Mark666 Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 Marek - dziękuję serdecznie! Grubyjg - bardzo dobre życzenia, dziękuję i mam dla Ciebie dobrą wiadomość - oto następna aktualizacja: W poprzedni weekend bawiłem się moją tokarką. Wykręciłem nowy filtr oleju (bo ten plastikowy był wredny, i miał tak cienkie ścianki, że aż przezroczyste! Filtr jeszcze nie jest przyklejony, zastanawiam się, na jaki kolor go pomalować. Dodatkowo zrobiłem też nowe wywietrzniki do sleepera - wykombinowałem, że zeszlifowanie tych starych, plastikowych pomoże mi lepiej wygładzić sleeper, a nowe będą lepsze - wyglądają tak: Poza tym trwały prace na zderzaku, dokleiłem do niego jeszcze dwa niewielkie "chlapacze" i uchwyt na tablice rejestracyjne - może ktoś napisze dlaczego i na jakich zasadach amerykańskie ciężarówki mają tyle tablic rejestracyjnych? Dokończyłem też budowę tego łożyska podtrzymującego wał napedowy: No i jeszcze na koniec pomalowana podsufitka kabiny - zwróćcie proszę uwagę na siateczkę wywietrznika . Jak zwykle czekam na komentarze, dziękuję za uwagę i życzę miłego dnia Paweł Paweł po prostu pięknie to robisz. A filtr - albo czarny albo czerwony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 14 Października 2011 Autor Share Napisano 14 Października 2011 copycat - no bardzo by się przydało, ja trochę zacząłem badać sprawę, jak się dowiem więcej, chyba zacznę nowy wątek w tej sprawie. grubyjg - Dziękuję za miłe słowa i za uwagę, zapomniana fotka jest tu: Marek - to chyba pójdę w stronę czerwonego filtra, powinien ładnie ożywić kolorystycznie tą okolicę Dziękuję za komentarze, proszę o następne, a na razie pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 Podsufitka czarny mat? mi się wydaje że powinna być coś bardziej "skórzanego" jakiś brąz albo coś, taka tylko drobna sugestia Pozdrawiam i życzę miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 17 Października 2011 Autor Share Napisano 17 Października 2011 Cze Dzacek! A co powiesz na to?: Taką mam dokumentację! A co u Ciebie? Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 17 Października 2011 Share Napisano 17 Października 2011 Eh, przez takie relacje mam ochotę rzucić te "panienki" spod znaku czarnego konia, tudzież byka, i skleić sobie styranego ciężarowca. Fantastyczna robota! pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 18 Października 2011 Share Napisano 18 Października 2011 eh mój błąd, aczkolwiek po prawej jest poprzecierana na jasno ;> i obwódki przetłoczeń są jasne ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 20 Października 2011 Autor Share Napisano 20 Października 2011 MartiniOCP - dzięki za komentarz i miłe słowa. Nic tylko spróbować, tylko dobrze się zastanów jaki zestaw wziąć, większość jest dość mocno porażkowa. Dzacek - nie, o błędzie tu raczej nie można mówić, po prostu miałeś inne oczekiwania jA Też myślę, że jasna podsufitka by miała sens (więcej światła wtedy jest), no ale akurat wtedy były widać modne czarne, to tak zrobiłem. W sumie to nie jest aż takie ważne, w końcu do takiej ciężarówki można sobie zamówić/zrobić inny, własny kolor tapicerki. Jeszcze raz dziękuję za komentarze i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 20 Października 2011 Share Napisano 20 Października 2011 Mnie sie podoba! Pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 Fajnie się tu zagląda! Tak 3maj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 25 Listopada 2011 Autor Share Napisano 25 Listopada 2011 tomeka6, voseba - dziękuję wam serdecznie za miłe słowa i przepraszam, że tak długo nie odpowiadałem - jakoś tak zawiesiłem się. Odwiesiłem się, bo mam mały update - zrobiłem skrzynie bateryjne i podwieszone pod nimi zbiorniki z powietrzem. Zrobienie chromów, to była męka - ta farba nie wybacza. Nie jest idealnie, ale powiedziałem sobie, że będę ćwiczył dalej. Przy okazji, jak niektórzy zauważyli, alclad potrafi ładnie zejść, aż do czarnego podkładu, od częstego dotykania. Znalazłem na to sposób - pomalować detale lakierem bezbarwnym "Motip". Co prawda robią się od tego minimalnie mniej błyszczące, ale za to trwałe. Ciekawe, czy ktoś znajdzie lepszy sposób? Dodam, że wypróbowywałem też lakier bezbarwny marki alclad 2, ale on wcale nie działa lepiej. Dodam jeszcze, że skrzyneczki muszę jeszcze zaopatrzyć w takie "gumowe" zapięcia z przodu, ale to później, na razie foty: Mam nadzieję, że się podobały, pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 25 Listopada 2011 Autor Share Napisano 25 Listopada 2011 No i serwer zaczął świrować i wyszedł mi podwójny post - dlatego go zmieniłem. Jeszcze raz pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Już się miałem pytać kiedy następny update. Ciągle mnie trzymasz w niepewności jak to będzie wyglądało. Fajnie to wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Paweł spróbuj tego na chromy, nie potrzebuje żadnych podkładów , jedziesz od razu na czystą część. Mnie się sprawdził. Po 2-3 godzinach już suchy i nie schodzi pod palcami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 27 Listopada 2011 Share Napisano 27 Listopada 2011 Skrzyneczki wyglądają elegancko. Nie karz nam tak długo czekać no kolejne efekty . Powodzenia i czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 27 Listopada 2011 Share Napisano 27 Listopada 2011 No tez sie zgadzam z opiniami - skrzyneczki wyszly Ci elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 30 Listopada 2011 Share Napisano 30 Listopada 2011 Zbiorniki a w zasadzie ich mocowania to pierwsza klasa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 1 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2011 Witam! Chociaz znowu jestem za granica (stad brak polskich znakow - najmocniej przepraszam!), to tym razem nie popelnie tego bledu co poprzednio i chcialbym wszystkim serdecznie podziekowac za komentarze. copycat - wybacz, ze wprowadzam takie napiecie, ale praca zawodowa wchodzi troche w droge. Chcialbym pisac update'y czesciej, ale nie zawsze jest o czym. Mark666 - powiedz prosze, gdzie kupiles ten lakier? Probowalem juz kilku powszechnie dostepnych chromow w sprayu, ale mialy one te wade, ze zdawaly sie nigdy nie wysychac i nie dalo sie ich maskowac (po odklejeniu tasmy zostawal slad). Ale zawsze warto sprobowac czegos nowego. Grubyjg - Dzieki. Jak juz pisalem - jak tylko jest o czym, to pisze. Tez bym chcial to robic szybciej ale wiesz jak jest... tomeka6 - Dzieki za mile slowa. voseba - Dziekuje za komplement, ale tez za uwazne ogladanie zdjec! Wzialem sobie dodatkowe pol godzinki na zrobienie tych srub, tak myslalem, ze ktos zauwazy Jeszcze raz dziekuje za komentarze, jak tylko wroce do kraju biore sie dalej do roboty. Pozdrawiam i zycze milego dnia Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2011 Ot i jeszcze raz ja - jeszcze jeden mały update. Pracowałem trochę nad osuszaczem powietrza - to taki element układu hamulcowego, który usuwając wilgoć z powietrza zwiększa żywotność i obsługowość całości (całość np. mniej koroduje i nie trzeba tyle wody ze zbiorników powietrza spuszczać). Używając części ze złomu (Znowu dzięki dla Jacka za wrak MANa TGA) wyrzeźbiłem coś takiego: Dodatkowo wziąłem się za długo odkładane filtry - pomalowałem filtr oleju, ten, co go wytoczyłem jakiś czas temu i zrobiłem z pręta polistyrenowego 4mm filtr paliwa. Na oba nakleiłem kalkomanie wzięte ze śmigłowca 1:72, żeby zasymulować napisy. Na czerwonym filtrze oleju napis jest żółty i słabo go widac na fotografii: Po zamontowaniu fitrów wygląda to tak: To tyle z mojej strony - robota coś strasznie powoli idzie. Miejmy nadzieję, że w przyszłym roku będzie lepiej - przydało by się już powoli to skończyć, prawda? Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 Chyba najładniejszy motorek jaki widziałem. Wygląda rewelacyjnie. Szczególnie podoba mi się cieniowanie/ brudzenie, ale cała reszt to też liga mistrzów. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 Z tymi filtrami ten silnik wyglada rewelacyjnie - nic dodac, nic ujac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 14 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2011 MartiniOCP, tomeka6 - bardzo dziękuję za miłe słowa, panowie! Teraz tylko muszę się trochę spiąć i zamontować ten silnik na ramie... Ale kiedy to się uda zrobić... Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 15 Grudnia 2011 Share Napisano 15 Grudnia 2011 MartiniOCP, tomeka6 - bardzo dziękuję za miłe słowa, panowie! Teraz tylko muszę się trochę spiąć i zamontować ten silnik na ramie... Ale kiedy to się uda zrobić...Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł A kiedy to się uda zrobić.... włożysz kluczyk do stacyjki i odpalisz tę rakietę --- tak na próbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 15 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2011 Ot żartowniś !!! Dzięki za komentarz, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 17 Grudnia 2011 Share Napisano 17 Grudnia 2011 Tak jak poprzednicy pisali silnik pierwsza klasa. To kiedy można spodziewać się silnika na ramie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 17 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2011 Cześć! Dzięki za komplementy! To zawsze trudne pytanie, tyle zależy od czynników zewnętrznych... Dlatego powiedziałbym że na wiosnę . Chociaż doświadczenie pokazuje, że w modelarstwie, jak określę termin, to dana rzecz wtedy jest gotowa o wiele później... Cierpliwości modelarze! Jeszcze raz dziękuję za komentaz i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi