Skocz do zawartości

TKS z nkm 1/35 (Mirage + RPM + praca własna)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 79
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Własnoręczne resory są zdecydowanie lepsze. Klocki z RPM czy bardzo naciągane kształtem elementy z Mirage raczej nie spełniają wymagań. Mnie też czekają takie resorki ...

Nie trać rozpędu z tą tankietką !

Napisano

Obserwuje twoje zmagania z tankietką i jestem pełen podziwu. Czekam na cd przygody z traktorkiem.

• 2 weeks later...
Napisano

Postępy:

IMG_1253.JPG

IMG_1255.JPG

IMG_1257.JPG

IMG_1268.JPG

IMG_1278.JPG

Resory zrobiłem jeszcze raz, uznałem, że w tamte włożyłem zbyt mało serca :P Tks stoi o własnych siłach, podwozie wypoziomowałem, choć nie jest jeszcze przymocowane. Dodatkowo pojawił się peryskop, i mocowanie karabinu :]

Napisano

Nie no, jestem po co raz większym wrażenie, model pierwsza klasa (czeszesz wszystkie nagrody!!), no i ten tłumik, rewelka

Napisano

Dzięki za kibicowanie :]

W międzyczasie zająłem się dobieraniem kolorów :]

IMG_1286.JPG

IMG_1288.JPG

Farby nie wyschły na zdjęciach do końca, bo śpieszyłem się żeby skorzystać ze światła dziennego.

Ujdą te kolory?

PS. To moje pierwsze kamo z aerka, w dodatku z ręki

Napisano

Spokojnie, to była próba kolorów Mam patafix, próbę maskowania też zrobię. Jedyne nad czym się zastanawiam, to czy maskowanie nie pourywa mi nitów :/ Co do farb to używam Model Masterów i Humbroli olejnych. Pewnie interesuje Was kolor :P

Bazą pod kolory był przepis prawdopodobnie z tego forum (nie pamiętam, bo dawno go znalazłem):

oliwkowo-zielony:

12xH150+1x1711 mm+1x yellow mm

szaro-piaskowy:

3xH168+2xH74+1xH84+1x white mm

ciemno brązowy:

19xH10+1x 1516 mm

Autora tego przepisu przepraszam za niewymienienie w tym momencie jego imienia, ale niestety nie pamiętam kto go stworzył, research w temacie barw wrześniowych robiłem dawno temu. Oryginalny przepis bazował na farbach Humbrola, ja użyłem zamienników ModelMastera. Przepisu oryginalnego na Humbrolkach nie mam zapisanego, ale z pewnością kolory zamieniałem na bazie jakiejś tablicy barw producentów. Moje kolory mogą nieznacznie odbiegać od tych z przepisu, ponieważ mimo wszystko na pierwszym miejscu stawiam moje oko, które mówi mi czy tak może być czy też nie

Jeśli malujecie akrylami, to o kolory spytajcie Jarka, on zbadał ten temat bardzo dokładnie, wspaniale dobiera kolory i chętnie pomaga :]

Napisano

Dobra łopata

Jak robiona? Co to za kolor to srebro? Jakiś metalizer?

Napisano

Patrząc na zdjęcia z czarnym trzonkiem również wydaje Ci się, że jest krzywa?

Napisano

IMG_1327.JPG

IMG_1324.JPG

Propozycja numer 2, powstała dzięki uwagom Jarka. Trzonek chwilowo nie przyklejony.

Napisano
Patrząc na zdjęcia z czarnym trzonkiem również wydaje Ci się, że jest krzywa?

Zwracam honor, pierwsze zdjęcie mnie jakoś zbłądziło ...

Napisano

IMG_1330.JPG

IMG_1331.JPG

IMG_1333.JPG

IMG_1339.JPG

IMG_1340.JPG

IMG_1342.JPG

IMG_1345.JPG

IMG_1346.JPG

IMG_1348.JPG

IMG_1350.JPG

IMG_1354.JPG

IMG_1356.JPG

IMG_1359.JPG

Potraktowałem tankietkę podkładem, wyszły pewne rzeczy, które trzeba wyszlifować. Koło zębate wykorzystam z Mirage, to z RPM wygląda jak drewniane koło zębate z młynu Mam nadzieję, że da się na nim osadzić gąski RPM.

Napisano

Profesjonalne podejście, nie to co moje kamuflażowe bazgroły. Nawet w tej formie wygląda znacznie ciekawiej niż taki szary blok plastiku. Czekam niecierpliwie na kamuflaż i trzymam kciuku z dalsze malowanie !