karol 111 Napisano 4 Kwietnia 2010 Share Napisano 4 Kwietnia 2010 Witam. W zeszłym roku kupiłem żywiczny zestaw do konwersji tamiyowskiego T-72 na T-90. Zestaw przeleżał swój "urzędowy" czas w poczekalni, aż w końcu dojrzał do realizacji. Chcę zrobić wersję T-90 po modernizacji, a więc z nową spawaną wieżą i nowymi drobnoogniwowymi gąsienicami. Rosyjski Miniarm oferuje cztery osobne rzeczy: kadłub, wieża, gąsienice i koła jezdne. Jakość odlewów jest bardzo dobra, co mam nadzieję będzie widać na zdjęciach. Jeśli chodzi o wiedzę, to wiadomości o historii konstrukcji czerpię stąd : http://www.pancerni.abajt.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=61&Itemid=73 Zdjęcia wykorzystam te, które zamieścił Grzegorz na naszym forum, oraz te: http://www.primeportal.net/tanks/yuri_pasholok/t-90/ To najlepszy walk around t-90 jaki znalazłem, ale uwaga! - pojazd na tych zdjęciach ma starszy typ wieży. Tak uzbrojony ruszam do walki, nie mniej jednak znawców tematu proszę o wsparcie merytoryczne, a wszystkich proszę o wsparcie duchowe. do tego potrzebne będą mi jeszcze koła jezdne od późnych t-72, bo te tamiyowskie nie nadają się, Na dzisiaj dokonałem amputacji przedniej części kadłuba oraz wszczepiłem żywiczny implant. Operacja się udała - organizm nie odrzucił... P.S. Wypadałoby skończyć model zanim Zvezda wypuści swój T-90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 4 Kwietnia 2010 Share Napisano 4 Kwietnia 2010 P.S. Wypadałoby skończyć model zanim Zvezda wypuści swój T-90 O to to się martwić raczej nie trzeba Powodzenia w tym zacnym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 4 Kwietnia 2010 Share Napisano 4 Kwietnia 2010 Witam. Wybrałeś wspaniały temat. Będę często zaglądał do tego wątku. Można wiedzieć gdzie i za ile kupiłeś ten zestaw (zestawy)?? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Kobiela Napisano 4 Kwietnia 2010 Share Napisano 4 Kwietnia 2010 Siadam w pierwszym rzędzie i kibicuje. Przyłączam się do powyższego pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 4 Kwietnia 2010 Share Napisano 4 Kwietnia 2010 Nawet nie wiesz jak ci zazdroszczę! Moje modelarskie marzenie, ten wóz i te zestawy...tylko kasa misiu kasa ;) Będę częstym gościem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 4 Kwietnia 2010 Share Napisano 4 Kwietnia 2010 To jest to! Mój ulubiony pojazd zza wschodniej granicy, sam mam na takiego ochotę, oczywiście będę tutaj stałym bywalcem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 4 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2010 Nie pytajcie o kasę ! No dobra, przyznam się ... Kupiłem na hobbyeasy kadłub, wieża, tracki, koła - kosztowało mnie to ok. 400 zł (!). Każda część zestawu, to wydatek ok. 100 zł. Dokładnie jak jest teraz nie sprawdzałem. Można wykonać wersję, nazwijmy to "ekonomiczną", czyli wczesny T-90 z wieżą odlewaną (miniarn też taką robi) wtedy odpadną gąsienice, bo można dać te od T-72, a koła jezdne wziąść z jakiego zestawu plastikowego byle był to późny T-72. Tak, macie rację. Lepiej poczekać na Zvezde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 4 Kwietnia 2010 Share Napisano 4 Kwietnia 2010 witam !!! niezły zestaw i warsztat się szykuje będę kibicować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 4 Kwietnia 2010 Share Napisano 4 Kwietnia 2010 O ja..! O kurde..!! O rzesz w mordę...!!! W końcu!! Od trzech dni myślę o tym samym czołgu. Oczywiście tylko z konwersją Miniarmu. Planuję zakup poszczególnych elementów, tylko muszę dozbierać kasę. No, a teraz Ci z pierwszego rzędu widowni -proszę mi zrobić miejsce!! ;) Trzym się i walcz dzielnie, bo T-90 jest naprawdę prawdziwą bestią zza wschodniej granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 5 Kwietnia 2010 Share Napisano 5 Kwietnia 2010 T-90 jest naprawdę prawdziwą bestią zza wschodniej granicy. O tak! Chciałbym jeszcze ujrzeć T-84 Opłota w najnowszej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszekpoz Napisano 5 Kwietnia 2010 Share Napisano 5 Kwietnia 2010 Ale smakowity temacik Więcej współczesnych dekli na tym forum proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 5 Kwietnia 2010 Share Napisano 5 Kwietnia 2010 Nawet nie wiesz jak ci zazdroszczę! Moje modelarskie marzenie, ten wóz i te zestawy...tylko kasa misiu kasa ;) Heh mam to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 A ja więcej fotek z budowy poproszę. Tak po prawdzie tez mi sie marzy ten gołgutek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 (edytowane) Phiiiii, też jest czym się zachwycać. Stare chłopy. Co jest fajnego w przecudnie odlanej wieży ? Czemu Was kręci idealnie wstawiony przód z perfekcyjnie zrobionymi detalami? Idziesz na łatwiznę. Po co wymieniasz gumiśki na ekstra odlane segmentowe gąski ? I o co tyle szumu ? Na pewno zaraz po wejściu do pracy i odpaleniu kompa, nie będę śledził z wypiekami na ryjku postępu Twoich prac. Jestem przekonany, że Zwezda w 2134 roku wypuści model który zdeklasuje Twój. I nie myśl sobie, że wybierając wspaniały temat jakim jest T-90 z systemem Sztora nakręcisz sobie licznik wyświetleń. O kurcze 6 kwietnia !!!! To już 4 rocznica jak mnie na tym Forum tolerujecie !! Edytowane 6 Kwietnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Wydrukuję to sobie i powieszę nad łóżkiem, jeśli pozwolisz. Wygląda bosko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Mam nadzieję, że niebawem również odpalę warsztat ze swoim T-90. Ja jednak planuję tańsza wersję, czyli przód kadłuba od Miniarmu(bo inaczej się nie da), wczesna wieżę (tez oczywiście Miniarm), a jako model bazowy T-72 Zvezdy (bo tam jest ten nowszy typ kół), a do tego wszystkiego oczywiście gąsienice od Friula. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu przyjdzie do mnie wieża. Jak uzupełnię budżet, to pewnie zamówię resztę. Póki co jednak czekam. Pozdro!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Te bajery żywiczne powalają na kolana, chociaż ta cena i ten materiał... Dlaczego nie robią tego w "zwykłym" plastiku???!!!! Mam Concorda z T72&T90, więc jak coś będzie potrzeba, to postaram się pomóc (są tam nawet planiki w 1/35, tylko nie wiem, jaką rozdzielczość skanowania ustawić, żeby wyszło 1:1... ) Kibic z drugiego rzędu (bo w pierwszym miejsc już zabrakło ) bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 7 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2010 Mam nadzieję, że niebawem również odpalę warsztat ze swoim T-90 Świetnie, że wczesna wersja. Będzie niezła para Dlaczego nie robią tego w "zwykłym" plastiku???!!!! no, ba ! ja jednak myślę, że w tym roku coś się pokaże Mam Concorda z T72&T90, więc jak coś będzie potrzeba, to postaram się pomóc będę pamietał Wydrukuję to sobie i powieszę nad łóżkiem, jeśli pozwolisz. Wygląda bosko ale co ? na miłych bogów, wszak nic jeszcze nie ma !, Paweł dobrze pisze dzięki za dopingujące wpisy, prace trwają przy kadłubie, wygląda to tak, że zrobię jedną, dwie części i dzień mi się kończy, zdjęcia będą jak będzie wyraźny postęp, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 7 Kwietnia 2010 Share Napisano 7 Kwietnia 2010 Dlaczego nie robią tego w "zwykłym" plastiku???!!!! no, ba !ja jednak myślę, że w tym roku coś się pokaże Też się cieszyłem.Jeszcze nie tak dawno T-90 był na stronie zvezdy, nawet martola go dała w biuletynie jako zapowiedź na marzec ale już go nie ma zvezda znowu go ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek 23 Napisano 7 Kwietnia 2010 Share Napisano 7 Kwietnia 2010 T-90 był zapowiedziany na kwiecień 2010, ale i tak, nie ma się co na Zvezde oglądać, bo nie wiadomo czy to będzie nowy model T-90A (fajnie by było, ale wątpliwe, bo nie ma żadnych zdjęć, ani informacji o wypraskach ) czy stary Dragonowy T-72B z dodaną ramką z kontaktem 5 i innymi duperelami przekształcającymi go w T-90...Chociaż z drugiej strony Zvezda zrobiła ostatnio fajne (nowe) modele... Osobiście to czekam na toto od grudnia ubiegłego roku, przeglądam fora, sklepy internetowe i jak narazie to tylko tyle, że został zapowiedziany w sklepach właśnie ... Właśnie na stronie Martoli T-90 ma status "na zamówienie" - teraz sprawdziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 9 Kwietnia 2010 Share Napisano 9 Kwietnia 2010 Karol 111 jeśli Cię interesuje podeślij adres mailowy na PW, to mogę Ci podesłać monografię T-90 z Tankomastera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 9 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2010 Dzięki, tą monografię podesłał mi już Tomek Mroczkowski . I tak głównie koszystam ze zdjęć o których napisałem w pierwszym poście. -------- w niedziele lub poniedziałek dam zdjęcia z tego co zrobiłem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 karol111! Jesli podziałałeś cos przy modelu, to błagam wrzuc jakies fotki bo ja jajo znoszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 11 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Przez cały tydzień dłubałem z tyłu kadłuba. Zacząłem od tej najbardziej upierdliwej roboty, bo tu dużo dziubdziania, a postęp taki sobie. Częściowo wykorzystuję standardowe blachy Eduarda do T-72 plus różne inne pozostałości po blachach z innych modeli, a także własne wystrugane detale. Skróciłem też trochę tylne błotniki. ---------------------------------------- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 No jest pięknie. Będzie dobry wzorzec do pracy nad moim T-90 -jak już będę miał co robić. Przeskakuję z nogi na nogę, bo jutro będę miał wieści, czy udało się p. Szymonowi ze sklepu Achtung Panzer kupic mi konwersję Miniarmu na zawodach modelarskich na Węgrzech. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi