blitzaaa Napisano 9 Października 2011 Share Napisano 9 Października 2011 ale wrażenie takie jak przed przerwą. Fajne zdjęcia części wymontowanych z oryginalnego F-14 na gigantycznej macie. A kiedy model? :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Witaj Marku! Świetnie, że jednak dalej działasz w temacie. Mam kilka uwag dotyczących detali radaru. Wydaje mi się, że nieco brakuje mu wyrazistości. O ile gdybyś budował model w skali 1/48, czy może nawet w 1/32, to co pokazałeś byłoby na dobrym poziomie, to przy osiemnastce zdecydowanie za mało. Linkuję dwa zdjęcia, które pokazują jak skomplikowaną budowę ma antena AWG-9 i system jej sterowania: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 10 Października 2011 Autor Share Napisano 10 Października 2011 Czesc Marcinku! Dzieki za komentaz i za swietne zdjecia. Tak zrobilem te antene radarowa jak umialem najlepiej. Nic juz na nia nie poradze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 10 Października 2011 Autor Share Napisano 10 Października 2011 Sensor na nosie, wytoczony na tokarce: Teraz poskladalem wszystko do kupy i planuje gun baya, oczywiscie wraz z dzialkiem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Mam kilka uwag dotyczących detali radaru. Wydaje mi się, że nieco brakuje mu wyrazistości. O ile gdybyś budował model w skali 1/48, czy może nawet w 1/32, to co pokazałeś byłoby na dobrym poziomie, to przy osiemnastce zdecydowanie za mało. Według mnie "akurat", czy "za mało" zależy tylko i wyłącznie od modelarza i nie jest zależne od żadnych "obiektywnych wytycznych", czy standardów. Kiepski model będzie cieszył jednego modelarza, inny będzie się wstydził. Dobry model będzie niedościgniony dla jednego, dla drugiego warty uwagi, a jeszcze inny nim pogardzi robiąc coś dużo bardziej skomplikowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Tak, zgadzam się. I nie napisał bym tego co za cytowałeś gdybym nie znał podejścia do tematu i ambicji Marka. Wymieniliśmy uprzednio kilkanaście maili, więc wiem, że autor ma zamiar zbudować MODEL, a nie "zabawkę politechniczną". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 To dobrze ;-). Ale MODEL to też w jakimś tam punkcie odniesienia. Sam miewam modele bardziej, lub mniej ambitne, więc wiem na czym polega różnica. Kiedyś mało ambitne modele będą takie jak dziś te najtrudniejsze ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 11 Października 2011 Autor Share Napisano 11 Października 2011 Panowie! Mysle ze obydwaj macie racje. Ja ten radar robilem dosc dlogo. mialem dosc duze klopoty z dobraniem odpowiedniej kalkomanji na tlo anteny radarowej, bo tego sie nie da po prostu pomalowac. Caly skomplikowany mechanizm poruszajacy antena jest moim zdaniem dosc dobrze oddany, nawet dla skali 1/18. Sama antena nie wyglada zbyt realistycznie, przyznaje ale tylko ze wzgledu na kalkomanje. Detale sa, moim zdaniem O.K. Caly realizm zabijaja jeszcze, na dodatek zdjecia macro, ktore wybijaja te rzeczy ktorych golym okiem nie widac. Poza tym, przyznaje sie, ja nie umiem fotografowac. Wszystkie te aspekty bioradz pod uwage, w rzeczywistosci ta antena, nie wyglada az tak zle jak ja widzi tutaj Marcin. Obiecuje! Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za konstruktywne komentarze. Marek PS: Jade dalej i zobaczymy jak sobie poradze. Moze ja mam zbyt wygorowane ambicje w stosunku do moich modelarskich zdolnosci!? Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 11 Października 2011 Autor Share Napisano 11 Października 2011 Pierwsze koty za ploty z bay-ejem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 11 Października 2011 Share Napisano 11 Października 2011 , przyznaje sie, ja nie umiem fotografowac.......... ........ta antena, nie wyglada az tak zle jak ja widzi tutaj Marcin........ Marek To podobnie jak ja i tym sie nie przejmuj. To normalne u Marcina tym tez sie nie przejmuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 11 Października 2011 Autor Share Napisano 11 Października 2011 Dzieki Marku za komentaz i slowa otuchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 11 Października 2011 Share Napisano 11 Października 2011 Rób zgodnie z samym sobą, a innymi się kieruj tylko jak nie wiesz co sam myślisz ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 11 Października 2011 Autor Share Napisano 11 Października 2011 Rób zgodnie z samym sobą, a innymi się kieruj tylko jak nie wiesz co sam myślisz ;-) Masz absolutna racje Lukas! Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 11 Października 2011 Autor Share Napisano 11 Października 2011 Dalej z tym przedzialem dzialka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 13 Października 2011 Autor Share Napisano 13 Października 2011 Widze ze nikt nie bardzo kwapi sie do komentowania. No coz, trudno! Jedziemy dalej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 Marku. ale co tu komentować! Pokazujesz fotki z budowy samolotu w fabryce Grummana, wielkie mi co Można co najwyżej mieć pretensje o słabe oświetlenie, ale wiadomo jak jest z oświetleniem na halach produkcyjnych PS pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 14 Października 2011 Autor Share Napisano 14 Października 2011 Marku. ale co tu komentować!Pokazujesz fotki z budowy samolotu w fabryce Grummana, wielkie mi co Można co najwyżej mieć pretensje o słabe oświetlenie, ale wiadomo jak jest z oświetleniem na halach produkcyjnych PS pozdrawiam Sławek Dzieki Slawku! No popatrz! Aja myslalem ze robie model w skali 1 do 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damiano82 Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 Witaj, Wykonałeś kawał wielkiej pracy, udowadniając tym samym że modelarza ogranicza tylko jego wyobraźnia. Świetnie zdetalizowane zespoły komory działka i anteny radaru. Też mam kota na warsztacie więc twoja relacja posłuży mi jak dokumentacja przy jego budowie. Zazdroszczę umiejętoności warsztatowych, podziwiam cierpliwość i samozaparcie. Pozdrawiam Damian Biwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 15 Października 2011 Autor Share Napisano 15 Października 2011 Dzieki Damianie za komentaz i mile slowa pochwaly. Tak naprawde to sadze, ze wazniejsze od wyobrazni w tej pracy, to dobre fotografje prawdziwego objektu. Mnie udalo sie je dostac. Dokladne zdjecia przedzialu dzialka z wymontowanym dzialkiem. Umiejetnosci warsztatowe, ktore podziwiasz, tez zdobylem robiac mase bledow i na nich uczac sie. Czyli ze trzeba robic, robic i jeszcze raz robic i nie pekac. Pozdrawiam i zycze sukcesu z twoim kotkiem. Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 15 Października 2011 Autor Share Napisano 15 Października 2011 Trzy proby wykonania dzialka na tokarce. Nie jestem tokarzem i nie umiem toczyc ale jak trzeba to trzeba: wybralem to z aluminium: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 17 Października 2011 Autor Share Napisano 17 Października 2011 Glowny kadlob dzialka po pomalowaniu wyglada niezle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 17 Października 2011 Share Napisano 17 Października 2011 W pierwszym momencie wyglądało jak miecz świetlny ale po pomalowaniu...wygląda właściwie choć nie wiem czy nie powinno być ciemniejsze...pamiętam korpusy gatlingów jako bardzo ciemny metal...o korekte zwracam się do Tomcatspecooooffff ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 19 Października 2011 Autor Share Napisano 19 Października 2011 Masz racje Turecki. Na tych moich nieszczesnych zdjeciach wyglada za jasno. W rzeczywistisci jest prawie czarny. Dzieki za kimentaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 19 Października 2011 Autor Share Napisano 19 Października 2011 Teraz lufy dzialka. Musialem je wytoczyc na tokarce: Nie pytajcie mnie dlaczego zrobilem ich 8. Nie wiem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 19 Października 2011 Share Napisano 19 Października 2011 Gdyby nie to ze po skonczeniu Viggena zabieram sie za Sea Kinga to pewnie poszedlbym Twoim sladem i zaczal prace nad modelem F-14B, oczywiscie nie tak zdetalizowane i w mniejszej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi