przemekgksw3 Napisano 20 Lipca 2010 Share Napisano 20 Lipca 2010 Takie z Worda wyszły, nie znalazłem odpowiedniejszej czcionki (która i tak zmieniła się przy drukowaniu), obrazki w jpg paskudnie wyglądały po drukowaniu, dałem se spokój z kombinowaniem. Może lepiej spróbowac odręcznie to namalować, krój liter był dosyć prosty a i zawsz można by je np. zabrudzić gdyby gdzieś nie tak poszło, no chyba że już sobie dałeś z nimi spokój. Myślałem o jakiejś ciężarówce, wprost z budowy tj brudna, podrdzewiała, wysłużona, czyli sprzeczna z kanonem modelarstwa cywilnego. Ale jakoś nie mogłem znaleźć ciekawego i łatwo dostępnego modelu... No racja znalezienie odpowiedniego modelu to trochę problem, najlepsze było by jakieś stare Volvo czy Daf co kiedyś italeri robiło, ale są strasznie trudno dostępne, nowy truck w takim stylu raczej nie przejdzie. A może spróbuj z jakimś amerykańcem jakis stary pic-up na przykład Chętnie zobaczył bym coś takiego w twoim wykonaniu, może to cię jakoś zachęci i znajdziesz jakąś inspiracje: http://www.classiccarsrotting.com/ccrtour3/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 21 Lipca 2010 Share Napisano 21 Lipca 2010 Na ciężarówkę w PRLu najlepszy byłby Jelcz albo Star, jako wywrotka ZiŁ-130 albo na dużych budowach (blokowiska, drogi) KrAZ 255. Szkoda tylko że żaden z tych pojazdów nie jest produkowany (jest KrAZ, ale w wersji wojskowej z paką) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Lipca 2010 Share Napisano 21 Lipca 2010 Takie z Worda wyszły, nie znalazłem odpowiedniejszej czcionki (która i tak zmieniła się przy drukowaniu), obrazki w jpg paskudnie wyglądały po drukowaniu, dałem se spokój z kombinowaniem. Może lepiej spróbowac odręcznie to namalować, krój liter był dosyć prosty a i zawsz można by je np. zabrudzić gdyby gdzieś nie tak poszło, no chyba że już sobie dałeś z nimi spokój. Zrobienie odręcznych rejestracji odradzam, wbrew pozorom nie jest to łatwe. Myślę, że nawet brudzenie ich nie ukryje ewentualnych niedociągnięć. stroju spróbuj wydrukować używając czcionki ARIAL. Myślę, że lepiej będzie pasowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 21 Lipca 2010 Autor Share Napisano 21 Lipca 2010 Zmieniłem blachy, zgodnie z tym co mówił Grzes czcionka Arial, pasuje idealnie, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 22 Lipca 2010 Share Napisano 22 Lipca 2010 No teraz dużo lepiej wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 24 Lipca 2010 Autor Share Napisano 24 Lipca 2010 No i spadł śnieg na dioramę (po pomalowaniu na odpowiednie kolory), na razie wstępnie, potem przyjdą błota i inne mazie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 24 Lipca 2010 Share Napisano 24 Lipca 2010 No fajno, ale to przy drodze, jak i to czego nie ma czyli na drodze powinno wyglądać bardziej tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 24 Lipca 2010 Share Napisano 24 Lipca 2010 Ale moze i tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 24 Lipca 2010 Autor Share Napisano 24 Lipca 2010 jak i to czego nie ma czyli na drodze powinno wyglądać bardziej tak Tak to wygląda jak przejechał żaden pług, albo tuż po opadzie, jak śńeg dłużej leży do gromadzą się brudne zaspy na poboczach ochlapywane przez auta. Następny krok czyli błocenie, po raz pierwszy, potem znowu spadnie trochę śniegu, a po nim znowu błoto tylko trochę inny kolor, a potem się zobaczy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 24 Lipca 2010 Share Napisano 24 Lipca 2010 O, tak już lepiej Wreszcie asfalt i chodnik nie są już tak czyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 24 Lipca 2010 Autor Share Napisano 24 Lipca 2010 Nie ma co się denerwować, to dopiero początek drogi, tylko początkujący modelarze raz sypną sodą czy czymś tam biały i koniec zimowej dioramy, ja się jeszcze trochę pomęczę. ;) I znowu sypnęło śniegiem: Prawie jak Alpy: Następne w kolejce będzie błoto w bardziej szarym odcieniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 25 Lipca 2010 Autor Share Napisano 25 Lipca 2010 Doszły kolejne błota, przykleiłem SKOTa, który też został trochę oblepiony, na koniec ulicę i te berdziej wydeptane miejsca pomalowałem vallejo still water by wyglądało na bardziej mokre: A co słychać z fiatem? A no usunąłem mu tylne zagłówki i zrobiłem drugie poprawione wydanie 'trybuny ludu', pomniejszone o 30% i z czerwonym sztandarem, i dostał trochę błotka pośniegowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alfredo12 Napisano 25 Lipca 2010 Share Napisano 25 Lipca 2010 Wspaniała praca. Chylę czoła normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 26 Lipca 2010 Share Napisano 26 Lipca 2010 Ładnie Będziesz jakoś mocno obśnieżał Skotka? Czy też dopiero przyjechał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 26 Lipca 2010 Share Napisano 26 Lipca 2010 Śnieg to jak zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Lipca 2010 Share Napisano 26 Lipca 2010 Który z figurantów dostanie ''opinacze'' na stopki? Żaden, wszyscy będą (już są nawet) w gumofilcach. Co do śniegu to nie będę używał żadnych gotowców, skorzystam z receptury poleconej przez znajomego, czyli soda oczyszczona mocowana na żywicę akrylową Miga a na błoto pośniegowe vallejo still water też z sodą i może jakimiś pigmentami. Trzeba czytać całość Piękna robota Stroju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 26 Lipca 2010 Share Napisano 26 Lipca 2010 Przeoczyłem jak zwykle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 26 Lipca 2010 Autor Share Napisano 26 Lipca 2010 A teraz uwaga, figurki! Tylko nie pęknijcie ze śmiechu. Zrezygnowałem z malowania moro w 35 bo okazało się to niewykonalne, a przy tej wielkości jego brak jest niezauważalny, wszystko zlewa się w jeden kolor. Oczywiście jeszcze będę malował wyposażenie, pagony, dostaną broń itp. Próba ustawienia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Lipca 2010 Share Napisano 26 Lipca 2010 (edytowane) Wyszły fajnie tylko - nie podoba mi się kolor uszanek - nie podoba mi się kolor walonków (chyba jeszcze nie skończone?) - klamra od pasa czarna - no i brak deszczyka na moro Edytowane 26 Lipca 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jayhawk60 Napisano 26 Lipca 2010 Share Napisano 26 Lipca 2010 Haha:)Ty! no dobrze wyszły, pewnie musiałes sie namęczyć nad doborem odpowiedniej barwy umundurowania, dosyć fajnie to wygląda, tylko nie zapomnij odpowiednio przyzbroić jak na razie dobrze:) podukuj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 26 Lipca 2010 Share Napisano 26 Lipca 2010 Dobre te figurki jeden jak pijak wygląda:D(ten co zatrzymuje) DObre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 26 Lipca 2010 Autor Share Napisano 26 Lipca 2010 - nie podoba mi się kolor walonków (chyba jeszcze nie skończone?) Bo i nawet ich nie zacząłem malować... - klamra od pasa czarna Też jeszcze się za to nie brałem (choć ze zdjęci mi wynika że kolor miała stalowy)... - nie podoba mi się kolor uszanek A to czemu? Wzorowałem się na zdjęciach z artykułu o umundurowaniu LWP w Militariach, między innymi było tam takie zdjęcie: Oczywiście na zdjęciu wygląda to ciemno, ale jak przyłożę figurkę do gazety to jest ok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Lipca 2010 Share Napisano 26 Lipca 2010 Zwracam honor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 26 Lipca 2010 Autor Share Napisano 26 Lipca 2010 Jeszcze na koniec dnia pomalowałem to i owo i uzbroiłem ich: Od razu uprzedzam uwagi że filcowe części gumofilców są niemalowane, zrobię to jutro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 26 Lipca 2010 Share Napisano 26 Lipca 2010 Bardzo podobają mi się Kałasznikowy i kubek emaliowany. Jak zamierzasz wykonać orzełki na czapki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi