ryszardb Napisano 6 Czerwca 2010 Share Napisano 6 Czerwca 2010 Nabyłem nowy modelik Myflower legendarnego żaglowca wiozącego pierwszych pasażerów z Plymuth do ameryki do Virginii . Wyruszył z Plymuth 16Sept1620.i 21 dec dotarł Ameryki. Uciecha była krótka. Po oglądnięciu kadłuba zobaczyłem koszmar. Zapadnięty miejscami plastik i to w miejscach eksponowanych - na burtach. Zresztą zobaczcie sami Teraz się zastanawiam co z tym fantem zrobić. Jak zaszpachluję to stracę strukturę desek na burtach. Zastanawiam się nad fornirem , ale nie wiem jak go przykleić do plastiku. Po za tym fornir po przyłożeniu jest takiej grubości jak usztywnienia burt, a więc należałoby i nakleić go także na wzmocnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 7 Czerwca 2010 Share Napisano 7 Czerwca 2010 A ja sądzę, że mimo wszystkich trudności znów będziemy oglądać cudo w efekcie. Będę zaglądał regularnie, trzymam kciuki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 7 Czerwca 2010 Share Napisano 7 Czerwca 2010 Proponuję Ci kupić szpachlę płynną szpachlę Gunze: Starym pędzelkiem najpierw zakleić otwory a potem cienką warstwą zrobić fakturę. Po wyschnięciu możesz troszkę poprawić nożykiem te wzorki drewniane. Gdy nałożysz farbę po dziurach nie będzie śladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 12 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2010 Szpachla zamówiona, czekam na przesyłkę. Przy pomocy sklepu w którym kupiłem model (modelnet.pl) i importera próbujemy ściągnąć nowy kadłub od Hellera. Jest to co prawda wątpliwe aby się udało , w kilku otwartych pudłach było to samo, ale cóż szkodzi. Wysłałem meila ze zdjęciami do Hellera, zobaczymy co zrobią z tym problemem i jak potraktują klienta. Na razie brak odzewu. Ale jeżeli dostanę szpachlę - zaczynam zabawę. Dziękuję Zielnixowi za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 13 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2010 Powoli jednak zacząłem prace ręczne . Wyskrobałem szalupę, czyli zeskrobałem wewnątrz szalupy pozostałości po wyciskaczach i na zewnątrz wydłubałem deski poszycia burt . Szalupa przed i po skrobaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 17 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2010 zrobiłem z klepek dno szalupy Czekając na przesyłkę z Gunze chyba jeszcze pokuszę się o zrobienie steru i podstawy, a może by tak wiosełka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 19 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2010 No to i mam wiosełka, ster i podstawkę do szalupy Wiosła zrobiłem z bambusa ( patyczki do grila) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 19 Czerwca 2010 Share Napisano 19 Czerwca 2010 Wiosełka super. Nie zapomnij dodać bajerów do łódek. To świetnie wygląda: Ja do swoich też jeszcze pewnie będę dokładał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 21 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2010 Ładnie to tak podpuszczać ? Wyrzuciłem resztę plastiku zrobiłem drewniany pokład szalupy no i te dodatki : beczkę, wiadro i cebrzyk Pora wziąć się za malowanie zewnętrzne i chyba jakieś knagi i uchwyty na cumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 21 Czerwca 2010 Share Napisano 21 Czerwca 2010 Wypasik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2010 Wiosełka super. Nie zapomnij dodać bajerów do łódek. To świetnie wygląda: Po dołożeniu bajerów wygląda to teraz tak Wziąłem się za kabestan , tak wygląda początek Kiepsko zapowiada się pokład. Deski mają wypukłe linie łączenia i wypukłe słoje. Zdaje się że pozostaje mi tylko pomalowanie pokładu jednobarwnie. Spróbuję pociemnić jakoś linie desek . Jeszcze nie wiem jak to zrobić , może ktoś ma jakiś pomysł. Nacinanie pokładu nie wchodzi w tym wypadki w rachubę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2010 Kabestan gotowy. Zacząłem wycinać knagi masztów, no i przy okazji zrobiłem beczkę na wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 30 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2010 Knagi gotowe A oto efekt końcowy Teraz pora na pompy zęzowe. Nie ma ich w zestawie, a więc trzeba coś wymyślić coś samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 30 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2010 Pompy zęzowe gotowe do czerpania wody Znalazłem szkice pomp. Próbowałem zrobić rury pomp najpierw z kwadratowej listewki, ale nie wyszło z okrągłej też. Wpadłem na pomysł aby skleić tubę pompy z listewek ciętych z forniru. Obłożyłem nimi gwintownik 3mm bo to miałem pod ręką, miałem kłopot z przytrzymaniem klepek Zastosowałem pewien wybieg. Wziąłem rurkę termokurczliwą i po włożeniu klepek podgrzałem ją i ta zacisnęła się na listewkach. Listewki najpierw wysmarowałem wikolem. Po wyschnięciu kleju usunąłem plastik poniżej widać poszczególne elementy pompy, ten wytoczony element to wkład do środka tuby. U góry widać pierwszą gotową tubę Teraz wyciąłem dalsze elementy pompy - uchwyt i ramię a ty już gotowe pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 4 Lipca 2010 Share Napisano 4 Lipca 2010 To po co ci to wszystko co kupiłeś plastikowe ?? Odwalasz super robotę dorabiasz masę części to może okręt od podstaw lepiej zbudować, większa frajda i wyzwanie, ale widząc jakie masz zdolności to dla ciebie powinna to być pestka. A tak bawisz się z tym marnym wytopem z plastiku ((( Robota super jeśli chodzi o to co do tej pory zrobiłeś !!! Szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 4 Lipca 2010 Share Napisano 4 Lipca 2010 Mnie też czasami bierze żeby w jakimś modelu zrobić coś samemu, łopatę , line lub skrzynkę, po prostu to sprawia wiele frajdy jak zrobi się coś samemu o wiele lepiej niż jest to w wyprasce. Te drewniane części są rewelacyjne! pzdr i czekam na następne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 4 Lipca 2010 Autor Share Napisano 4 Lipca 2010 Dzięki za dobre słowo. Od razu na duszy robi się cieplej. Czekam na odpowiedź z Hellera na temat kadłuba i tak przy okazji coś dłubię. Nie wiem jeszcze jak pomalować pokład aby było widać deski, i z nudów wyciąłem gretingi i robię je drewniane. Chyba będą ładniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 5 Lipca 2010 Share Napisano 5 Lipca 2010 Patrzę i nie wierzę, po prostu klasa Szkutnictwo z górnej półki. Kiedyś bawiłem się w stare żaglowce ale nie na takim poziomie. Trzymam kciuki i będę dalej śledził postępy w pracy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robyn Napisano 5 Lipca 2010 Share Napisano 5 Lipca 2010 Oby tak dalej . Super pomysły. Znowu se jakiś ukradnę...jak przy Santa Marii Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 6 Lipca 2010 Autor Share Napisano 6 Lipca 2010 Gretingi dopasowane. Po pomalowaniu pokładu zamocuję je na stałe Przy okazji zrobiłem oczka z uszkami do mocowania łodzi i bloków, a takie mosiężne malutkie do klap armatnich. Wszystkie oczka i ucha z drutu miedzianego zlutowałem. Oczka mosiężne sklejone sglutem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 9 Lipca 2010 Autor Share Napisano 9 Lipca 2010 Znalazłem zdjęcie bloków rei głównych na Mayflower w instrukcji montażu modelu f-my "Model Shipways" , no i starałem się je odtworzyć. Wyszło to tak Ten jasny bloczek po lewej był materiałem wyjściowym. A tak wygląda komplet razem z dolnym zbloczem (pachołem) mocowanym do pokładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkarolczak Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 A propos pokładu - może lepiej zjechac go na gładko i położyć cieniutki fornirek? W tej skali to nie powinien być problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 Fornir będzie super Ok, a jak jeszcze zrobisz uszczelnienie (nitką, albo malując brzeg deseczki mazakiem do płyt) i kołkowanie (wiertełko 0,5mm i wbić na wikol cieniutki paseczek forniru) to by był full wypas. Taki pokład podnosi znacznie wygląd modelu. By nie być gołosłownym zobacz, jak zrobiłem to w modelu kartonowym Santa Leocadia w skali 1:100, a więc nie tak dużo większym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 10 Lipca 2010 Autor Share Napisano 10 Lipca 2010 Wypatrzyłem sklejkę 0,3 mm , tylko nie wiem czym to przykleić i jakiej szerokości zrobić te klepki. 2mm chyba by były za cienkie? Zacząłem wstępnie pokłady malować , ale nie bardzo mi się podobają. Chyba za waszą namową zdecyduję się na drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 10 Lipca 2010 Share Napisano 10 Lipca 2010 Nie będą za cienkie. Dla uzyskania lepszego efektu pocięte deseczki pomieszaj, wtedy po ułożeniu będą się różnić odcieniem i usłojeniem. A tu prosty przyrządzik do cięcia deseczek Po pocięciu, ściśnij kilka deseczek i pomaluj 1 brzeg i czoło wikolem. Po wyschnięciu pomaluj wikol mazakiem, potem rozcinasz żyletką i masz uszczelnienie tu masz kołkowanie - jak będziesz miał siły lub zrób imitację nawiercając lekko ściętą i zaszlifowaną igłą lekarską Potem szlifowanie, pamiętaj tylko byle nie papierem ściernym tylko cykliną - kawałek łamanego nożyka do tapet - bo inaczej pobrudzisz pokład wiórkami z mazaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi