiony u Adalbertusa http://www.adalbertus.com.pl/go/_info/?id=898 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 19 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2009 Jedziemy dalej... Spróbowałem techniki na lakier do włosów. Potem przyszedł jasno szary wash i rdzawe zacieki. Ostatecznie krateczki na wlotach powietrza zrobiłem z siateczki po torebeczkach do herbaty Liptona. Chyba niż nie będę dalej męczył tego białego - teraz czas się wziąć za podmalowanie detali i błoto na układzie nośnym, a i wcześniej poobijam jeszcze błotniki - w końcu po nich też chodzili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Dobra nasza tymi siateczkami u mnie wystąpią przy osłonach świateł V-100. Modelik przyjemny, zapewne pojawi się też jakiś Helmut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 19 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2009 Ha! siateczki są git. Ostatnio cały pokój w pracy wiedział aby torebeczki z liptona nie wyrzucać Więc dziękuję koleżankom i kolegom z pracy Helmut na razie cierpliwie pozuje aby go wymalować odpowiednio. Na razie prawie skończyłem białe spodnie, czas poprawić kurtkę, czapkę i twarz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Jak na razie to super! Aż nie chce się wierzyć, że to 1/72 pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 19 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2009 Jak na razie to super! Aż nie chce się wierzyć, że to 1/72 pzdr Od dłuższego czasu się zastanawiam, czy to fair dawać tak powiększone zdjęcia - np, na ostatnim zdjęciu oglądamy powiększony model 2x... Wiele osób robi świetne rzeczy w 72, ale to oceniam ze zdjęć na których nie ma aż takich powiększeń... tzn - na tych zdjęciach te modele są w skali 1:1... I przyznaję, że gdybym nie zbliżał modelu, podczas pracy, do nosa bliżej niż 10 cm, to pewnie darowałbym sobie wiele z tych rzeczy, które na zdjęciach wychodzą... Ostatnio ulegam jednak wewnętrznemu głosowi, który mówi - rób modele tak, aby na zdjęciach wypadały dobrze.... Taki mały offtop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 kapitalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 29 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2009 Jeszcze jakiś czas temu zabrałem się za załoganta. Nie jest jeszcze ukończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkarolczak Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 Zajefajna, tylko badaże mnie nie przekonują. A chwilami wygląda na 1/35... Przyciemnij bandaże kół i bedzie git. Plandeki wolę jednak chusteczkowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 załogant wybacz oszpeci rewelacyjny model. przyłóż się może bardziej zwłaszcza do twarzy. wiem, że to nie koniec ale nie wygląda rozwojowo niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 1 Stycznia 2010 Share Napisano 1 Stycznia 2010 Żółwik, aż mnie dziwi, że dopiero na wygląd twarzy zwróciłeś uwagę.Czy na poziomie budowy nie zauważyłeś, że np gęsi zapasowe są zbytnio grubymi drągami umocowane? mnowogro, z tymi gebkami to i tak chybił trafił..trafił generalnie polega na farbie i jej kładzeniu, jak trafił...to po łoszu wyjdzie...czy w dziesiątkę, czy poza tarczą ;) Jesli o bazę idzie, to super..dla trzy pięć, tam olejami można wiele(co większość czyni), może próba tego samego z różnymi odcieniami bieli nieco odpłaszczy monotonię.Cały czas o bazie piszę, bo póżniej to cuda wianki możesz wyczyniać. ładny. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2010 Na razie nie mam weny do klejenia, ale figurka pójdzie chyba do kreta na kilka dni... Bardzo dziękuję za komentarze, jak tylko wrócę z nim na warsztat - dam updejta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Nie jestem jakimś fachmanem od figur ale nuczyłem się jednego - figur nie was:bip:emy. Figury cieniujemy. To wcale nie jest trudne aby jako tako wyglądało. Poćiwicz bo warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Mnowogro mam pytanie: czym zrobiłeś dziurki w km-ach? Masz jakieś wiertło o takim rozmiarze? Zrobić dziurki w takiej skali i to w km-ach to naprawdę nie lada sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Igłą zakupioną w aptece najpewniej. Żaden problem w tej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 lub wywiercić końcówką skalpela - sprawdzony sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 lub wywiercić końcówką skalpela - sprawdzony sposób. Przy km=ach jakoś mi nie wychodzi skalpelem, zwłaszcza w tej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Ja czasami (ale bardzo rzadko, teraz mam takie fajne narzędzie z ostrą i cienką końcóweczką, idealne do tego typu robót) używam rozgrzanej nad ogniem szpilki.. Lekko dotykam i mam dziurkę. Tylko trzeba uważać żeby nie przeholować bo plastik może efektownie 'spuchnąć'. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi