Skocz do zawartości

IS-2 4 Pułku Czołgów Ciężkich (4PCZC) Fujimi 1:72

knightrider

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakładam kolejny wątek, tym razem patriotycny, bo głównym bohaterem będzie IS-2 o numerze 424 z 4 pułku czołgów cieżkich. Posiadam tylko te 4 zdjęcia tego egzemplarza.

a92cb6b94f9132a6.jpg

90b2544c4e5a41f3.jpg

fa8827a65a54958c.jpg

368a2d7201ceeb0b.jpg

Z tych zdięć wynika, że niema on prawego tylnego koła i końców błotników. Model który będę sklejał to model firmy Fujimi w skali 1:72, In box http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=383078 . Narazie w 95% skleiłem wieżę i odciołem od kadłuba przednie błotniki.

e969cdf2028647ab.jpg

871f0d442ba15abb.jpg

8b54e70c123c71aa.jpg

b8a4874fe9141351.jpg

1b40e3797f59cf68.jpg

ba3bd912d8a740c4.jpg

e4425d02d3c0fc26.jpg

82e28542bf82a9bb.jpg

8288f4e9e321e79b.jpg

cf2d9780d87bb013.jpg

1ea249fd3dd28b9f.jpg

17b47f9fd21d312d.jpg

3beb7a5c15f92500.jpg

9226af3f7a377468.jpg

Jeżeli ktoś:

-Ma inne zdięcia lub lepszej jakości.

-Zna załogę.

-Lub zna historię tego czołgu.

Niiec się wypowie.

Po wielu zawodach przewijał się też IS-2 bez jednego kółka, ale to był 434, a nie 424. Wrzucę fotkę, może się przyda:

p6140099rm0.jpg

Powodzenia!

ja tu widze że prawie wszystkie koła są niedoszlifowane... przyjrzyj się im jeszcze raz dokładnie, to będzie widoczny element.

Producent pisze o tym modelu że jest w skali 1/76, może się ktoś wypowiedzieć czy to jest faktycznie 76 czy może jednak 72 w porównaniu z planami? z góry thx.

pozdrawiam!

Nie no z kołami to odwaliłeś kaszanę... Warto by było je zeszlifować.

Dopiero na zdięciach zobaczyłem ze 3 koła niedoszlifowanie.

Hm...

Staraj się robić modele dokładniej i na spokojnie, bo inaczej wyjdzie Ci praca podobna do Arden 45', a nie o to tu chodzi każda kolejna praca powinna być lepsza od poprzedniej, a nie coraz gorsza.

Ogolnie nie tylko kola ale szlifowanie niektorych elementow leży. Moj wniosek jest taki zeby robic wolniej a dokladniej, tymbardziej w tej skali chociaz wlasciwie to nie ma wiekszego znaczenia bo niezaleznie od skali jak nie obrobisz odpowiednio elementow to wychodzi lipa. Blotnik lekko nadciales widze, szlifowanie szpachlowania masakra, jakies gluty z tyłu przy uchwytach, ten przedni wizjer po bokach nieobrobiony. Na tym etapie jeszcze to wszystko mozna poprawic.

Ogolnie nie tylko kola ale szlifowanie niektorych elementow leży. Moj wniosek jest taki zeby robic wolniej a dokladniej, tymbardziej w tej skali chociaz wlasciwie to nie ma wiekszego znaczenia bo niezaleznie od skali jak nie obrobisz odpowiednio elementow to wychodzi lipa. Blotnik lekko nadciales widze, szlifowanie szpachlowania masakra, jakies gluty z tyłu przy uchwytach, ten przedni wizjer po bokach nieobrobiony. Na tym etapie jeszcze to wszystko mozna poprawic.

Wszystko to plus wyłażący na wierzch klej. Więcej staranności - jak pisali koledzy. Model jest w skali 1:76.

Obrabiaj części! Przecież z przodu na trąbce klaksonu jest taki szew - to nie przejdzie! I mógłbyś się pokusić o nawiercenie tego klaksonu, żeby choć trochę przypominał oryginał.

I na zbiornikach po boku też widać coś niepokojącego. Mam nadzieję, że Ty nie wyrywasz tych części z ramki i nie sklejasz po prostu.

Przyłóż się.

Lufa i hamulec wylotowy poszpachlowane i wyszlifowanie? Bo jak jest tak jak na zdjęciach z początku, to nieciekawie.

Model pomalowany na główne kolory, zostało pare detali do pomalowania. Mam pytanie, jak zrobić wash-a z farb marki Pactra, bo próbowałem nimi robic washa, na poprzednich modelach i efekt był niezadowalający, może coś źle robie? Proszę o pomoc.

DSCN92011280x768.jpg

DSCN92021280x768.jpg

DSCN92041280x768.jpg

DSCN92051280x768.jpg

DSCN92061280x768.jpg

DSCN92081280x768.jpg

DSCN92091280x768.jpg

DSCN92111280x768.jpg

DSCN92001280x768.jpg

A teraz na Hel

Model pomalowany na główne kolory, zostało pare detali do pomalowania. Mam pytanie, jak zrobić wash-a z farb marki Pactra, bo próbowałem nimi robic washa, na poprzednich modelach i efekt był niezadowalający, może coś źle robie? Proszę o pomoc.

Sam pomysł, żeby nimi robić washa jest zły. Są oleje dla plastyków, gotowe produkty. jest w czym wybierać.

Zgadzam się z kolegą mac eyka. Pomyśl o zmiękczeniu kalek potem zabieraj się za resztę. A póki co to sam model czysto pomalowany

kalki sie świeca niestety. Co do washa to jesli masz dostep do empiku to tam kupisz sobie w malej tubce, braz, czern czy inna olejna wedle uznania + white spirit jako rozcienczalnik i jestes gotowy zeby robic wash ;)