Skocz do zawartości

F 14A Tomcat w skali 1/18

Mareku

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 368
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witaj Marku! Świetnie, że jednak dalej działasz w temacie.

Mam kilka uwag dotyczących detali radaru. Wydaje mi się, że nieco brakuje mu wyrazistości. O ile gdybyś budował model w skali 1/48, czy może nawet w 1/32, to co pokazałeś byłoby na dobrym poziomie, to przy osiemnastce zdecydowanie za mało.

Linkuję dwa zdjęcia, które pokazują jak skomplikowaną budowę ma antena AWG-9 i system jej sterowania:

P6140040.jpg

P6140039.jpg

Mam kilka uwag dotyczących detali radaru. Wydaje mi się, że nieco brakuje mu wyrazistości. O ile gdybyś budował model w skali 1/48, czy może nawet w 1/32, to co pokazałeś byłoby na dobrym poziomie, to przy osiemnastce zdecydowanie za mało.

Według mnie "akurat", czy "za mało" zależy tylko i wyłącznie od modelarza i nie jest zależne od żadnych "obiektywnych wytycznych", czy standardów. Kiepski model będzie cieszył jednego modelarza, inny będzie się wstydził. Dobry model będzie niedościgniony dla jednego, dla drugiego warty uwagi, a jeszcze inny nim pogardzi robiąc coś dużo bardziej skomplikowanego.

Panowie! Mysle ze obydwaj macie racje. Ja ten radar robilem dosc dlogo. mialem dosc duze klopoty z dobraniem odpowiedniej kalkomanji na tlo anteny radarowej, bo tego sie nie da po prostu pomalowac. Caly skomplikowany mechanizm poruszajacy antena jest moim zdaniem dosc dobrze oddany, nawet dla skali 1/18. Sama antena nie wyglada zbyt realistycznie, przyznaje ale tylko ze wzgledu na kalkomanje. Detale sa, moim zdaniem O.K. Caly realizm zabijaja jeszcze, na dodatek zdjecia macro, ktore wybijaja te rzeczy ktorych golym okiem nie widac. Poza tym, przyznaje sie, ja nie umiem fotografowac.

Wszystkie te aspekty bioradz pod uwage, w rzeczywistosci ta antena, nie wyglada az tak zle jak ja widzi tutaj Marcin. Obiecuje!

Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za konstruktywne komentarze. Marek

PS: Jade dalej i zobaczymy jak sobie poradze. Moze ja mam zbyt wygorowane ambicje w stosunku do moich modelarskich zdolnosci!?

Marek

Marku. ale co tu komentować!

Pokazujesz fotki z budowy samolotu w fabryce Grummana, wielkie mi co

Można co najwyżej mieć pretensje o słabe oświetlenie, ale wiadomo jak jest z oświetleniem na halach produkcyjnych

PS

pozdrawiam

Sławek

Dzieki Slawku!

No popatrz! Aja myslalem ze robie model w skali 1 do 18

Witaj,

Wykonałeś kawał wielkiej pracy, udowadniając tym samym że modelarza ogranicza tylko jego wyobraźnia. Świetnie zdetalizowane zespoły komory działka i anteny radaru. Też mam kota na warsztacie więc twoja relacja posłuży mi jak dokumentacja przy jego budowie.

Zazdroszczę umiejętoności warsztatowych, podziwiam cierpliwość i samozaparcie.

Pozdrawiam

Damian Biwo

Dzieki Damianie za komentaz i mile slowa pochwaly. Tak naprawde to sadze, ze wazniejsze od wyobrazni w tej pracy, to dobre fotografje prawdziwego objektu. Mnie udalo sie je dostac. Dokladne zdjecia przedzialu dzialka z wymontowanym dzialkiem. Umiejetnosci warsztatowe, ktore podziwiasz, tez zdobylem robiac mase bledow i na nich uczac sie. Czyli ze trzeba robic, robic i jeszcze raz robic i nie pekac.

Pozdrawiam i zycze sukcesu z twoim kotkiem. Marek