Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 247
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Znalazłem sposób na mocowanie naglownic do wręgów. Samo wklejenia było by słabe i mogło by mi zrobić psikusa przy wiązaniu lin. Nawierciłem więc naglownice ( gr 1,0 mm) wiertełkiem i wsadziłem druciki średnicy 0,5 mm. We wręgach wiercę teraz dziurki i po wklejeniu mam nadzieję , że połączenie będzie na tyle mocne że przy pierwszym wiązaniu się nie urwą.

IMG_4964.JPG

Wynik pokaż e po wklejeniu

Napisano

Dla porównania powinieneś zrobic model prosto z pudła i tylko go pomalować, wyszłoby ciekawie...

Pozdrawiam, Marcin.

Napisano

Mam już to za sobą ,do oglądnięcia

http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=17836

http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=17848

http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=17802

http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=17801

http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=17777

http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=17847

Jest w galerii jeszcze parę innych. Zobaczyłem kiedyś w Modelarzu Okrętowym jak ktoś zrobił z plastiku cudeńko i zaraziłem się tym. Teraz sam próbuję coś zrobić podobnego, ale moja dokładność jeszcze odbiega od zadowalającej, ale już coś wychodzi , przynajmniej tak sądzę po Waszych komentarzach .

Napisano

Ster przynitowany do kadłuba , tym razem już na stałe

IMG_4968.JPGIMG_4971.JPG

IMG_4969.JPGIMG_4970.JPG

Widać że jeszcze dużo pracy mnie czeka przy kadłubie.

Napisano

Tym razem mam już zamontowane knagi i nagelbanki. A wyszło to tak :

IMG_4972.JPG

IMG_4973.JPG

IMG_4975.JPG

IMG_4976.JPG

IMG_4978.JPG

IMG_4982.JPG IMG_4983.JPG

Teraz wezmę się chyba za malowanie kadłuba .

Napisano

Nie zauważyłem braku usztywnienia burtowego przednich ław wantowych. Pierwsza przymiarka elementu z pudła wyszła fatalnie

IMG_4985.JPG IMG_4986.JPG

U góry prawa i lewa burta

Poszło do przeróbki i po mojemu wygląda to teraz jak niżej

IMG_4988.JPG IMG_4987.JPG

Moim "skromnym" zdaniem wygląda teraz lepiej .

• 2 weeks later...
Napisano

Zaczęło się powolne malowanie kadłuba. Troszkę poszperałem po internecie i znalazłem parę modeli Mayflower. Malowania różnią się między sobą . Zdecydowałem się na wersję Hellera , pokrywa się ona z Modelarzem i częściowo z Model Shipways. Repliki które do tej pory były wykonane były malowane dosyć skromnie. U mnie dopiero początek ale wygląda to na dziś jak poniżej

IMG_5002.JPG

IMG_5003.JPG

Na razie idzie mi to ślamazarnie i powoli , ale mam nadzieję że końcowy efekt będzie OK

• 3 weeks later...
Napisano

Pomalowałem troszkę burty i dno okręciku i na teraz wygląda to tak :

IMG_5034.JPG

IMG_5035.JPG

IMG_5036.JPG

IMG_5037.JPG

Przyjrzałem się kluzom kotwicznym i niestety pójdą pod nóż. Wziąłem więc okrągłą listewkę o średnicy 8mm - bukową , odciąłem kawałek i będę coś strugał. Na razie zrobiłem dopiero wstępny zarys.

IMG_5037.JPG

IMG_5038.JPG

IMG_5032.JPG

IMG_5033.JPG

Pewnie za którymś razem wyjdzie coś sensownego, ale ponieważ buk jest twardy spróbuję od razu na gotowo.

Napisano

Kluzy zamontowane , no ale po kolei

IMG_5039.JPG

IMG_5046.JPG

Robiąc kluzy zupełnie przez " przypadek " wytoczyłem bukszpryt

IMG_5047.JPG

cd kluzy zabejcowane , a jedna mi się rozleciała w rękach - pewnie za cienkie ścianki albo paluszki za mocne. Robiłem od razu trzy , a więc się nic nie stało

IMG_5049.JPG

No a tak wyglądają nowe oczka mojej łajby

IMG_5051.JPG

IMG_5052.JPG

IMG_5054.JPG

No to teraz okręcikowi dobrze z oczu patrzy

Teraz trzeba znów coś pomalować

Napisano

Dziś za wiele nie pokażę . Malowanie kadłuba w toku. Na razie nie ma się czym chwalić, ale wydłubałem knagi . Male to i dłubania sporo . Myślałem że się nie uda , ale zaparłem się i z twardego drewna (nie wiem jak ono się nazywa) miałem z tego kiedyś giętki do rysowania linii teoretycznych, no ale przez długie nieużywanie jakoś się połamały i teraz mam dobry ,ale bardzo twardy materiał. No ale do rzeczy - na frezarce Dremela udało mi się zrobić rowki z obydwu stron listwy . W górnej części frezem okrągłym naciąłem wzdłuż osi rowek. Pociąłem teraz listewkę na kawałki

IMG_5111.JPG

No i teraz dłubaninka każdego kawałeczka powoli pilniczkiem aż wyszło coś podobnego do knagi. Troszkę przy okazji tego się na psuło, no ale wynik jest zadawalający i ładniejsze to od plastyku

IMG_5121.JPG

IMG_5122.JPG

Nie równe ale swoje !!

Napisano

Tym razem mam już prawie gotową wymalowaną prawa burtę

IMG_5131.JPG

IMG_5132.JPG

IMG_5133.JPG

IMG_5135.JPG

IMG_5136.JPG

IMG_5137.JPG

Zostały małe poprawki dna i zawiasy w furtach działowych. No a potem druga burta i pawęż rufy.

Napisano

"Finis coronat opus " jak mawiali starożytni - kadłub pomalowany łącznie z deskami . A oto co z tego wyszło :

lewa burta

IMG_5138.JPG

IMG_5140.JPG

IMG_5141.JPG

IMG_5142.JPG

prawa burta

IMG_5143.JPG

IMG_5144.JPG

IMG_5145.JPG

IMG_5146.JPG

IMG_5147.JPG

rufa

IMG_5148.JPG

IMG_5149.JPG

dziób

IMG_5150.JPG

Napisano

Pomocy - potrzebuję jufersy trójkątne 5mm i mniejsze też. Nie bardzo mam czas samemu je teraz zrobić , a w sklepikach ich nie mogę dostać.

Napisano

Tym razem zabrałem się za maszty. Poniżej efekty dzisiejszej pracy. Musiałem przerwać bo już sąsiedzi nie mogą słuchać warczącej wiertarki.

IMG_5158.JPG

Napisano

Wszystkie drzewca wytoczone . Teraz do obróbki no i trzeba zrobić gniazda i salingi. Marsy wykorzystam chyba te z pudła, no ale klamka jeszcze nie zapadła, czyli materiał do przemyślenia.

IMG_5159.JPG

Dalej poszukuję jufersów !!!!!:benc:

Napisano

Maszty z dybami na marsach i salingach łącznie z cęgami zrobione. Teraz do zrobienia gniazda marsów i podesty na salingach.

Na zdjęciach widać jak by połączenia kolumn masztów ze stęgami i stęg z bramstęgami były krzywe , ale są tylko ułożone luźno do zdjęcia. Gniazda je ustabilizują

IMG_5173.JPG

IMG_5175.JPG

IMG_5177.JPG

A więc do dłubania !!!

Napisano

Nie myślałeś czasem o tym, żeby zająć się produkcją zestawów waloryzacyjnych do modeli żaglowców?

Robota genialna - jak zawsze.

Pozdrawiam i obserwuję z zapartym tchem.

PS. co to są jufersy?

Napisano
PS. co to są jufersy?

Zajrzyj na tą stronę

http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=18529

Robię modele dla przyjemności, można by się zabawić w produkcję , ale jeszcze potrzebne oprzyrządowanie i dobre znajomości rynku. Ja jestem tylko amatorem.

Widzę że się podoba , a to dobry znak