analogic Napisano 10 Maja 2012 Autor Share Napisano 10 Maja 2012 Łooo, kurna Tylko Wołoszańskiego brakuje, który by się wzdłuż wagonu przechadzał i opowiadał o Mokrej ;) Tak. Zaluje ze nie zrobilem malego mostku takiego jaki byl w tym miejscu pod torami z ktorego Smialy ostrzliwal niemcow pod Mokra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analogic Napisano 10 Maja 2012 Autor Share Napisano 10 Maja 2012 Cześć Kolego! Widzę, że odpuściłeś sobie to amerykańskie forum i teraz jesteś tutaj - też dobrze! Cieszę się, że praca wre, życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Czesc Pawel, Jak skoncze to wstawie ten pociag na tamto forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 10 Maja 2012 Share Napisano 10 Maja 2012 Szacun na dzielni!! a co na to kanadusy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Pewnie mówią: WTF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analogic Napisano 11 Maja 2012 Autor Share Napisano 11 Maja 2012 (edytowane) Szacun na dzielni!! a co na to kanadusy?? No jeszcze zaden Kanadol nie widzial w calosci tego modelu. W klubie IPMS gdzie sie spotykamy raz w miesiacu widzieli tylko wagon artyleryjski ktory im nic nie mowi. O Polskich pociagach pancernych nikt z nich nie slyszal wiec bedzie okazja ich uswiadomic. W pazdzierniku mamy duze zawody modelarskie ok 700 modeli jest co roku wiec bedzie okazja pokazac pociag pierwszy raz. Edytowane 11 Maja 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analogic Napisano 11 Maja 2012 Autor Share Napisano 11 Maja 2012 Pewnie mówią: WTF? No pewnie tak mysla...takiego duzego modelu sam nie widzialem. Dwa i pol metra dlugosci WTF!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Taa, to jest coś specjalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analogic Napisano 15 Maja 2012 Autor Share Napisano 15 Maja 2012 Poskładałem prototyp skrzynki na amunicję 100mm. Jest cala z drewna plus nity i linka. Jest ona zrobiona na "oko" jeśli chodzi o rozmiar. Rozmiarów do 75mm amunicji skrzynek tez nie moge znalezc. Mam zdjecie skrzynki jakiegoś kolekcjonera i tym sie tylko poslużylem. Brak jeszcze zawiasów, zapinek no i napisów. Ktos cos wie to niech podpowie. A taki oto wynik: a tutaj gotowe oznaczenia na lokomotywe i tender Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 Wygląda dobrze! Szkoda, że na tym zdjęciu nie ma czegoś o znanym wymiarze, coś by się wtedy wymyśliło - tak jak np. to wiadro, według tego by można skalować, ale za daleko stoi... Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 Ładna jest ta skrzynka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 Fajnie ci wyszła ta skrzynia. Mam zdjecie skrzynki jakiegoś kolekcjonera i tym sie tylko poslużylem. Brak jeszcze zawiasów, zapinek no i napisów. Ktos cos wie to niech podpowie Zobacz tu http://www.weu1918-1939.pl/artyleria/haubica/wz_14_19/departament_artylerii_haubice_14_19.html i tu http://odkrywca.pl/skrzynki-amunicyjne-w-wp-do-1939-roku-,340969.html http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=95533 może coś znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analogic Napisano 19 Maja 2012 Autor Share Napisano 19 Maja 2012 Fajnie ci wyszła ta skrzynia.Mam zdjecie skrzynki jakiegoś kolekcjonera i tym sie tylko poslużylem. Brak jeszcze zawiasów, zapinek no i napisów. Ktos cos wie to niech podpowie Zobacz tu http://www.weu1918-1939.pl/artyleria/haubica/wz_14_19/departament_artylerii_haubice_14_19.html i tu http://odkrywca.pl/skrzynki-amunicyjne-w-wp-do-1939-roku-,340969.html http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=95533 może coś znajdziesz. Dzieki, Znalazlem rozmiary pociskow wiec na tej podstawie zrobilem nowe skrzynkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analogic Napisano 19 Maja 2012 Autor Share Napisano 19 Maja 2012 A tu nowe skrzynki. Brakuje zawiasow: A tutaj z gosciem ktory nie moze sie doliczyc wszystkich skrzyn....jednej mu brakuje..poszla na lewo Material z krorego powstaly skrzynie: bardzo cienka drewniana "wykladzina" mniej niz 1mm. Ten kawalem drewna pochodzi z pudelka z cygarami. Byla to przekladka pomiedzy dwoma warstwami cygar. Jak napisalem jest ona w calosci z drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 19 Maja 2012 Share Napisano 19 Maja 2012 Przydała by mi się taka gilotyna . Skrzynki są rewelacyjne . Możesz powiedzieć z czego robisz uchwyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 19 Maja 2012 Share Napisano 19 Maja 2012 Skrzynki wyszły fantastycznie ! Narzędzie również ciekawe , oryginalne czy tez przeróbka ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analogic Napisano 19 Maja 2012 Autor Share Napisano 19 Maja 2012 (edytowane) Przydała by mi się taka gilotyna .Skrzynki są rewelacyjne . Możesz powiedzieć z czego robisz uchwyty? Uchwyty zostaly wykonane z takiej dratwy jak na zdjeciu...ktora zostala najpierw doklejona do skrzynki a pozniej nasaczona klejem cyjano i ulozona na stale w taki sposob jak widac wyzej. Autentycznie uchwyty skrzynek byly z parcianego grobego sznura. Edytowane 19 Maja 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analogic Napisano 19 Maja 2012 Autor Share Napisano 19 Maja 2012 Skrzynki wyszły fantastycznie ! Narzędzie również ciekawe , oryginalne czy tez przeróbka ?. Narzedzie jest orginalne. A tutaj link do firmy ktora produkuj takie hobbistyczne narzedzia: http://shop.osorail.com/product.sc?productId=278&categoryId=15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebaTDS Napisano 19 Maja 2012 Share Napisano 19 Maja 2012 Super to wychodzi, ale robisz skrzynie, które były wtedy nowe lub prawie nowe, więc nie powinny być mocno sfatygowane. Pozatym na zdjęciu widać, że skrzynia jest malowana bądź lakierowana i złożona bardzo szczelnie, a u ciebie widać duże przerwy, jakby to była skrzynia na ziemniaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 19 Maja 2012 Share Napisano 19 Maja 2012 Dzieki za linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 19 Maja 2012 Share Napisano 19 Maja 2012 Łeee... no ale zawiasów nie zrobiłeś , nie no żartuje dobre skrzynie. Ale Ty wiesz na co ja czekam.... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analogic Napisano 19 Maja 2012 Autor Share Napisano 19 Maja 2012 Łeee... no ale zawiasów nie zrobiłeś , nie no żartuje dobre skrzynie. Ale Ty wiesz na co ja czekam.... ? Okucia na skrzynie beda..tak nie zostawie...A na co czekasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 19 Maja 2012 Share Napisano 19 Maja 2012 Ty już dobrze wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analogic Napisano 25 Maja 2012 Autor Share Napisano 25 Maja 2012 Ostatnie 2 wieczory przesiedzialem nad workami do obciazenia nog CKM-u i....juz mam dosc worow... Najpierw probowalem z papieru toaletowego - wygladaly jak worki po cukrze, nastepnie z masy dwuskladnikowej Miliput ....wyszedl balwanek roztopiony..wiec postanowilem poprostu uszyc worki z cienkich damskich ponczoch.....poprosilem kolezanke wiec mi dala...ponczoche i obszylem worki elestyczna nitka wyciagnieta z ponczochy. Cienka wiec nie widac szwa za bardzo. Jak skaczylem szyc z trzech stron to odwrocilem worek szwami do srodka i nasypalem ..piasku. Zawiazalem cienki sznurek i obcialem zawiazanie. Nastepnie dopasowalem wokolo nogi CKM-u. Worek sie dosc dobrze dopasowuje bo jest elastyczny i w takiej pozycji zalalem go zadkim jak woda cyjano klejem - kropelka. Teraz jest twardy jak kamien i o odpowiednim krztalcie. Pomalowalem go kolorem ktory ma rzypominac Len i rzadki lasz brazowy na to. Jak sie te worki przyjma... to zrobie warsztat. Wielkosc tych worow to 1.5cm na 3cm...troche za duze ale mniejsze zrobic w ten sosob to masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 25 Maja 2012 Share Napisano 25 Maja 2012 Cześć! Ja też bym namawiał do ponownych prób z Miliputem - za pierwszym razem nie wyszło, ale warto by było spróbować jeszcze raz. Gdybym ja miał to robić, to moim podstawowym problemem by było znalezienie dobrych fotek oryginału - nie wiem jak Ty, ale jak ja patrze na foty tego co ma być zrobione, to mi lepsze modele wychodzą Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł PS. A napisz proszę, co to za mosiężne rzeczy leżą w skrzyni obok łańcucha na ostatnim zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Maja 2012 Share Napisano 25 Maja 2012 Worki trochę za duże, trzeba jeszcze poćwiczyć. Te "mosiężne" rzeczy to nie przypadkiem zapasowe klocki hamulcowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi