tornado Napisano 28 Lutego 2010 Share Napisano 28 Lutego 2010 Fordzik nabiera kształtów a za podłogę należy ci się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyrael Napisano 1 Marca 2010 Share Napisano 1 Marca 2010 ooo z ta podłogą wygląda na pewno dużo lepiej niż z plastikowa czekam na dalszy postęp prac ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 1 Marca 2010 Share Napisano 1 Marca 2010 Przy lewym tylnym kole most nie jest niedomalowany czy to tylko wina światła ? A reszta elegancka Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 1 Marca 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 1 Marca 2010 Przy lewym tylnym kole most nie jest niedomalowany Tak, nie jest to wina światła. Model malowałem ok godziny 21. i trzymałem właśnie za most. Po pomalowaniu przeglądałem gdzie jest niedomalowane i tego nie zauważyłem. Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Marca 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 11 Marca 2010 Witam. Zrobiłem mechanizm hamulca ręcznego. Wykonałem go z drutu miedzianego. Wygląd i działanie mechanizmu, można zobaczyć na zdjęciach, które udostępnił Bodzio. Mechanizm, znajduje się od spodu. Trysnąłem też nadwozie połyskiem. C.D.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Marca 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 12 Marca 2010 Witam. Zająłem się silnikiem. Wykonałem przewody wysokiego napięcia i świece, króre musiałem wykonać ponownie. Ponieważ te, które były wykonane przez producenta musiałem usunąć. Zamocowałem także wał i chyba stabilizatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 12 Marca 2010 Share Napisano 12 Marca 2010 Jest dobrze Czekam aż powoli zaczniesz wszystko składać do "kupy" . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Marca 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 13 Marca 2010 Witam. Wykonałem linki hamulca ręcznego. Pomalowałem też kolektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 13 Marca 2010 Share Napisano 13 Marca 2010 Linki wyglądają fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Marca 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 14 Marca 2010 Witam. Wczoraj pomalowałem fotel czy też kanapę. Chciałem osięgnąć taki efekt pomarszczony i wyszło ok. Użyłem do tego farby olejnej. Farba jakiś czas leżała i wyciekł z niej jak by żóły silikon. Czy może to być powodem, iż farba nie chce wyschnąć? Po 20 godzinach wciąż jest mokra. Czy może zrobiłem coś źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 Zbyt jednolicie to wygląda, mówię o kolorze fotela. Wszyscy stosują farby olejne właśnie po to żeby nadać cieniowania. Samą strukturę mogłeś nadać w inny sposób. Z pewnej strony modelarskiej znam taki trick. Folia aluminiowa, pogiąć ją, wyprostować, przykleić na fotel. Pomalować aero nie pędzlem, najpierw był chyba lakier bezbarwny w celu zwiększenia twardości, potem jaśniejszy odcień i na koniec ciemniejszy już właściwy. Przetrzeć to wszystko w celu starcia ciemniejszej warstwy i odsłonięcia jaśniejszej. Efekt ponoć świetny. Więcej i dokładniej po wpisaniu w google "Urbanski". To przepis tego Pana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jam ci to Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 Czy może to być powodem, iż farba nie chce wyschnąć? Po 20 godzinach wciąż jest mokra. Czy może zrobiłem coś źle? Farba olejna(prosto z tubki,) potrafi schnąć i kilka dni, więc się martw. Ewentulanie możesz spróbować ją już zabezpieczyć lakierem bezbarwnym, ale akrylowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 Farba olejna(prosto z tubki,) potrafi schnąć i kilka dni, więc się martw. Ja pamiętam, że miałem identyczny pomysł na uzyskanie faktury kory na pniu drzewa... Schło gorącym kaloryferze przez dwa tygodnie i dalej się trochę kleiło. Wyschło chyba po dobrym miesiącu... Tyle, że chyba jeszcze więcej tej farby nawaliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 Ponieważ jestem właścicielem takiego forda tylko w 1:1 chciałbym wyjaśnić parę spraw , te akumulatorki to są tzw.brzęczyki które przetwarzają napięcie z akumulatora 6V na wysokie napięcie potrzebne dla świec. Tak więc bez akumulatora to raczej się nie obędzie. W silniku forda jest tzw. magneto które podczas obrotów indukuje napięcie. Tylne bębny hamulcowe spięte są stalowym prętem to nie jest linka. Linka która wychodzi z okolic przedniego koła to napęd prędkościomierza. Sam model jak na swoja skalę raczej jest mocno uproszczony, ale i tak ładnie Ci wychodzi, o Fordzie można by jeszcze długo jakby co to służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abarth_127 Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 O ilu ciekawych rzeczy można się dowiedzieć Widzę, że kolega właściciel starego samochodu , to też się pochwalę Ja mam Fiata 127 co prawda dużo młodszego od Forda, ale zabytek Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 Ponieważ jestem właścicielem takiego forda tylko w 1:1 Można liczyć na walcaround fordzika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Marca 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 16 Marca 2010 Można liczyć na walcaround fordzika ? Tylko taki szczegółowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 jawkers skończ najpierw tego, nie jest wcale taki zły , brak mu wielu szczegółów ale przecież są modele robione prosto z pudełka i też są ekstra zrobione grunt to ładnie pomalować. Postaram się coś tu wkleić jest tylko problem bo mój jest pancerny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 Co prawda nie mój ale dokładnie ten sam model z kanciastą chłodnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Marca 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 16 Marca 2010 Witam. Dzięki panowie za wyjaśnienia w sprawie farby. Fotel już jest prawie suchy. Andrzeju Godlewski, dzięki za wyjaśnienia od czego są poszczególne linki, zdjęcia, itp., wykonam ten pręt spinający bębny. Linki od prędkościomierza chyba nie zrobię, iż wcześniejsze wersje chyba nie miały prędkościomierza, wnioskują to ze zdjęć. Ale ten walkround, to musisz zrobić. Tak wygląda ford z tą kanapą. Na zdjęciach kolor kanapy jest całkiem inny niż nw żywo. Mam zamiar jeszcze zwashować tą kanapę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 Trzeba coś zrobić aby ta kanapa się tak nie świeciła . Chyba że jak będziesz ją washował to od razu ją zmatowisz,czy cóś podobne Powoli Ford nabiera już finalnego kształtu Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Marca 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 16 Marca 2010 Trzeba coś zrobić aby ta kanapa się tak nie świeciła . Tak, to jeszcze nie jest ostateczny wygląd kanapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 21 Marca 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 21 Marca 2010 Witam. W dniu dzisiejszym, czułem się jak bym pracował cały tydzień, 24 godziny na dobę. Więc i prace nad Fordem nie posunęły się do przodu. Pokombinowałem tylko przy kanapie i pomalowałem osłonę silnika.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 22 Marca 2010 Share Napisano 22 Marca 2010 No i super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 27 Marca 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 27 Marca 2010 Witam. Pamiętacie z in-box-a, jak wyglądała chłodnica? Strasznie mi się nie podobała, więc postanowiłem zrobić nową. Wrzuciłem starą chłodnicę do kreta. Po wycięgnięciu pomalowałem ją podkładem, następnie czarnym połyskiem i w końcu na złoto Alcladem. Zeszlifowałem kratki imitujące chłodnicę i wkleiłem siatkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi