Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 295
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
No chyba dot4 zaczął brac plastik.

Ale element na zdjęciu to nie jest silnik, on nie moczył się w dot4.

pomalowałem podkładem silnik i rame:

b2a32157a67d703dmed.jpg

7cd2d0429d05189fmed.jpg

Pomalowałem też fotele, dorobiłem tylnią sciane foteli, ale chyba tył foteli będę malował jeszcze raz, może je zaszpachluje.

e3228749f9de871amed.jpg

9478159774f788fcmed.jpg

Sory za jakość, ale robione telefonem.

pozdrawiam

Napisano

I mam pytanko:

Na niektórych elementach pojawiły się takie pęcherzyki malutkie, co zrobiłem żle?

55a4f09e00baab64med.jpg

Dodam że przed malowaniem było myte w wodzie z ludwikiem, suszone suszarką.

Jak sądzę malowałeś Pactrą i pędzelkiem Farbka ta ma tendencję do pienienia dlatego aby dobrze kryła należy nanosić ją kilka razy bardzo cienkimi warstwami.

Napisano
Jak sądzę malowałeś Pactrą i pędzelkiem Farbka ta ma tendencję do pienienia dlatego aby dobrze kryła należy nanosić ją kilka razy bardzo cienkimi warstwami.

Faktycznie producent się zgadza, spróbuje wieczorem i dam znać. Dzięki za wyjaśnienie.

2 pytania:

ae2ad865647b1079med.jpg

Do czego służą te elementy? Niema na nich żadnego numeru, i niema ich na planie. to są jakieś dodatki czy coś? PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDZ.

Czy pomiedzy bliżniakami z tyłu, miedzy kolami dawać klej?

pozdrawiam

Napisano

Jeżeli w instrukcji w spisie części są zaznaczone szarym kolorem, to znaczy że ich nie używasz w budowie. W moim Pete 378 te cienkie obręcze wklejałem wewnątrz bliźniaków. Sprawdź, jak jest u Ciebie.

Pozdrawiam, Marcin.

Napisano

Ale między bliżniaki to mam wkleić takie małe podkładki według planu, zostawie je chyba w spokoju.

Napisano

Sprawdziłem - te cienkie obręcze w planach są na szaro zaznaczone. Przed sklejeniem kół sprawdź na sucho, czy na osi wewnętrzny bliźniak bez oporów się obraca, jakby co to podszlifuj. Podkładki klej ostrożnie, żeby razem z osią felgi nie skleić.

Napisano

zaznaczone przez ciebie to części obręczy zawarte w instrukcji skłądania kół, na dole po prawej to to połowa obręczy koła zapasowego nie żywanego w twoim modelu

Napisano

Marcin M. , Dzacek1841 dziękuje za wyjaśnienia, teraz juz wiem jak to złozyć. dla was

Napisano

Kable od amerykańców.

Jak to Ci w czymś kolwiek pomoże, to będę się cieszył

1965762.jpg

Pozdrawiam.

Napisano
Jak to Ci w czymś kolwiek pomoże, to będę się cieszył

Schemat się przyda i to bardzo ale za jakieś 3h. Wielkie dzięki. Potrzebuje jeszcze zdjeć ramy w 1:1, jak są niektóre elementy malowane, żeby niezrobić jakiegoś wała, typu różowe poduszki.

Napisano

Czy moge dać przewody hydrałliczne i hamulcowe różnych kolorów? np, pomarańczowe? czy one mają uniwersalny kolor?

Temat się troche zakurzy, bo wyjezdzam na 10 dni, po powrocie wznowie relacje.

Pozdrawiam.

Napisano

A co to za różnica, daj przewody teraz a później jak pomalujesz ramę, to nie będzie miało widocznej różnicy. Bo generalnie są one robione pod kolor ramy.

• 2 weeks later...
Napisano

Wróciłem do domu i zaczynam model. Wieczorem wrzuce kilka zdięć z postępu prac.

I mam pytanie, do przewodów hamulcowych i hydrałlicznych jaka srednica bedzie odpowiednia?

0,9 mm

1,5 mm

1,1 mm

0,8

Prozę o szybką odpowiedź.

Napisano

Dobrze było by gdybyś dysponował przewodami o średnicy 0.25, 0.4 i 0.5 mm. Ostatecznie 0.8 możesz podpiąć do siłowników:

827d9974c27a5c2a.jpg

886bfed02bc8548a.jpg

cf1e6943c00c91fc.jpg

0a2ac6a488fc1535.jpg

Napisano

Dziekuje za zdięcia są przydatne. Zakupiłem drut 0,4 i 0,6 i taki zastosowałem w silniku. Na dzień dzisiejszy silnik tak wygląda:

ee6cef2927393f19med.jpg

3a5681ee3bba50bemed.jpg

636f9a6b956ea79dmed.jpg

Jeszcze małe poprawki będą napewno np. rdza na turbinie.

Napisano

sam nie bawię się w brudzenie, ale silniczek ładny, mnie się podoba

Napisano

Jak bawisz się w brudzenie to nie zapomnij o washu i suchym pędzlu

Bo na razie chyba tylko przykurzyłeś z tego co widzę, a no i turbo całkiem nieźle wygląda, bardzo udane, tak trzymaj

Napisano

A do washa moge urzyć farbki: CZARNY MAT pactra, i rozcieczyć go wodą?

Napisano

Można.

Ja tak przynajmniej robiłem jak washowałem silnik w Iveco

Pozdrawiam.

Napisano

Dziękuje za odpowiedzi.

Prace nad silnikiem uważam za zakączone [ewentualnie puzniej małe poprawki]. Atak się prezętuje teraz:

11ec59bd880bc6d3med.jpg

ee881801ea7a2912med.jpg

4cde7e609b4a0b3dmed.jpg

zbiorniczek już poprawiony, odkleiłł się przy robieniu zdięć.